Primarul comunei Șelimbăr din județul Sibiu, Daniel Maricuța, acuzat de fapte de corupție a fost reținut, miercuri, de procurorii anticorupție, potrivit unor surse citate de Agerpres.
De asemenea, la DNA Alba vor fi aduse pentru audieri aproximativ 20 de persoane.
În 14 octombrie, procurorii DNA au efectuat percheziții în 61 de locații situate în județele Sibiu, Brașov, Ilfov și Neamț, printre care și la Primăria Șelimbăr, la Oficiul de Cadastru Sibiu, la locuințele mai multor angajați și la primarul Daniel Maricuța, iar ancheta vizează retrocedări ilegale de suprafețe de teren, în valoare de peste 114 milioane euro.
Percheziții au avut loc și la secretarul comunei Șelimbăr, la un specialist în cadastru, la consilierul personal al edilului, dar și la alți consilieri locali, la foști primari sau viceprimari și la sediile unor societăți comerciale deținute de Maricuța prin interpuși.
De asemenea, au fost descinderi și la mai mulți notari publici din Sibiu: BNP Bianu Victoria, BNP Bucșă Radu Gabriel, BNP Tolciu Mariana Ionela și BNP Tolciu Tudor Flaviu, BNP Suciu Dorin, precizau sursele.
Procurorii DNA efectuează cercetări față de primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, căruia un dezvoltator, care a construit mai multe blocuri, i-ar fi oferit, în schimbul eliberării autorizației de construcție și a altor documente, cu titlul de mită, apartamente în valoare totală de peste 1,8 milioane euro, arătau sursele.
Sursele citate au menționat că pe raza comunei Șelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case și blocuri și că niciun dezvoltator nu ar fi putut obține autorizație de construire, avize, decât dacă gruparea infracțională care ar fi condusă de Daniel Maricuța obținea foloase materiale.
Pe de altă parte, conform surselor, sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor ar fi fost supuse unor acțiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere ai primarului, investite în acțiuni la diverse fonduri.
De asemenea, primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, și apropiați ai acestuia erau suspectați că ar fi modificat și falsificat documente de punere în posesie, astfel ca, prin interpuși, să devină proprietari ai terenurilor aflate în zona comercială sau cea de centură a orașului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la prețuri foarte mari, au mai subliniat sursele citate.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii mai multor fapte penale, între care constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, abuz în serviciu și spălare de bani, în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Șelimbăr de la persoane îndreptățite la reconstituire și la eliberarea titlurilor de proprietate.