Primarul din Gheorgheni, Janos Mezei, a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, întrucât este acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare, informează un comunicat remis de DNA.
În acelaşi, dosar a fost trimis în judecată, și în stare de libertate, şi secretara Primăriei Gheorgheni, Eva-Csilla Barabas, pentru delapidare.
Procurorii susţin că, în cursul anului 2013, primarul din Gherogeheni, Mezei Janos, a încheiat, în mod fraudulos în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C. „Monturist”S.R.L, de către Municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).
De asemenea, la data de 17 ianuarie 2015, inculpatul Mezei Janos, l-a somat pe administratorul S.C. „Monturist”S.R.L (denunțător în cauză) ca, până în data de 19 ianuarie 2015, ora 09:00, să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia din funcţia de administrator, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni, mai susţin procurorii.
Astfel, primarul din Gheorgheni a încercat să în convingă pe administratorul S.C. „Monturist”S.R.L să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse căi legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii. Astfel, Mezei Janos a urmărit să-şi asigure folosinţa terenului de 400 mp, obţinut ilegal de către reprezentantul firmei respective.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi, din cadrul Curţii de Apel Tîrgu Mureş, a dispus, la data de 30 ianuarie 2015, admiterea contestaţiei Ministerului Public şi menţinerea faţă de inculpatul Mezei Janos a măsurii controlului judiciar, impunându-i-se acestuia, printre altele, obligaţia suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita.
Totuşi, anchetatorii au descoperit că Mezei Janos a continuat să se comporte, în anumite situații, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfășurând activități pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în ședință, textul unei scrisori, al cărei inițiator a fost el însuși.
"Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acționarului majoritar al SC Monturist SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunțător să-și retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului", se arată în comunicatul DNA.
Astfel, dezbaterile ședinței Consiliului Local Gheorgheni, din 16 februarie 201,5 au fost înregistrate audio-video și stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria mun. Gheorgheni – Compartimentul Administrație Publică Locală, spun anchetatorii.
Mai mult, anchetatorii susţin că Mezei Janos a continuat să se folosească de atribuţiile de primar, deşi era suspendat din funcţie, şi, astfel, a convins-o pe Barabas Eva Csilla, să se deplaseze la biroul consilierului respectiv, să ia înregistrările respective și să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
În acest dosar, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aflat în proprietatea inculpatului Mezei Janos.