Primăria Capitalei a demolat în acest weekend, două clădiri monument istoric de pe stradă Berzei, la numerele 81 şi 89, potrivit HotNews.
Cele două clădiri au fost distruse pentru a face loc Diametralei Buzeşti – Berzei – Uranus, iar ONG-urile susţin că demolarea s-a făcut ilegal, deoarece Planul Urbanistic Zonal în bază căruia se face drumul a fost anulat de Tribunalul Bucureşti şi de Tribunalul de la Cluj. În schimb, Primăria Capitalei spune că nu s-a făcut nicio ilegalitate şi că cele două case au fost „demontate”.
Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat pentru HotNews.ro că imobilele au fost dezasamblate, iar lucrările se desfăşoară legal: „Autorizaţiile au fost verificate de ISC. Nu sunt ilegale. Cele două imobile nu au fost demolate, ci dezansamblate. Materialele de construcţie vor fi recuperate şi casele vor fi reconstruite. De ce s-au demolat noaptea, nu ştiu”, a susţinut acesta.
Demolarea casei de pe Berzei 81 a început vineri, dar a fost întreruptă temporar de un protest al ONG-urilor. Însă, după plecarea acestora, demolarea a fost reluată, iar până sâmbătă dimineaţa lucrarea era terminată. Autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată pe 2 iunie de Primăria Capitalei, iar pe panoul de şantier scria că se efectuează lucrări de „eliberare amplasament şi sistematizare verticală pentru obiectivul ‘Supralargire stradă Buzesti’, privind imobilul din stradă Berzei nr 81- Translatare prin desfacere şi reconstruire în materiale tradiţionale”.
Demolarea imobilului de pe Berzei 89 s-a făcut în aceeaşi zi, iar până la ora 10 clădirea era demolată. În acest caz nu exista niciun panou de şantier, iar muncitorii şi-au continuat treaba chiar şi atunci când a venit Inspecţia de Stat in Construcţii.
Nicuşor Dan, Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, susţine că demolarea celor două monumente este ilegală. „Autorizaţiile de ‘desfacere şi reconstruire’ Berzei 81 şi Berzei 89 sunt în mod flagrant ilegale. Ele se bazează pe PUZ Buzesti-Berzei care era suspendat încă din 26.04.2011, deci nu există din punct de vedere juridic la momentul emiterii autorizaţiilor. Ministerul Dezvoltării, organizaţiile profesionale şi ONG-urile au arătat toată disponibilitatea pentru a ieşi din situaţia absurdă în care Primăria Capitalei a dus locuitorii Bucureştiului prin oprirea lucrărilor pentru autorizaţii ilegale.
Toate aceste organisme s-au angajat să participe la o negociere moderată de Minister, pe 11 iulie, pentru a găsi soluţia optimă de deblocare a lucrărilor. Primarul Oprescu a convenit acest lucru cu ministrul Udrea. Primăria vine acum şi încalcă înţelegerea cu Ministerul, sfidează toate aceste organisme, şi începe demolarea pentru a le pune în situaţia faptului împlinit”, a declarat el.
Deşi arhitectul şef spune că imobilele au fost ‘dezasamblate’, martorii oculari spun că cele două case au fost demolate în totalitate şi nicăieri nu se specifică dacă vor fi reasamblate imobilele demolate sau se vor reconstrui.
Curtea de Apel Bucureşti a suspendat pe 16 iunie Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (HCGMB 262/2006) prin care Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus a fost declarată de utilitate publică. Decizia de suspendare este data până la judecarea procesului în care se cere anularea acestui act administrativ, respectiv aprilie 2012. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Acţiunea a fost depusă de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul la Tribunalul Bucureşti pe 29 octombrie 2010.