Compania SIVECO ne-a transmis următorul punct de vedere:
„
Investigații și proceduri de ordin penal privind o serie de activități comerciale punctuale ale SIVECO România vizează președintele director general, doamna Irina Socol, și unul din vice-președinții diviziei comerciale, doamna Aurora Crusti.
Societatea acționează în deplină cooperare cu autoritățile cu privire la orice acte judiciare, în mod transparent și serios. Societatea își susține pe deplin nevinovăția și va demonstra că nici SIVECO și nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alți reprezentanți SIVECO nu au comis vreo ilegalitate.
Societatea nu este și nu va fi afectată la nivel operațional, funcționând conform tuturor parametrilor. Vom detalia în cel mai scurt timp planul de continuitate, conform acordului acționarilor.
O dată în plus, reafirmăm standardele ridicate, interne şi internaţionale, pe care le-am respectat de-a lungul timpului și pe care continuăm să le respectăm. Nu există nicio piedică în a respecta toate angajamentele contractuale faţă de clienţi şi furnizori și vom rămâne același partener de încredere, în baza celor 22 de ani de serviciu profesional ireproşabil.
Biroul de presă SIVECO România”
–
UPDATE. Preşedintele Siveco România, Irina Socol, a fost arestată, marţi, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor.
Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă de instanţă pentru Aurora Ecaterina Crusti, preşedintele comercial adjunct al Siveco România.
Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
–
Preşedintele SIVECO România, Irina Socol, a fost reţinută, alături de o altă persoană, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care cu o zi în urmă au fost făcute percheziţii, transmite Mediafax.
Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, pe numele căreia fusese emis mandat de aducere, a fost reţinută, marţi dimineaţă, după ce a fost audiată timp de mai multe ore.
Procurorii au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele Irinei Socol, dar şi pe numele unei alte persoane vizate în acest dosar.
Cele două persoane reţinute urmează să fie duse la instanţă cu propunerea de arestare preventivă.
Ceilalţi suspecţi din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetaţi în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea lor şi-au recunoscut faptele, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
În cazul unuia dintre suspecţi a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.
Audierile de luni, la care au fost luate declaraţii şi unor martori, au fost făcute după ce poliţiştii şi procurorii au percheziţionat sediile mai multor firme, printre care şi cel al societăţii SIVECO, în cadrul unor cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.
Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au fost făcute la şapte adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecţilor şi sediile unor societăţi comerciale.
De la sediile firmelor unde s-au făcut percheziţii, anchetatorii au ridicat calculatoare şi bibliorafturi cu documentaţie, iar apoi au verificat actele ridicate, pentru documentarea acuzaţiilor.
"În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro", s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.
Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip "fantomă". În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantomă", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.
"În cursul acestei dimineţi, am fost solicitaţi să furnizăm informaţii în cadrul unor cercetări efectuate de către autorităţi. Activitatea financiară şi comercială a companiei se bazează, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, naţionale şi internaţionale. Sprijinim cu maximă disponibilitate eforturile autorităţilor. Manifestăm, totodată, transparenţă în punerea la dispoziţia opinei publice a informaţiilor referitoare la desfăşurarea cercetărilor făcute de autorităţi, pe măsura ce le vom obţine", s-a precizat într-un răspuns al SIVECO România, citat de Mediafax.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/a0a32d7e8b25fff21e34d938ee6e28ac/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));