Sărbătorile dedicate Zilei Marinei, începute acum o săptămână, au adunat circa 12.000 de constănțeni și turiști pe faleza din Constanța, acolo unde ieri a avut loc exercițiul tradițional organizat de Forțele Navele Române.
Spectacolul a început cu defilarea Gărzii de Onoare, care l-a salutat pe președintele României, prezent pentru prima dată la eveniment. A fost apoi ridicat cel mai mare drapel din Constanța, iar marinarii de la bordul navelor aflate în larg au arborat pavilionul și Marele Pavoaz, totul acompaniat de imnul național. Imediat a sosit Zeul Neptun, care a deschis jocurile marinărești tradiționale: trasul la parâmă, alergatul în sac și alergatul cu un ou ținut în lingură. Nu sunt simple jocuri, au spus reprezentanții Forțelor Navale, ci exerciții care îi ajută pe marinari să își păstreze echilibrul pe vreme rea, pe navă.
Tipuri de exerciții
În cadrul exercițiilor, 4 avioane MIG-21 au simulat un atac cu bombe la catarg și au lansat capcane termice. Navele din dispozitiv și Nava Purtătoare de Rachete 189 au executat foc cu muniție de manevră și au aruncat petarde lângă nave, pentru simularea exploziilor de aviație. Un alt exercițiu a avut ca protagonist avionul P3 Orion, care a simulat căutarea unui submarin. La el a participat și Corveta 260, care a lansat două bombe antisubmarin. Spectaculos a fost și exercițiul de respingere a desantului maritim. Un elicopter a lansat în apă patru scafandri inamici, în salt liber. Dintr-un alt elicopter au fost lansați în rapel doi scafandri care au executat foc pentru neutralizarea inamicilor. În acest timp, două avioane MIG 21 Lancer executau acoperire aeriană. De asemenea, au avut loc demonstrații de exerciții pentru combaterea imigrației ilegale pe mare, concomitent cu căutarea și salvarea navelor aflate în pericol, de către Garda de Coastă, în colaborarea cu ARSVOM, agenție specializată pentru salvarea vieții pe mare. Fregata Regina Maria, număr de bordaj 222, a efectuat un exercițiu de supraveghere a unei nave suspecte de trafic ilegal de persoane și materiale. Au fost prezentate și cele trei remorchere ale României, care au ”dansat” pe un vals. Spectacolul s-a încheiat cu defilarea navelor, printre acestea s-a numărat și celebrul bric Mircea, și cu defilarea gărzii de onoare, în ritmurile fanfarei militare.
Iohannis, baie de mulțime
Președintele României a asistat la eveniment și a ținut să facă o baie de mulțime la plecare, după modelul predecesorului său, Traian Băsescu. Lumea l-a oprit să facă o poză, iar președintele a acceptat. S-a oprit la rândul lui să salute un grup de cercetași copii, a dat mâna cu oamenii și chiar i-a întrebat pe unii dintre ei dacă îi deranjează dacă apar împreună într-o fotografie. ”M-am bucurat foarte mult că am putut să particip azi la Ziua Marinei. Este prima mea participare. Sunt impresionat. Este foarte, foarte frumos aici la dumneavoastră. Un obicei foarte frumos, cu foarte multă substanță. Vă felicit și vă doresc numai bine”, a declarat la plecare.
TENDINŢE
„Marea Neagră, o zonă fierbinte“
În discursul oficial, președintele României a declarat că Marea Neagră este un punct cu greutate strategică, iar evoluțiile din această zonă au implicații asupra securității euro-atlantice. ”Istoria noastră și a acestei regiuni este legată nu de puține ori de Marea Neagră. Prin particularitățile sale, ca punte între Europa și Asia, ca punct în care converg influențe culturale, interese economice și mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deteriorarea situației de securitate. I s-au adăugat alte provocări și evoluții strategice și militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagra nu mai este o chestiune locală și nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile din aceasta zonă au efecte dincolo de granițele ei, au implicații asupra securității euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică“, a spus Klaus Iohannis. Acesta a subliniat că România are nu numai potențialul, ci și toate șansele de a deveni un actor regional relevant dacă vom avea înțelepciunea, viziunea și maturitatea politică de a construi un profil al unei Românii puternice.
Cinci elemente inedite în exercițiul FNR
Exercițiul Forțelor Navale Române din acest an a avut, pe lângă elementele tradiționale, o serie de noutăți:
1. Exercițiu pirotehnic executat ziua, în premieră pentru România.
2. Lansarea, de către Corveta 260, a unei torpile.
3. Lansarea unei geamanduri hidroacustice, de pe un elicopter PUMA naval.
4. Participarea avionului P3 Orion, sosit de la o bază NATO din Italia.
5. Valsul celor trei remorchere ale României, Vânjosul, Vârtosul și Voinicul.