14.4 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSpecialPreședintele Curții Constituționale, fotografiat la o întâlnire în benzinărie cu un fost...

Președintele Curții Constituționale, fotografiat la o întâlnire în benzinărie cu un fost deputat trimis în judecată în Dosarul Retrocedărilor, în care este implicat și Viorel Hrebenciuc. Reacția lui Valer Dorneanu | EXCLUSIV ROMÂNIA LIBERĂ

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a fost fotografiat într-o benzinărie de lângă gara centrală din Brașov, în compania fostului deputat PSD Ioan Adam, trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău. 

UPDATE 17.30: Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a reacționat, după ce jurnaliștii RL au publicat o fotografie în care șeful CCR a fost surprins într-o benzinărie de lângă Gara Centrală din Brașov, în compania fostului deputat PSD Ioan Adam, trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău. 

 

 

"A fost un eveniment întâmplător. Treceam prin Brașov și m-am întâlnit cu Ioan Adam, întâmplător. M-a văzut că stăteam de vorbă cu un prieten, a venit, m-a salutat, a spus că și-a rezolvat problemele penale și a plecat. Mă mir că nu recunoaște. Am fost colegi, suntem civilizați. Eu am plecat, mă grăbeam spre Harghita.”, a spus Valer Dorneanu la B1 TV.

 


Valer Dorneanu ar fi discutat mai multe minute cu Ioan Adam și, potrivit surselor noastre, acesta din urmă „i-a explicat ceva, îi arăta pe telefon și se ruga de Dorneanu”. Președintele CCR ar fi dat din cap în semn că înțelege ce i se cere, ne-a relatat sursa în cauză. Când cei doi au observat că sunt fotografiați, ar fi plecat pe rând din benzinărie: primul – Ioan Adam, iar al doilea – Valer Dorneanu.

„O întâlnire întâmplătoare”

Fostul deputat Ioan Adam a susținut că nu a avut nici o întâlnire oficială cu președintele Curții Constituționale, când a fost întrebat de România liberă, dar a menționat că asta nu înseamnă că doi oameni care se cunosc nu pot discuta dacă se văd întâmplător.

„Nu am avut o întâlnire cu nimeni oficială. Asta e tare. În ce lume am ajuns să trăim. Eu înțeleg orice pe lumea asta, dar… Asta e cea mai tare”, a fost reacția lui Ioan Adam, care s-a arătat mirat de faptul că cineva s-ar putea interesa de astfel de lucruri.

„Nu știu cine a fotografiat, că nu avea ce. Dacă eu mă întâlnesc cu un om și îl salut… că doar mă cunosc de o viață cu el. Dar întâmplarea face să nu fi avut o relație cu Valer Dorneanu. El a fost în partid mai demult, apoi s-a retras și abia apoi  am intrat eu în partid. El nu mai era în PSD, când am intrat eu în Parlament”, a afirmat fostul deputat.

Acesta a explicat că l-a cunoscut, totuși, pe actualul președinte al Curții Constituționale la începuturile sale în PSD. „Nu am fost în același timp în partid. Nu am nimic de ascuns, nu am nici un interes la CCR, nu am ridicat nici o excepție de neconstituționalitate. Cu acest om nu am o relație”, s-a apărat Ioan Adam.

Pe de altă parte, potrivit Cv-ul său oficial, Ioan Adam a fost, în perioada 2008 – 2012, vicepreședintele Comisiei de etică a PSD. Iar Valer Dorneanu a fost, până în 2008, vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar din aprilie 2009 până în octombrie 2010, secretar general adjunct la Deputați, din partea PSD. Actualul președinte al CCR a plecat din acest partid în 2010, când a devenit adjunct al Avocatului Poporului.

Valer Dorneanu nu a putut fi contactat pentru a explica de ce s-a întâlnit cu o persoană trimisă în judecată într-un dosar penal.

 

CCR, acuzată că relaxează legislația din Justiție

Curtea Constituțională a României, condusă de Valer Dorneanu, a fost criticată de mai multe ori în ultima perioadă pentru deciziile prin care a fost relaxată legislația penală. Astfel, CCR a cerut luna trecută Parlamentului să introducă un prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, deși aceasta a fost una dintre principalele contestații ale protestelor masive din februarie și, deși, numeroși juriști s-au pronunțat împotriva unei astfel de măsuri.

Mai mult, CCR a decis că opiniile separate ale judecătorilor Curții Constituționale a României nu vor mai fi publicate dacă acestea se transformă în critici la adresa instituției ori dacă au caracter „sentenţios, ostentativ sau provocator“. Valer Dorneanu a introdus practic o cenzură în cadrul CCR. Decizia a apărut pentru a justifica îndepărtarea opiniei separate a judecătoarei Livia Stanciu în cazul impunerii unui prag pentru abuzul în serviciu.


Citește și Trecut de adulator al lui Ceaușescu. Valer Dorneanu, de la CCR, cenzurează opiniile care-l supără pe Liviu Dragnea

Decizia prin care opiniile separate ale judecătorilor Curții Constituționale a României nu vor mai fi publicate nu îi privește și pe Valer Dorneanu sau pe judecătorii susținuți de PSD.


În schimb, Valer Dorneanu, fost deputat PSD, și doi judecători constituționali u argumentat că, din moment ce condamnarea penală nu este o interdicţie pentru a fi preşedinte al României sau parlamentar, nu ar trebui să fie o piedică nici pentru funcţia de membru al Guvernului. Decizia l-ar avantaja direct pe Liviu Dragnea, cel care dorește să fie premier, dar nu a putut din cauza unei condamnări definitive și a unei legi din 2001 care interzice accesul în guvern persoanelor condamnate.

De asemenea, printr-o decizie de anul acesta, CCR semnalează lipsa unui cadru legislativ ce ar permite un control de constituționalitate asupra hotărârilor judecătorești. Judecătorii constituționali sugerează Parlamentului să le dea puterea să verifice hotărârile definitive ale instanțelor și posibilitatea ca acestea să fie revizuite, ceea ce ar înseamna o depășire a competențelor Curții.


Citește și CCR, în prag de a-l face scăpat pe Dragnea. Judecătorii constituționali vorbesc despre “obligația” Parlamentului de a legifera într-un anumit sens

Sesizată de fosta soție a lui Liviu Dragnea, Curtea Constituțională a decis că lipsa unui prag valoric în cazurile de abuz în serviciu este “un viciu normativ”, judecătorii considerând că legiuitorul are “obligația” de a reglementa acest lucru. Judecat pentru abuz în serviciu, Liviu Dragnea salută decizia CCR.


Grup infracțional organizat

Ioan Adam a fost trimis în judecată în dosarul în care procurorii DNA acuză mai multe persoane că au organizat un grup infracțional pentru retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. În același caz, mai sunt judecați fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, soția lui Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov, Tudor Chiuariu, fost ministru de Justiție și Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva.


Citește și Cine este deputatul Ioan Adam, din dosarul retrocedărilor ilegale

Numele deputatului Ioan Adam și cel al soției acestuia, Roxana Adam, apar în dosarul retrocedărilor ilegale. Ioan Adam este unul dintre cei doi deputați PSD de Brașov care au susţinut iniţiativa legislativă care legalizează defrişările şi trecerea pădurilor private în intravilan în interesul unor afaceri imobiliare.


Potrivit procurorilor anticorupţie, Viorel Hrebenciuc şi-ar fi folosit influenţa politică la nivelul instituţiilor şi autorităţilor silvice din Bacău, iar avocatul-deputat Ioan Adam ar fi intervenit la judecători pentru ca hotărârea instanţei să fie în favoarea lui Paltin Sturza, beneficiarul a 43.000 de hectare de teren forestier şi naşul de cununie al lui Adam. Ioan Dam este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi şi profesori de drept din Braşov şi din 2012 a devenit deputat. Și-a dat demisia din Parlament, o dată cu declanșarea dosarului penal.

Fostul parlamentar a menţionat în declaraţia de avere că a câştigat două milioane de euro din scris cărţi și este unul dintre cei doi deputați PSD de Brașov care au susţinut iniţiativa legislativă care legalizează defrişările şi trecerea pădurilor private în intravilan în interesul unor afaceri imobiliare, potrivit presei.

Cele mai citite

Tezaurul României, o datorie neîmplinită: Aurul pierdut în Rusia, readus în atenția Americii

O expoziție istorică la Washington aduce în prim-plan povestea aurului românesc din Moscova, năzuințele de recuperare și apelul României la sprijin internațional. În timpul Primului...

Ministerul Finanțelor lansează o nouă sesiune de titluri de stat Tezaur

Ministerul Finanțelor a anunțat demararea unei noi sesiuni de cumpărare a titlurilor de stat Tezaur, începând de luni, 4 noiembrie. Aceste titluri vor avea...

Tezaurul României, o datorie neîmplinită: Aurul pierdut în Rusia, readus în atenția Americii

O expoziție istorică la Washington aduce în prim-plan povestea aurului românesc din Moscova, năzuințele de recuperare și apelul României la sprijin internațional. În timpul Primului...
Ultima oră
Pe aceeași temă