Presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Ladislau Csendes, si-a dat ieri demisia din fruntea acestei institutii, invocand mai multe amenintari primite atat de el, cat si de alti colegi de-ai sai.
Ladislau Csendes ramane simplu membru in Colegiul de conducere al CNSAS, desi sustine ca asupra sa ar fi fost facute presiuni de diverse feluri si din diverse medii, inclusiv prin presa. Ar fi vorba, potrivit unor membri ai Colegiului CNSAS, despre un articol aparut in presa centrala ce facea referire la salariile mari pe care le-ar primi cei din conducerea institutiei, articol in urma caruia Csendes s-a simtit jignit si direct vizat. "Nu este nici pe departe asa", a tinut sa spuna Csendes pentru Mediafax, explicand ca un muzician cu pregatirea lui ar putea castiga intr-o orchestra medie din Germania de cinci ori salariul de la CNSAS. Presedintele demisionar al CNSAS sustine ca au avut parte de "nenumarate mesaje de intimidare de-a lungul timpului" atat el, cat si colegii sai.
Alti membri ai Colegiului CNSAS nu au confirmat insa presiunile de care se plange Ladislau Csendes, dar nici nu au putut spune cine vrea sa-l sperie pe Mihai Ionescu, unul dintre cei mai activi avocati pe care-i are CNSAS si care acum o saptamana si-a gasit un geam spart si plafonul apartamentului perforat. Anchetatorii au gasit o bucata de metal rosiatica in casa avocatului CNSAS, dar inca nu s-au pronuntat de unde provine. Csendes vorbste insa fara ocolisuri despre "glontul care a fost gasit" in casa lui Mihai Ionescu si crede ca "s-a mers prea departe". Avocatul Mihai Ionescu este cel care a pledat vinovat in mai multe dosare dificile: Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, Dan Voiculescu, presedintele onorific al Partidului Conservator, colonelul SRI Corneliu Patalnea.
Mai multi membri ai Colegiului CNSAS ne-au spus insa ca Ladislau Csendes nu s-a plans niciodata de "presiuni concrete" si ca "in viitor se vor clarifica multe lucruri". Unul dintre oficialii CNSAS crede, pe de alta parte, ca presedintele demisionar al institutiei s-ar putea indrepta spre alte functii. In acelasi timp, un alt reprezentant al Colegiului considera ca ar putea fi intr-adevar vorba despre presiuni, dar nu in ceea ce priveste dosarele pe care le gestioneaza CNSAS, ci despre presiuni economice. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a fost nevoit sa sustina in 2009 peste 500 de actiuni in justitie cu doar trei avocati pledanti si alti trei care asigura documentatia. Fata de anul trecut, cand a trimis in instanta 143 de colaboratori si 149 de ofiteri de Securitate, anul acesta CNSAS a deschis un numar dublu de procese, pentru 275 de colaboratori si 283 de ofiteri care au lucrat in Securitatea ceausista.