Consiliul European de vara, incheiat dupa negocieri prelungite in dimineata zilei de sambata, ramane unul de referinta deoarece da posibilitatea institutiilor Uniunii de a se moderniza, a declarat la finalul summit-ului european presedintele Romaniei, Traian Basescu, citat de Rompres.
Seful statului a aratat ca este vorba de un Consiliu de referinta pentru ca s-a reusit deblocarea marii probleme a Tratatului Constitutionale, dupa esecul ratificarii acestuia in Franta si Olanda.
"Daca summit-ul s-a desfasurat sub caracteristica vointei de a se realiza un compromis, din punctul de vedere al actului politic, summit-ul este un mare succes al Uniunii pentru ca genereaza sansa procesului de modernizare a Uniunii", a declarat presedintele Romaniei.
Deblocarea discutiilor privind Tratatul Constitutional, a spus Traian Basescu, deschide astfel calea reformarii interne a institutiilor Uniunii Europene si adaptarea lor la noile realitati, dar si la viitoarea extindere a Uniunii cu Croatia si alte state din Balcanii de Vest.
Presedintele Romaniei a subliniat ca, desi au fost mute puncte de vedere care au vizat interesul national, toate statele membre au gasit resurse pentru armonizarea lor.
Seful statului a aratat ca Romania a anticipat problemele care vor fi ridicate in cadrul discutiilor si a pledat pentru mentionarea Cartei Drepturilor Fundamentale ale Omului in Tratatul de modificare al Tratatului Uniunii, precum si pentru suprematia dreptului comunitar asupra celui national. Aceste doua puncte au fost cele care nu au fost insa sustinute de Marea Britanie, care a reusit in cele din urma sa impuna faptul ca Uniunea Europeana nu va avea un "ministru de externe", ci un inalt reprezentant pentru politica externa.
Toate statele membre au fost de acord in schimb cu atribuirea unei personalitati juridice Uniunii Europene astfel incat Uniunea sa poata fi angajata in toate organizatiile si organismele internationale. De asemenea, a mai fost validata decizi ca 55% din parlamentele nationale sa poata invalida o decizie comunitara, iar Comisia Europeana sa fie nevoita sa o revizuiasca.
Presedintele Basescu a amintit ca unul din subiectele cele mai importante negociate a fost sistemul de vot, stabilindu-se ca votul dublu calificat sa nu intre in vigoare decat in 2014, cu o perioada de gratie ulterioara de doi ani, in care orice stat membru sa poata solicita modificarea unei hotarari conform Tratatului de la Nisa. Seful statului a precizat ca in ambele sisteme de vot, Romania nu pierde nimic, deoarece conform sistemului de vot dublu calficat detine 14,8 voturi, iar conform Tratatului de la Nisa, 14 voturi.
Seful statului a subliniat in mod deosebit faptul ca statele europene au convenit un mandat clar pentru Conferinta Interguvernamentala, care va functiona pe perioada presedintiei portugheze, si care pana la finalul anului in curs va trebui sa elaboreze noul Tratat, astfel incat el sa fie ratificat de toate statele membre in 2008, iar alegerile europene din 2009 sa se desfasoare cu acest nou Tratat. Presedintele Basescu a tinut totodata sa remarce ca meritul Consiliului este si acela ca a stabilit un mandat foarte pentru Conferinta Interguvernamentala, care nu va mai trebui sa dezbate probleme politice, ci doar de natura tehnica.
Presedintele Basescu a aratat ca astfel fondul Tratatului Constitutional se mentine astfel, dar nu va mai exista un singur document al Uniunii, ci Tratatul de la Roma, ce de la Maastricht si cel Euratomic vor fi revizuite prin Tratatul de revizuire al Tratatelor Uniunii.
"Sunt multumit ca am participat la un asemenea Consiliu, care prefigureaza viitorul Europei si o face mai functionala", a conchis presedintele Romaniei.