-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialPompierul erou: Mămicile strigau toate "Salvaţi-ne copiii!"

Pompierul erou: Mămicile strigau toate „Salvaţi-ne copiii!”

Primul salvator ISU care a intrat în salonul groazei din Maternitatea Giuleşti s-a rugat tot drumul către maternitate să nu fie incendiul în sala de terapie intensivă. Şi-a dorit să nu fie copii implicaţi. A ajuns însă la locul dezastrului şi şi-a dat seama că nimic nu îl pregătise pentru ce avea să găsească acolo.

Cristian Vâlcu este cel care a aflat primul că arde ceva la Maternitatea Giuleşti. Invitat la emisiunea Prime Time News de la Realitatea TV el a povestit cum a reacţionat şi ce a însemnat acea veste pentru el, ca salvator.

„De când am primit anunţul prin dispecerat am ieşit şi am strigat cât am putut de tare „este incendiu la maternitate. Ne îmbrăcăm din mers”. Nu ne-am echipat în faţa garajelor, aşa cum facem de obicei. Tot traseul m-am gândit şi am sperat ca incendiul să nu fie în acea sală de reanimare. Ştiam că este un birou la etajul doi, preferam să fie chiar şi la tehnic, dar nu în sala cu bebeluşi”, a povestit Cristian Vâlcu.

Reprezentanţii ISU au reuşit să ajungă, în condiţiile unui trafic infernal, în numai câteva minute la maternitate. Chiar şi acestea, au părut o veşnicie pentru salvatori.

„Am mers pe contrasens, nu am ţinut cont de nimic. Am făcut tot posibilul să ajung cât mai repede la maternitate” îşi aminteşte Cristian Vâlcu.

De ce s-a temut însă, nu a scăpat. Când a ajuns la maternitate, aproape de sala din care ieşea fum, Cristian Vâlcu a înâlnit o asistentă pe care a întrebat-o ce este în sala respectivă şi a aflat că 15 nou-născuţi.

„Era haos! Erau ţipete! Mămicile strigau toate „Salvaţi-ne copiii!”. Când am ajuns uşa era deschisă. Ieşea fum, iar căldura era insuportabilă. Erau şi flăcări. Era un cărucior în partea stângă a încăperii care deja luase o altă formă. Eu nu avem cunoştinţă cum arată un prematur Nu am avut niciodată de-a face cu o persoană atât de mică şi de fragilă”.

Fumul dens din încăpere a făcut acţiunea şi mai grea. Nu vedeau nimic şi au fost nevoiţi să îi caute pe bebeluşi pe pipăite.

„Am intrat fără aparat şi am început să iau pe pipăite şi am numărat opt incubatoare. Nu am respectat o ordine anume în care să-i scoatem. Toate incubatoarele erau deformate…nu ştiam pe unde să băgăm mâna. Orice atingeam nu ştiam dacă este sau nu un bebeluş. Nici nu vedeam şi ne incomoda şi mănuşa. Este mai grea mănuşa plină de apă decât un copil născut prematur” îşi amintelte Cristian Vâlcu.

Până la urmă a trecut peste normele interne ale angajaţilor ISU şi şi-a scos mănuşa pentru a-i găsi pe bebeluşi.

„Mi-am dat jos echipamentul pentru că trebuia să bag mâna, să simt că iau copilul. Mulţi erau legaţi între ei, erau perechi, aveau furtunaşe care îi prindeau”.

Totul s-a petrecut în 4-5 minute de coşmar.

„Am scos întâi opt … atâtia am găsit, atâtea incubatoare erau. Dar ştiam că asistenta mi-a spus de 15 şi mi-am îndemnat colegii să intre din nou în încăpere şi să mă ajute să mai caut. Noi ne şi verificam, ne controlam încă odată unul pe altul deşi nici noi nu mai puteam”, îşi aminteşte Cristian, aproape cu lacrimi în ochi.

În următoarele 30 de secunde au mai găsit încă trei, dar cifra rezultată tot nu dădea 15, cât îl anunţase iniţial asistenta.

„Până nu ne-am convins că nu mai este nimeni nu am renunţat. Am mai intrat de două ori acolo, am desfăcut totul, am luat toate incubatoarele bucăţică cu bucăţică la pipăit. Abia atunci am spus că e gata şi că putem să intindem linia de furtun şi să stingem focul” a povestit Cristian Vâlcu.

Privind însă acum la rece lucrurile, Cristian susţine că în mod normal ar fi trebuit să fie o interveţie uşoară, cu 56 de metri pătraţi de flăcări, dar ce a găsit acolo şi cum arătau micuţii a transformat-o în cea mai grea experienţă personală şi a spus că nu va putea să o uite în curând, poate niciodată.

„Nici măcar acum nu am vorbit cu colegii care m-au ajutat în cadrul intervenţiei de la maternitate. Încă nu ne-am revenit şi nu putem vorbi atât de uşor despre acest eveniment”.

După ce a reuşit să stingă incendiul Cristian Vâlcu a plecat acasă, acolo unde îl aştepta plângând fetiţa lui de nouă ani.

„Fata mea a plâns, m-a luat în braţe şi mi-a spus că dacă sunt obosit mă pot duce să mă culc, că mă înţelege”, a conchis salvatorul copiilor aflaţi în acea noapte în secţia de terapie intensivă a maternităţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă