3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPoliția Română, premiată de SELEC pentru spargerea unei rețele de trafic de...

Poliția Română, premiată de SELEC pentru spargerea unei rețele de trafic de carne vie

Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizare din cadrul IGPR au fost premiați de Southeast European Law Enforcement Center (SELEC) pentru destructurarea unei rețele care se ocupa cu traficul de carne vie. 

Este vorba despre un caz demarat în 2012, când mai multe agenţii de recrutare au raportat lipsa muncitorilor aduşi legal în România din Filipine şi Nepal.

Citește și: UPDATE. VIDEO. Trafic cu bone filipineze. Gruparea era condusă de cetăţeni indieni. Patru persoane, reţinute

Cu acest prilej, s-a descoperit existenţa în România a unui grup de crimă organizată, constituit din cetăţeni indieni implicaţi în traficul de persoane de origine filipineză sau nepaleză către statele Schengen – Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania sau Ungaria.

La începutul anului 2013, a fost creată o echipă formată din poliţişti români şi din Ungaria, urmând ca, în ianuarie 2014, cazul să intre în faza operatională.

Datorită acestei abordari profesionale şi având suportul valoros al SELEC, operaţiunea a condus la arestarea a 7 persoane, confiscarea a 200 de paşapoarte, timbre şi formulare de angajare false, desfiinţarea unui laborator pentru realizarea de documente falsificate, confiscarea a 18.000 de euro în numerar, 83.432 de euro urmând a fi recuperaţi de la unul dintre membrii grupării.

Cu prilejul înmânării premiului, domnul Cristian Duţă, directorul de operaţiuni al SELEC a declarat: “Traficul de persoane este un fenomen global, care a atins cote alarmante în întreaga lume, fiind conectat la securitatea naţională, drepturile umane, factori din domeniul economic şi social, migraţie, gen/ rol social, sănătatea publică, justiţie, muncă etc. SELEC va continua să-şi îmbunătăţească capabilităţile operaţionale, pentru a sprijini statele membre în derularea de investigaţii comune de succes şi, de asemenea, să ofere analize strategice care să abordeze fenomenul de trafic de fiinţe umane, ce constituie o criminalitate gravă şi o violare a drepturilor umane.”

La data de 16 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 5 percheziţii, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Bucureşti, la 5 adrese, unde au fost identificaţi membrii reţelei infracţionale. La una dintre adrese, au mai fost identificaţi 3 migranţi ilegali, din Bengal, Bangladesh şi India, faţă de care reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări vor dispune măsuri de îndepărtarea de pe teritoriul României.

În fapt, membrii grupării (cetăţeni români şi indieni) ar fi acţionat pe teritoriul României, Bulgariei şi Ungariei. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi racolat migranţi filipinezi şi nepalezi, cărora, în schimbul unor sume cuprinse între 1.500 şi 2.000 de euro de persoană, le facilitau obţinerea frauduloasă de vize Schengen, în baza unor documente contrafăcute.

De asemenea, i-ar fi ajutat să intre ilegal în România sau să iasă din ţara noastră în mod clandestin, fiind ulterior transportaţi în Spaţiul Schengen.

Din investigaţii, s-a stabilit faptul că, în perioada 2011-2013, suspecţii ar fi facilitat intrarea ilegală în Spaţiul Schengen a peste 70 de imigranţi de origine indo-pakistaneză, filipineză, nepaleză sau a unor transfugi din Sri-Lanka.

Au fost conduşi, pentru audieri, cei 5 suspecţi pentru care au fost puse în aplicare mandate de aducere, fiind dispuse măsurile legale.

Acţiunea a beneficiat şi de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi S.R.I..

În cauză, s-a cooperat cu autorităţile de aplicare a legii din statele partenere, cu ataşaţi de afaceri interne.

La activităţi au mai participat jandarmi şi lucrători din cadrul Inspectoratul General pentru Imigrări.

”La data de 5 noiembrie a.c., la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a avut loc o festivitate, în cadrul căreia un reprezentant al Southeast European Law Enforcement Center (SELEC) a acordat un premiu poliţiştilor Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R..

La ceremonie au participat reprezentanţii Poliţiei Române, comisar şef de poliţie Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, comisar şef de poliţie Bolboşanu Constantin, directorul adjunct al D.C.C.O., precum şi din partea SELEC, domnul Cristian Duţă, director de operatiuni.

Premiile SELEC sunt oferite de două ori pe an şi reprezintă o recunoaştere a activităţilor remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC şi implică cel puţin două state membre.

Scopul acestor premii este nu numai să constituie un suport material, dar mai ales să ofere o motivaţie autorităţilor de aplicare a legii din statele membre, pentru a folosi reţeaua de colaborare, cu scopul de a combate crima organizată în Sud-Estul Europei.

Comisia de premiere a SELEC a decis, la data de 8 octombrie a.c., să acorde premiul III operaţiunii “Adviser”, iniţiată şi gestionată de Serviciul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R.(ofiţer de caz comisar şef de poliţie Cataramă Cătălin), în cooperare cu autorităţile din Ungaria”, informează IGPR.

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă