» Alegatorii romani s-au prezentat ieri la urne pentru un vot dublu: alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pentru uninominal.
» Inca de la primele ore ale diminetii, atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, au anuntat prin declaratii publice ca referendumul pentru uninominal li se pare inutil.
Printre primii politicieni-votanti s-a numarat presedintele Traian Basescu. Insotit de Maria Basescu, seful statului a votat la Liceul Xenopol si le-a recomandat romanilor sa mearga la vot pentru ca ulterior "vor fi suparati degeaba".
Consecventi, cel putin din perspectiva declaratiilor facute la iesirea de la urne, liberalii au votat doar candidatii pentru Parlamentul European si au refuzat sa participe la referendumul pentru introducerea votului uninominal. In aceasta situatie s-au aflat premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrii Cristian Adomnitei, Eugen Nicolaescu si Ovidiu Silaghi, dar si alti lideri ai PNL. "In ceea ce priveste referendumul, am facut ceea ce trebuia facut: am propus Parlamentului o lege a votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Parlamentul a aprobat legea, deci in momentul de fata avem o lege a votului uninominal. Mi se pare ca e inutil sa mai votam la referendum", a declarat premierul Tariceanu.
Nici vicepresedintele PNL Crin Antonescu nu a ezitat ieri, in ziua prezentarii la urne, sa-i indemne pe romani sa participe la euroalegeri, precizand in schimb ca referendumul ar face parte dintr-o campanie "pur personala" a presedintelui Traian Basescu.
Indemnuri indirecte la boicot au venit insa si de la liderii altor partide, in special de la PSD, chiar daca sistemul de vot propus de seful statului corespunde proiectului pesedist, iar conducerea social-democrata a declarat ca demersul prezidential se va bucura de sustinerea PSD.
Un mesaj de mobilizare la urne a venit din partea liderului PD, Emil Boc, care si-a exprimat speranta ca "vor fi suficienti alegatori pentru validarea referendumului". Neparticiparea liberalilor la referendum constituie, potrivit lui Boc, "o forma de exprimare, o forma de respect, un punct de vedere privind dreptul cetateanului de a-si alege in mod direct parlamentarii".
Referendumul pentru votul uninominal a fost boicotat si de presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care si-a justificat refuzul de a participa prin faptul ca ar fi vorba de "o mare smecherie a lui Basescu". In mod identic a procedat si liderul PC, Dan Voiculescu.
In schimb, vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a aratat ca a participat la ambele scrutine, declarandu-se insa pentru forma de uninominal propusa de Guvern, pe care o considera ca fiind de natura sa asigure "o reprezentare mai echitabila pentru comunitatea maghiara".
Modul in care unii politicieni au inteles sa-i indemne pe romani sa nu voteze a starnit reactii inclusiv din partea Consiliului National al Audiovizualului, in conditiile in care "sfaturile" au fost lansate in fata camerelor de televiziune. Atitudinea liderilor de partid a fost apreciata de membrii CNA ca fiind de natura sa influenteze opinia publica in sens negativ, gestul fiind catalogat drept unul "imoral", "teribilist" sau unul "de lasitate".
Previziuni
» La PSD urmeaza "macel"
Abateri de la "linia" partidului s-au inregistrat in randul social-democratilor, in conditiile in care lideri "cu greutate" ai PSD au preferat sa voteze doar pentru viitorii europarlamentari, nu si la referendum.
Semnalul a fost dat de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. "Acolo am spus ca nu ma duc si nu ma duc", a aratat fostul presedinte, referindu-se la referendumul pentru uninominal. Iliescu a mai declarat ca ar fi o greseala consultarea populara pentru uninominal, deoarece varianta de scrutin majoritar in doua tururi avantajeaza partidele mari, ca PD. Social-democratul a admis insa ca initial, in 2005, si PSD s-a gandit la acelasi lucru cand a depus proiectul de lege privind votul uninominal, dar ca intre timp "lucrurile s-au schimbat".
Printre cei care au "rupt randurile" s-au numarat si vicepresedintele PSD Ilie Sarbu, dar si fostul premier Adrian Nastase. "La referendum nu am votat", a declarat Ilie Sarbu.
Incercare
BEM pentru referendum a fost sesizat de delegatii PD de la sectiile de votare din zona campusului de la Agronomie ca un grup de tineri PNL le spun studentilor care vor sa voteze sa nu se duca la referendum pentru ca nu este important. S-a luat decizia de a apela la sectia de politie din zona pentru a fi verificata informatia.
MIZA
Indemnul unor politicieni a survenit in conditiile in care validarea referendumului depinde tocmai de prezenta la vot, fiind necesar ca 9.133.820 de romani sa se fi prezentat la urne.