UPDATE. 11.48: Directorul general al Bibliotecii Metropolitane din perioada comiterii faptelor, Florinel Rotaru, a declarat că "Totul s-a făcut în mod legal şi am îmbogăţit patrimoniul cultural, şi al României, şi direct al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti", precizând că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu "preţurile supraevaluate", informează Mediafax.
–
UPDATE 09.40: Fosta conducere a Bibliotecii Metropolitane din Capitală este vizată de anchetatori în dosarul privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept "rare", în care prejudiciul a fost estimat la aproximativ cinci milioane de lei. Potrivit unor oficiali din Poliţie, citați de Mediafax, în cauză sunt vizate mai multe persoane, printre care directorul general al Bibliotecii Metropolitane din perioada comiterii faptelor, adjunctul şi contabilul-şef al instituţiei de la acea dată.
Surse judiciare au declarat anterior că printre cei vizaţi se numără şi actualul director general al Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Râpeanu. Oficialii din Poliţie au precizat că persoana cu funcţie de conducere vizată nu mai este la conducerea Bibliotecii Metropolitane din 2013.
––
Sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitală este supus unor percheziții alături de alte 17 adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu şi Teleorman, într-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de lei.
Poliţiştii au descins la 18 adrese, fiind vizate 16 persoane, care sunt bănuite de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii. Potrivit unor surse din poliţie, printre cei vizaţi se numără atât directorul general al Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Râpeanu, cât şi adjunctul şi contabilul-şef al instituţiei.
Aceştia sunt acuzaţi că ar fi cumpărat mai multe cărţi care ar fi trebuit să fie catalogate drept "rare", dar care au fost supraevaluate.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au instituit în acest dosar sechestru asigurator pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, şi asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.
Conform anchetatorilor, aşa zisele "cărţi rare" ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundaţii care aparţine chiar directorului Bibliotecii.
Au fost emise şi vor fi puse în aplicare 19 mandate de aducere pe numele bănuiților şi a altor persoane implicate în activitatea infracţională.
La acțiune participă peste 130 de polițiști specializați în investigarea fraudelor din cadrul I.G.P.R. și D.G.P.M.B., precum și luptători S.I.A.S.-I.G.P.R..
În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..
Biblioteca Metropolitană Bucureşti, instituţie de difuzare a culturii şi institut de cercetare ştiinţifică, are cinci misiuni principale ce sunt complementare şi o singură identitate – misiunea de lectură publică, animaţie culturală şi educaţie permanentă, misiunea de cercetare ştiinţifică, referinţă documentară şi valorificare a patrimoniului, misiunea de prezervare, conservare şi de îmbogăţire a colecţiilor, precum şi a colecţiilor speciale alcătuite din documente rare şi preţioase, misiunea de Depozit Legal Local pentru regiunile Bucureşti şi Ilfov, precum şi misiunea de cooperare naţională şi internaţională.