10 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, reținut alături de doi oameni de...

UPDATE Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, reținut alături de doi oameni de afaceri. Prețul mitei: 15% din valoarea contractelor atribuite

 

UPDATE, ora 21.40

Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, a fost reținut 24 de ore de DNA Cluj pentru cinci infracțiuni de luare de mită, două infracțiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani. Valoarea mitei pretinse ar fi fost de 15% din valoarea contractelor ce ar fi fost atribuite nelegal. 

Cu 5.000 de euro din mita luată de la omul de afaceri Ioan Bene a plătit, sub paravanul unui contract fictiv, un sondaj de opinie pentru alegerile europarlamentare din 2014.

Alături de el au fost reținuți oamenii de afaceri Ioan Bene, patronul societății "Napoca", și Vasile Pogăcean, patronul firmei "Sinai Comimpex", acuzați de dare de mită.

Cei reținuți vor fi prezentați în fața instanței Curții de Apel Cluj pentru arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

UPDATE ora 21.00

Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru cinci infracțiuni de luare de mită, din care două în formă continuată ( situație juridică ce atrage pedepse mai mari dacă se confirmă suspiciunile). Prețul cerut de Uioreanu pentru încredințări de contracte ar de 15% din valoarea lucrărilor efectuate de firmele câștigătoare, spun procurorii DNA. 

Uioreanu nu a părăsit sediul DNA, spun surse judiciare. Ancheta este în desfășurare.

Până la această oră, Uioreanu a dat explicații doar cu privire la două fapte de luare de mită în formă continuată de la omul de afaceri Vasile Pogăcean (reținut de DNA), dar trebuie să dea explicații și pentru celelalte trei fapte de luare de mită ( de alt om de afaceri), ca și pentru două fapte de instigare la  fals în înscrisuri sub semnătură privată și pentru spălare de bani.

Mită de 15% din suma totală de circa 3.174.000 lei , valoarea contractelor obținute fraudulos de SC Sinai Comimpex SRL

Potrivit DNA Cluj, suma totală cerută de Uioreanu de la  omul de afaceri Vasile Pogăcean, patronul SC Sinai Comimpex SRL, ar fi fost de 693.224 lei, adică 15% din sumele pe care societatea urma să le încaseze pentru lucrări în diverse localități din județul Cluj. În cazul Pogăcean, Uioreanu este acuzat de două infracțiuni de luare de mită în formă continuată.

Mituitorul, Vasile Pogăcean, asociat și administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost reținut de procurorii DNA și urmează să fie prezentat instanței Curții de Apel Cluj pentru arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Pogăcean este acuzat de două infracțiuni de dare de mită în formă continuată, în concurs de infracțiuni.

Potrivit DNA, în dosar, "există indicii concrete privind săvârşirea de către suspectul Horea Uiorean, preşedinte al CJ Cluj, de către inculpatul Vasile Pogăcean , asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL, precum și de către alte persoane a unor fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite".

Din probele de la dosar "rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri".

După ce ar fi primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, "în lunile mai şi octombrie 2013, Uioreanu Horea, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune".

Aşadar, susțin procurorii DNA, "pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei" se susține în referatul de reținere a omului de afaceri Pogăcean".

Pentru anul 2014, "conform celor convenite între preşedintele CJ Cluj Uioreanu  şi omul de afaceri Pogăcean Vasile, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei".
Aferent tuturor acestor alocări bugetare, "în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Vasile Pogăcean a remis cu titlu de mită lui Horea Uioreanu suma totală de 174.500 lei".
DNA Cluj face acte de urmărire și față de alte persoane decât cele deja menționate. 
––––––––––––––––––––––––––––––––– 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, profesorul universitar Ioan Petran de la Universitatea Tehnică, omul de afaceri Ioan Bene , fosta soție a președintelui CJ, deputatul Elena Uioreanu, alte persoane – funcționari publici și reprezentanții unor firme – sunt  suspectați de procurorii anticorupție.  

Președintele CJ, Horea Uioreanu, profesorul Ioan Petran, omul de afaceri Ioan Bene erau în audieri miercuri seara, iar specialiștii nu au exclus posibile rețineri. 

Motivele unor posibile măsuri preventive ar fi atribuirea preferențială a unor contracte, mărirea artificială a valorii unor contracte, precum și efectuarea unor plăți suspectate a fi nelegale.  Faptele de dare și luare de mită ar fi fost săvârșite în anii 2013-2014.

Unul dintre contractele   suspectate de procurori ar fi cu SC Sinai Comimpex  în valoare de 3.174.000 lei, încheiat în 2013, spun sursele României Libere. Un alt contract controversat ar fi pentru construirea pistei Aeroprtului din Cluj, unde prejudiciul ar fi de circa 10 milioane de lei.

Pentru a aduna probe, procurorii DNA au descins, miercuri dimineață, la sediul Consiliului Județean Cluj, la domiciliul președintelui CJ Horea Uioreanu,  la Univesitatea Tehnică din localitate, la domiciliul profesorului universitar Ioan Petran, la sediul PNL Cluj ( profesorul Petran este președintele local al partidului și consilier județean), la sediile unor societăți comerciale, între care și Napoca Construcții" a omului de afaceri Ioan Bene.

          Oficial, DNA a anunțat că se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în perioada 2013-2014, de către persoane cu funcţie de conducere de la nivelul autorităţilor locale. În cursul zilei de 28 mai 2014, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Cluj Napoca, la sediile unor societăţi comerciale, instituţii publice şi la domiciliile unor persoane.

La percheziții, anchetatorii  au ridicat documente în format print și electronic.

 Surse judiciare au precizat pentru România Liberă că în această cauză sunt vizate fapte de dare şi luare de mită în legătură cu modul în care s-au desfășurat unele achiziții publice ( contracte atribuite preferențial) și efectuarea unor plăți suspectate a fi nelegale.

Ce urmărește DNA la Aeroportul Cluj

La Consiliul Județean Cluj, procurorii au fost interesați în special de documente de la direcția de dezvoltare și investiții, condusă de Mariana Rațiu, iar de la direcția de urbanism, anchetatorii au fost interesați de  proiectele din biroul arhitectului șef  Claudiu Salanță, spun surse judiciare. Actele ar fi cele legate  de  investițiile făcute de CJ Cluj  la aeroportul local (APROM 4 – platforma de îmbarcare /debarcare pasageri de la pistă) și de la parkingul UTI, terenul ce ar fi fost atribuit prin contract de concesiune.

Studiul de fezabilitate pentru APROM 4, aprobat de comisia de specialitate a consiliului județean în decembrie 2013 , avea o valoare de 4,9 milioane de lei, dar pentru investiția de la aeroport s-a încheiat un contract de 15 milioane de lei. Lucrările la pista aeroportului Cluj ar fi fost adjudecate de firma “Napoca Construcții” a omului de afaceri Ioan Bene. Creșterea  prețului contractuliui  cu peste 10 milioane de lei este considerată suspectă de către anchetatori, spun surse judiciare.

Arhitectul șef Claudiu Salanță , angajat de curând pe acest post, a predat și el procurorilor  documentele de autorizare a investițiilor de la  pista  aeroportului (APROM 4).

Președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat presei că  pune la dispoziția anchetatorilor toate documentele cerute.

Fosta sa soție, Elena Uioreanu, deputat, ne-a declarat  că nu știe despre ce e vorba,  ea fiind despărțită de facto de fostul ei soț din martie 2013 ( divorțul s-a înregistrat în decembrie 2013). De asemenea, ne-a spus că la locuința ei nu au fost percheziții. Celelalte persoane suspectate nu au putut fi contactate.

Ancheta a fost declanșată cu sprijinul Serviciului Român de Informații, ceea ce  însemnă că la dosar sunt și interceptări.

Ce avere are președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu

Potrivit declarației de avere din iunie 2013, Horea Uioreanu deține, în Cluj,  o jumătate dintr-o casă de locuit de 173 metri pătrați, trei sferturi dintr-o altă casă de locuit de 145 metri pătrați ( moștenire), precum și trei pătrimi dintr-o casă de vacanță de 62 de metri pătrați din Mărișel-Cluj. Tot în Cluj, deține împreună cu fosta soție, deputatul Elena Ramona Uioreanu, un apartament.

Uioreanu are  mai multe terenuri ( unele moștenite) împreună cu alte persoane ( foste soții sau alte rude),  deține un Volkswagen din 2008, fonduri de pensii și asigurări de viață de circa 38.000 lei. De asemenea, i-a acordat fostei soții un împrumut de 109.800 lei.

Horea Uioreanu este acționar la mai multe firme, majoritatea aflate în faliment sau lichidare.  El are datorii de 10.000 de euro la Banca Transilvania.

 

            

Cele mai citite

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...

Fitch înrăutățește perspectiva României la „negativă” și avertizează asupra riscurilor fiscale și politice

Agenția motivează această decizie prin incertitudinile politice, creșterea rapidă a datoriei publice și un deficit bugetar alarmant Fitch Ratings a reconfirmat ratingul de credit al...
Ultima oră
Pe aceeași temă