Moțiunea simplă, intitulată „Drepturile omului nu sunt un lux“, dezbătută luni de Camera Deputaților, a fost inițiată de ALDE, dar a fost semnată și de parlamentari de la PSD sau UDMR. Parlamentarii critică afirmația făcută de Raluca Prună, după adoptarea ordonanței de urgență privind interceptările: „OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective.
Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi este un lux teoretic“. Semnatarii cer demisia ministrului Justiției căreia îi reproșează și faptul că, prin ordonanța menționată, serviciile secrete primesc dreptul de a face cercetare penală. Iniţiatorii mai susţin că „dacă nu va fi înlăturată neîntârziat de către şeful Guvernului din orice poziţie de decizie publică“ înseamnă că ministrul Justiţiei „nu a făcut altceva decât să exprime prin această declaraţie şi prin OUG o filosofie asupra drepturilor şi libertăţilor individului care este împărtăşită de întregul Guvern“. Adoptarea unei moțiuni simple nu duce la demiterea ministrului, este doar un semnal pe care Parlamentul îl trimite Guvernului. La ședința Camerei a participat și ministrul Raluca Prună.
Dragnea nu, Ponta da
Deși liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că social-democații nu susțin demersul inițiat de Călin Popescu Tăriceanu, printre semnatari se numără și șase parlamentari PSD.
Unul dintre aceștia este chiar fostul premier Victor Ponta, trimis în judecată de DNA, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari. Printre cei care îi cer, prin moțiune, premierului Cioloș, schimbarea Ralucăi Prună se numără și deputatul PSD, Sebastian Ghiță, cercetat pentru mai multe infracţiuni, printre care dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă. Lor li s-a alăturat Vlad Cosma (PSD), trimis în judecată pentru corupție, în dosarul în care este implicat și tatăl său, Mircea Cosma, președintele suspendat al CJ Prahova. Moțiunea a fost semnată și de Marius Manolache (PSD), urmărit penal în dosarul „Realitatea TV“. Manolache este finul prmeierului Victor Ponta și este autorul mai multor propuneri controversate de modificare a Codului Penal.
Clienții DNA și ANI
Un alt nume greu pe lista semnatarilor este cel al lui Daniel Chițoiu (ALDE). Acesta a fost acuzat de procurori de abuz în serviciu pentru că, în calitate de ministru de Finanțe, a inițiat o ordonanță de urgență pentru a proteja interesele unei firme. La vremea respectivă Camera Deputaților a respins urmărirea penală și, în acest fel, Chițoiu a scăpat de cercetările procurorilor. Moțiunea este semnată și de un fost ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi (ALDE), urmărit penal pentru trafic de influență în formă continuată. Demersul este sprijinit și de Daniel Ursărescu (ALDE) trimis în judecată pentru obținerea de foloase necuvenite. Și-a pus semnătura și Marin Anton (UNPR), urmărit penal pentru fapte de corupție.
Printre semnatarii moțiunii simple se numără și deputați care au intrat în vizorul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Trei dintre ei au fost condamnați definitiv pentru conflict de interese: Steluța Cătăniciu (ALDE), Mate Andras (UDMR), Kerekes Karoly (UDMR). De menționat că Steluța Cătăniciu a fost cea care a citit, ieri, moțiunea simplă în plenul Camerei Deputaților. Alți doi au fost acuzați de conflict de interese – Atilla Kelemen (UDMR) și Daniel Oajdea (independent). Patru dintre semnatari au fost declarați incompatibili de ANI: Radu Popa (independent), Antal Istvan (UDMR), Zsolt Molnar
(UDMR), Kereskenyi Gabor (UDMR).
Este un demers care în opinia mea și a PNL este neserios, aproape comic. Îl compar cu ideea de a sări în apărarea unei cetăți care nu a fost atacată de nimeni. Cam asta face ALDE, cam asta face domnul Tăriceanu, adică vorbește despre un linșaj al drepturilor și libertăților cetățenilor în România, un asalt care în realitate nu există.“ Alina Gorghiu, copreședintele PNL