Peste 60.000 din cei 350.000 de angajati din sistemul de invatamant au fost ieri in greva de avertisment pentru a protesta fata de decizia Guvernului de a amana printr-o ordonanta de urgenta majorarea salariilor cu 50%.
Aflat intr-o vizita prin scolile din Bucuresti, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut responsabilitate din partea sindicatelor din educatie si a profesorilor, aratand ca declansarea grevei este o masura gresita, ca salariile nu pot fi majorate cu 50% si ca nu va accepta sa utilizeze fondurile destinate investitiilor pentru salarii. In opinia lui Tariceanu, Parlamentul va trebui sa isi asume consecintele unei eventuale respingeri a ordonantei de urgenta privind amanarea majorarii salariale in educatie, decizie care ar echivala cu "un salt in gol de la etajul zece" si care ar avea efecte negative asupra economiei.
Premierul a apreciat ca greva partiala este un pas gresit, facut, mai degraba sub presiunea unor argumente emotionale decat rationale, si a considerat ca si profesorii isi dau seama ca o asemenea majorare ar avea un efect foarte prost in economie. In replica, sindicalistii din educatie au afirmat ca mesajul premierului indeamna populatia la nerespectarea legii, pentru ca Guvernul nu respecta legile si cere negocieri pe o lege aprobata de Parlament.
Procentul profesorilor participanti la greva de avertisment a variat de la un judet la altul. In Iasi, de exemplu, peste 75% din totalul cadrelor didactice s-au aflat in greva. Cu toate ca profesorii au sustinut ca elevii vor veni la scoala si vor fi supravegheati, fara a se sustine cursurile, lucrurile au stat cu totul diferit. In cele mai multe unitati de invatamant, elevii nu au mai venit la scoala. Colegiul National din Iasi a fost ieri pustiu, populat doar de profesorii care stateau stransi in cancelarie. "Astazi nu se fac ore. Elevii au stiut asta si nu au venit la scoala. Au fost si unii copii care venisera la liceu, dar au plecat ulterior acasa", a precizat Dorin Fiscuteanu, directorul adjunct al Colegiului National Iasi.
Conducerea Federatiei "Spiru Haret" a declarat ca judetul Iasi este pe primul loc in Romania din punctul de vedere al participarii cadrelor didactice la greva. "Iasiul este in totalitate paralizat. Exista doar cateva scoli foarte mici in care elevii au venit la scoala, dar ei au fost supravegheati. In majoritatea unitatilor de invatamant, activitatea didactica a fost blocata, scolile fiind pustii", a precizat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei "Spiru Haret" Iasi.
In judetul Cluj, aproximativ 2.000 de cadre didactice din zona Turda– Campia Turzii nu au intrat la ore. Profesorii din zona orasului Turda s-au prezentat la scoala, dar nu au tinut, decat cu foarte putine exceptii, cursurile si nici nu au pus absente elevilor care nu au venit ieri la scoala. Cei mai revoltati in legatura cu decizia Guvernului sunt profesorii tineri. Acestia spun ca nu pot sa traiasca cu cei aproximativ 200 de euro pe care ii castiga un dascal debutant. Din acesti bani, profesorii incepatori ar trebui sa isi plateasca transportul, cazarea, hainele, hrana si cartile de specialitate. "Cei care lucreaza la tara trebuie sa se lupte cu noroaiele.
Sunt zile de toamna in care ajungem la scoala cu caruta, pentru ca nu ne incumetam sa mergem cu masina prin noroaie. Sunt colegi care au facut foamea ca sa isi poata cumpara carti, pentru ca bibliotecile la care avem acces sunt foarte sarace", spune Ana-Maria Pop, o profesoara de 28 de ani. Tocmai de aceea, profesorii din Turda afirma ca marirea salariala de 9% oferita de Guvern este total insuficienta.
» Aderenta la protest
"In toate scolile in care avem membri de sindicat nu se fac ore. Este o aderenta masiva la protestul nostru. Unele scoli sunt pustii, pentru ca elevii nu au venit la scoala. Un astfel de caz este Colegiul National din centrul municipiului, care la aceasta ora (ieri, la ora 11.30 – n.r.) este gol. In toate scolile, profesorii s-au retras in cancelarii si discuta situatia creata de refuzul Guvernului de a ne majora salariile", a afirmat Laviniu Lacusta, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi.