Patronatul Roman critica introducerea impozitului forfetar, intrucat afecteaza circa 40.000 de mici intreprinzatori, care vor fi nevoiti sa-si inchida afacerile sau sa gaseasca modalitati de a declara venituri mai mici, considerand ca trebuie stimulata capacitatea productiva a firmelor.
"Desi cota impozitului va fi in suma fixa, iar clasificarea se va face in functie de cifra de afaceri (zero cifra de afaceri s 500 euro impozit), apreciem ca introducerea impozitului forfetar loveste spiritul antreprenorial, esenta unei economii de piata, si ii va determina pe micii intreprinzatori sa isi inchida afacerile sau sa gaseasca modalitati prin care sa declare venituri mai mici", se arata intr-un comunicat al Patronatului Roman, citat de Mediafax.
Introducerea impozitului forfetar va afecta peste 40.000 de firme mici existente in Romania si foarte multe asociatii familiale, cu 3-10 angajati, acestea avand activitati in turism, domeniul prestarilor de servicii, comert sau apartin micilor meseriasi.
Patronatele trag astfel un semnal de alarma "cu privire la pozitia neprincipiala si antieuropeana adoptata de guvernanti fata de acesta masa de intreprinzatori".
Desi impozitul forfetar se aplica si in alte state din Uniunea Europeana, precum Franta sau Ungaria, exista diferente majore, intrucat in Franta firmele plateau in 2007 un impozit forfetar de 1.300 euro anual, insa pentru cifre de afaceri cuprinse intre 750.000 de euro si 1,5 milioane de euro, in prezent renuntandu-se la acest impozit, pe fondul crizei financiare, se mai arata in comunicat.
Patronatele spun ca proiectul a fost adoptat de Guvern fara a se tine cont de punctul de vedere al acestora, apreciind ca decizia introducerii acestui impozit este abuziva si total neconstructiva.
"Este evidenta nevoia acuta de fonduri suplimentare la bugetul de stat, dar nu consideram oportuna incercarea de atragere a acestor fonduri prin adoptarea unor masuri antieconomice, a caror efecte vor fi reducerea veniturilor bugetare si sporirea numarului somerilor in Romania", considera patronatele.
Guvernul a aprobat sambata o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca firmele vor plati, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro