16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialParlamentarii s-ar putea muta la Biblioteca Nationala

Parlamentarii s-ar putea muta la Biblioteca Nationala

Sediul Parlamentului, aflat in Casa Poporului, ar putea fi mutat, dupa ce va deveni unicameral, in sediul Bibliotecii Nationale, chiar in fata Tribunalului Bucuresti, iar in locul sau ar putea fi construit un mall.

Fostul premier Adrian Nastase scria ieri pe blogul sau ca "actuala putere", fiind "convinsa ca Parlamentul este o institutie inutila", pregateste "mutarea Parlamentului  «unicameral» in sediul Bibliotecii Nationale", adica chiar peste drum de Tribunalul Bucuresti. Potrivit lui Nastase, in Casa Poporului, "sediul actual al Parlamentului, al Curtii Constitutionale, al Consiliului Legislativ, al Initiativei de Cooperare din Sud-Estul Europei (SECI), al Centrului international de conferinte, spatiile strategice din zona subterana vor putea fi transformate in cel mai mare mall din Europa".

La scurt timp, deputatul PDL Silviu Prigoana a declarat ca a finalizat un proiect de lege prin care Parlamentul unicameral ar urma sa fie mutat in Biblioteca Nationala, o cladire construita de Nicolae Ceausescu, dar care a ramas in paragina in ultimii 20 de ani. Prigoana sustine ca mutarea parlamentarilor ar urma sa aiba loc peste trei ani.
In schimb, sediul actualului Parlament ar urma sa se transforme intr-un mall imens, unde, potrivit lui Prigoana, "vor fi cele mai mari expozitii si targuri de pe planeta, in ceea ce priveste domenii de activitate variate", cum ar fi "lansarile de CD-uri". Deputatul PDL a recunoscut ca "exista niste discutii avansate cu companii de entertainment care se ocupa de asa ceva".
Cu toate acestea, Nastase aminteste ca, la inceputul anilor ’90, cand Casa Poporului nu era finalizata decat in proportie de 60 la suta, "se propunea transformarea cladirii in cel mai mare cazinou din Europa".

Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, ne-a spus ca saluta "ideea mutarii Parlamentului din Casa Poporului", care este o cladire "nociva". Totusi, el atrage atentia ca "ceea ce va functiona acolo dupa aceasta mutare trebuie gandit bine, cei care decid trebuie sa nu se faca de ras pe termen lung". In schimb, arhitectul Catalin Berescu considera "atragatoare ideea infiintarii in acel spatiu a unui cazinou", cu conditia ca "Romania sa fie o destinatie turistica de succes, iar cazinoul sa nu fie doar pentru mafioti, ci un fel de mic Las Vegas".
La randul sau, arhitectul Horia Stupcanu ne-a spus ca sustine mai degraba realizarea in Palatul Parlamentului a "unui conglomerat de muzee sau de spatii cu utilitate culturala, asa cum s-a intamplat cu majoritatea palatelor din alte tari, cum ar fi, de exemplu, Muzeul Luvru, Palatul Schönbrunn".

Si arhitectul Berescu este de parere ca "cel mai indicat ar fi ca spatiul sa gazduiasca muzee, academii, sa se inghesuie acolo ceea ce inainte se numea Casa Pionierului", dar "ca sa devina cu adevarat de utilitate publica ar trebui sa fie refacute aleile, strazile, gradina aceea care acum este pazita sa fie refacuta si sa devina publica".

Cele mai citite

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Angajații între 25 și 54 de ani, cei mai bine plătiți din România; diferențe salariale semnificative între genuri și categorii de vârstă

Angajații cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani au cele mai mari salarii din România, cu un venit mediu net de 4.260...
Ultima oră
Pe aceeași temă