» Ludovic Orban, Cristian Adomnitei, Radu Berceanu, Ilie Sarbu, Cristian Boureanu sau Cozmin Gusa. Nume "grele" ale politicii ce au in comun un lucru: sunt ministri sau parlamentari care au esuat in batalia electorala.
» Din peste 60 de senatori si deputati inscrisi in cursa pentru primarii sau sefia consiliilor judetene, mai putin de zece si-au atins scopul ori au reusit sa treaca de primul tur.
» Nici ministrii-candidati nu au facut o figura mai frumoasa in alegerile locale, majoritatea obtinand cu mult sub procentele partidelor din care fac parte.
Doar in cursa pentru primaria Capitalei s-au inscris patru senatori ("independentul" Sorin Oprescu, democrat-liberalul Vasile Blaga, social-democratul Cristian Diaconescu si peremista Verginia Vedinas), doi deputati (liderul PIN, Cozmin Gusa, si reprezentantul PNTCD, Aurelian Pavelescu) si un ministru (liberalul Ludovic Orban). Cu exceptia celor intrati in turul doi, ceilalti au obtinut rezultate cu mult sub asteptarile partidelor care i-au desemnat: Diaconescu – 12,33%, Orban – 11,74%, Gusa – 5,79%, Vedinas – 1,48%, Pavelescu – 1,46%. Ba, mai mult decat atat, primii doi au ramas la distanta mare de procentele obtinute pe tara de PSD, respectiv PNL in ceea ce priveste consilierii judeteni si locali.
Fara priza in judete
Dupa batalia pentru Bucuresti, o atentie deosebita merita confruntarea pentru sefia judetelor, in conditiile in care pentru prima data in istoria postdecembrista ocupantii acestor functii sunt alesi de populatie si nu de consilierii judeteni. Schimbarea de sistem electoral, la pachet cu banetul ce va ajunge pe mana sefilor de consilii judetene, i-a determinat pe mai-marii partidelor sa "arunce" in batalie "piese" considerate grele, binecunoscute macar in plan local, daca nu si national. Asa s-a ajuns ca numai pentru CJ sa se bata 28 de senatori si deputati, un ministru (Ovidiu Silaghi la Satu Mare) si un secretar de stat (Horia Irimia, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, la Caras-Severin).
La Satu Mare, liberalul Ovidiu Silaghi nu a reusit sa se plaseze decat al treilea in cursa pentru sefia CJ, fiind devansat atat de Csehi Arpad Szabolcs din partea UDMR, cat si de Marian Valer, candidat independent, sustinut insa de sapte partide.
Interesanta a fost batalia si la Caras-Severin, in conditiile in care s-au infruntat un europarlamentar (democrat-liberalul Sorin Frunzaverde), doi deputati (pesedistul Ion Mocioalca si peremistul Marius Iriza) si secretarul de stat Horia Irimia (PNL). Lupta a fost castigata detasat de Frunzaverde, care a obtinut 44,6% din voturile valabil exprimate.
O alta victorie, una dintre putinele inregistrate de parlamentari, a fost consemnata la Suceava, in dreptul senatorului PD-L Gheorghe Flutur, care si-a adjudecat presedintia consiliului judetean in fata social-democratului Gavril Mirza (ocupant al postului din 1996) si a senatorului PNL Tiberiu Prodan, acesta din urma atragand aproximativ 9% din voturi.
Pe lista infrangerilor in batalia pentru sefia judetelor se regasesc insa nume la fel de sonore, precum Radu Berceanu, Cristian Boureanu sau Cezar Preda. Primul si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al Senatului pentru a se putea implica total in lupta cu pesedistul Ion Prioteasa, detinator al sefiei consiliului judetean. La aceeasi functie a ravnit si senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea. Nici Berceanu, nici Oprea nu au reusit sa-l "clatine" pe Prioteasa, care a castigat, la o distanta confortabila, inca un mandat.
Cu priza la parlamentari s-a dovedit si sefia judetului Arges. In incercarea de a-l detrona pe actualul ocupant al functiei – Constantin Nicolescu, fost senator PSD, cunoscut drept "omul lui Vacaroiu" – s-au prins deputatii Cristian Boureanu (PD-L), Adrian Miutescu (PNL) si Ion Minzina (PRM). Au reusit sa obtina doar intre 5,3% si 23,6% din voturi, astfel ca Nicolescu ramane inca patru ani in functie.
Infrangere a suferit si deputatul PD-L Cezar Preda in lupta pentru sefia CJ Buzau. In cazul acesta, gustul democrat-liberalilor este cu atat mai amar cu cat castigatorul, Victor Mocanu, a fost in PD-L pana cu putin inainte de inceperea campaniei electorale, migrand la PSD in urma neintelegerilor avute chiar cu Preda.
La Botosani, si-au masurat fortele cu actualul detinator al functiei, social-democratul Constantin Contac, senatorul PD-L Mihai Tabuleac si deputatul PNL Liviu Campanu. Cei trei au reusit sa obtina scoruri apropiate, dar, potrivit estimarilor prezentate de BEC, balanta parea sa fie inclinata (la doar cateva sutimi insa) in favoarea democrat-liberalului.
Invingator a iesit, in schimb, la Arad, senatorul PD-L Nicolae Petru Iotcu, considerat de multi un candidat-surpriza, in conditiile in care initial era "in carti" numele fostului vicepremier Gheorghe Seculici. Iotcu a reusit sa-i invinga la procente, confortabil chiar, pe social-democratul Florin Remetan si pe liberalul Cristian Stragea, cunoscut ca fiind un apropiat al secretarului general al Camerei Deputatilor, Titu Gheorghiof.
Au mai castigat sefia consiliilor judetene senatorul PNL Radu Tirle (Bihor), deputatii UDMR Tamas Sandor (Covasna), PD-L Marius Balu (Mehedinti), PD-L Vasile Pruteanu (Neamt).
La polul opus, alegerile pentru sefia consiliilor judetene au fost pierdute de deputatii Nicolae Popa (PNL, Alba), Viorel Pupeza (PC, Bistrita-Nasaud), Ioan Puchianu (PD-L, Brasov), Vasile Soporan (PSD, Cluj), Mate Andras Levente (UDMR, Cluj), Cosmin Nicula (PSD, Hunedoara), Traian Dobre (PNL, Iasi), Ioan Munteanu (PSD, Neamt) si Nini Sapunaru (PNL, Vrancea), dar si de senatorii Otilian Neagoe (PSD, Brasov), Nicolae Iorga (PRM, Brasov), Dan Carlan (PD-L, Iasi), Anghel Iordanescu (PSD, Ilfov), serban Cezar Stratila (PNL, Neamt), Sabin Cutas (PC, Teleorman), Ilie Sarbu (PSD, Timis) si Jean Vraciu (PD-L, Vrancea).
Ratari si la primarii
Nici la primarii parlamentarii si ministrii nu au avut prea mult succes. Asemenea colegului de la Transporturi, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a ratat castigarea unei primarii, clasandu-se al treilea in cursa pentru municipiul Iasi, cu doar 9,41% din voturi. In turul doi vor intra, prin urmare, pesedistul Gheorghe Nichita si europarlamentarul PD-L Dumitru Oprea, desi sondajele comandate de PNL inainte de alegeri aratau ca Adomnitei s-ar fi plasat al doilea in preferintele iesenilor.
La fel de putin convingator s-a dovedit a fi si ministrul Dezvoltarii, udemeristul Laszlo Borbely. Acesta a pierdut Primaria Targu-Mures in fata actualului primar, democrat-liberalul Dorin Florea, care a castigat din primul tur de scrutin, la o diferenta de aproape opt procente. Borbely a anuntat insa ca va cere anularea alegerilor din Targu-Mures pe motiv ca "rezultatul a fost grav viciat" prin "zeci de incalcari grave ale legislatiei privind campania".
Invins a iesit din aceste locale si liberalul Antonel Tanase, secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Acesta a candidat la Primaria Sectorului 6 din Bucuresti, dar nu a reusit sa obtina decat locul trei, dupa primarul in functie, democrat-liberalul Cristian Poteras, si dupa pesedistul Dan Darabont.
La randul lor, pesedistii au ratat din nou Primaria Zalau, prin nominalizarea drept candidat a deputatului Iuliu Nosa, invins inca din primul tur de scrutin de liberalul Victor Capilnasiu. La Primaria Bistrita, senatorul PSD Ovidiu Cretu a reusit insa sa intre in turul doi, pe pozitia secunda, dupa democrat-liberalul Vasile Moldovan. Tot in turul doi a intrat si senatorul PSD Aurel Simionescu pentru castigarea Primariei Municipiului Braila.
REACTII
» Liberalii se vor strange sa analizeze rezultatele complete ale localelor dupa turul doi, pe 23 iunie mai precis, in Delegatia Permanenta, cand vor decide si daca vor fi sanctionate organizatiile care au obtinut scoruri slabe. Pana atunci insa, in Biroul Politic Central s-au gasit scuze pentru Ludovic Orban, spunandu-se ca proiectele prezentate de acesta ar fi fost cele mai bune, dar ca bucurestenii au votat politic. Pe de alta parte, desi a admis ca scorul obtinut de ministrul Cristian Adomnitei este "dezamagitor de slab", liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, il vede pe seful de la Educatie candidat si in 2012.
Nici presedintele UDMR, Marko Bela, nu s-a aratat a fi prea deranjat de "performanta" lui Laszlo Borbely, declarand ca Uniunea a reusit sa-i dea aliantei constituite in Mures din PSD, PD-L si PRM "o replica foarte importanta".
In tabara peremista incep insa sa se spuna cu voce tare nemultumirile, dupa ce partidul a inregistrat un esec aproape total. "E clar ca lumea s-a saturat de mesajul nostru si trebuie sa facem ceva sa il schimbam, pentru ca riscam sa dispara singurul partid nationalist", a declarat deputatul Ioan Aurel Rus, lider al PRM Bistrita-Nasaud. Acesta a mai aratat ca va propune Biroului Permanent National al PRM schimbarea mesajului pentru alegerile generale, dar si "improspatarea" structurii de conducere.
Borbely se considera victima PD-L
Infrangerea suferita in cursa pentru Primaria Targu-Mures acuza grave ilegalitati, considera candidatul UDMR, Laszlo Borbely. Primarul Dorin Florea (PD-L) a fost declarat oficial castigator la Primaria Targu-Mures din primul tur de scrutin, cu 52,52% din voturi, iar contracandidatul sau, Borbely Laszlo, a obtinut 44,86% din voturi. "Am atras atentia in nenumarate randuri ca au fost fraude foarte grave. Echipa lui Dorin Florea a pus afise in tot orasul, au mers cu megafoane, iar in ziua alegerilor noi am filmat cum au fost adusi rromi cu masinile la vot. Camera de filmat a fost smulsa sub ochii unui politist care ulterior nu a vrut sa dea declaratie. In nici un oras atat de mare nu s-a incalcat asa de grav legislatia", sustine Borbely. El a mai declarat ca in campania sa a utilizat mesaje pozitive. "Campania mea a fost de la om la om. Dorin Florea a refuzat pe parcursul campaniei electorale orice confruntare cu mine", ne-a spus candidatul UDMR.
Gusa inca analizeaza cauzele esecului
Un alt perdant in cursa pentru Primaria Capitalei, liderul PIN, Cozmin Gusa, ne-a declarat ca va face publica o analiza a cauzelor infrangerii sale, analiza la care ieri inca lucra. Candidatul PIN, Cozmin Gusa, a obtinut 5,8% (29.552 de voturi), partidul sau intrunind acelasi scor pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Orban se crede invins de "alegatorii cu prejudecati"
Candidatul PNL la Primaria Bucuresti considera ca a facut tot ce a putut si ca avea mai mari sanse de a castiga competitia daca ii injura pe Basescu sau pe Vanghelie.
"Ce sa fac mai mult? Am prezentat proiecte serioase, am avut experti care au facut evaluari pe tot Bucurestiul, am facut campanie de consultare", a declarat Orban. Liderul PNL a sustinut ca, "din pacate", cei care au mers la vot "au venit de acasa cu prejudecati in mare parte". "Au castigat candidatii care i-au cumparat pe alegatori cu bani, cu pachete de mancare, cu telefoane mobile, cu frigidere", a tinut sa aduca acuze Ludovic Orban. Acesta a precizat ca Bucurestiul "va traversa o perioada de criza care se va intinde pe mai multi ani". "Oamenii din Capitala vor avea de ales intre un oras neguvernabil in varianta Oprescu sau continuarea borduriadei in varianta Blaga", a mai spus Orban. De asemenea, Orban considera ca infrangerea sa se datoreaza si dezinteresului manifestat de alegatorii din Bucuresti, care au lipsit in numar mare. "Cei 70% din alegatori, cei care au lipsit de la vot, o sa regrete amarnic ca nu au ajuns sa voteze", a adaugat Orban.
Adomnitei se vede invingator in 2012
Candidatul PNL la Primaria Iasi, Cristian Adomnitei, crede ca va castiga competitia in 2012. "Nu trebuie sa ma intrebati pe mine de ce am pierdut alegerile. Nu comentez. O sa le castig in 2012", ne-a declarat liderul liberal.