In loc sa fie transplantati, asa cum a promis primarul Capitalei, Sorin Oprescu, 32 de arbori care se aflau in parculetul de pe strada Brezoianu au fost taiati de la radacina cu drujba, toata zona fiind imprejmuita cu un gard de tabla. Parculetul din fata fostului Minister de Interne a fost ras de pe fata pamantului pentru a face loc monumentului Holocaustului. In locul arborilor taiati, Primaria a decis plantarea a 124 de copacei in Parcul Izvor.
"Saptamana aceasta vom cere autoritatilor sa ne puna la dispozitie un teren cu aceeasi suprafata ca parcul defrisat si care sa nu fie spatiu verde, pe care sa plantam copaci. Daca nu, ne adresam in instanta si cerem oprirea lucrarilor. Puteau sa faca acest monument in fata parcului, pe parcarea Dalli, nu neaparat in parc. Cei peste 300 de tuia pe care i-au scos s-au uscat, i-au aruncat, iar alti peste 30 de arbori, pini si tei, vechi de zeci de ani, au fost distrusi acum.
Am convocat acum doua saptamani o intalnire cu membrii Comunitatii Evreiesti, cu reprezentantii Primariei, ai Ministerului Culturii, dar primii nu s-au prezentat. Am propus alte spatii pentru ridicarea monumentului, dar nu am rezolvat nimic. Toti ne-au rugat sa nu introducem actiune in instanta, ca se rezolva", ne-a spus Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica. In momentul cand Consiliul Bucuresti a aprobat proiectul, primarul Capitalei a motivat ca s-au facut numeroase presiuni din partea ambasadelor mai multor state pentru ridicarea cat mai rapida a constructiei.
» Cinci constructii
Proiectul pentru Monumentul Holocaustului a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 29.10.2008. Ansamblul cuprinde cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana, inalta de 20 de metri.