Criza economică și sistemul sanitar defectuos sunt printre principalele cauze identificate de Institutul Național de Statistică pentru scăderea populaţiei României.
Populația României se va reduce cu până la opt milioane de persoane până în 2060, dacă se mențin actualii indicatori demografici, arată un studiu al Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în țară ar mai putea rămâne doar circa 12 milioane de oameni, în varianta pesimistă luată în calcul în cadrul cercetării, care presupune o migrație constantă, natalitate scăzută și mortalitate ridicată.
“Din 1990 populaţia ţării a scăzut an de an, într-un ritm mediu anual negativ de -0,18%, scădere datorată atât sporului natural negativ, cât şi soldului negativ al migraţiei externe. În octombrie 2011 populaţia stabilă înregistrată la recensământ a fost de 20.121.600 locuitori. Se anticipează că numărul populaţiei României va continua să scadă până în anul 2060”, se arată în același document.
Scăderea nu va afecta raportul pe sexe, care va rămâne relativ constant. Astfel, dacă în 2011 trăiau în România cu 545.000 mai multe femei, în 2060, diferența va fi de numai 391.000. “Pentru ambele sexe, scăderea cea mai semnificativă (numeric – n.r.) se va înregistra la grupele de vârstă 30-44 ani. Populaţia vârstnică de 60-74 ani va fi în uşoară scădere, iar la grupa de vârstă 80-85 ani şi peste, se va înregistra, comparativ cu 2011, o creştere mai mare. Bărbaţii, deşi numeric vor continua să fie mai puţini decât femeile la grupele de vârstă 55-85 ani şi peste, vor înregistra, comparativ cu 2011, o creştere mai mare”, precizează specialiștii Institutului Național de Statistică.
În paralel, fenomenul de îmbătrânire demografică a populaţiei va continua, accentuându-se în timp. Ponderea populaţiei vârstnice în total populaţie va creşte în perioada 2011-2060 de la 16,1% la peste 26,0%, iar ponderea tinerilor se va reduce de la 15,9% la peste 12,0%, ceea ce va duce la accentuarea gradului de îmbătrânire demografică a populaţiei României, arată același document. “Sistemul de învăţământ preşcolar va fi confruntat cu o scădere continuă a numărului populaţiei în vârstă de 3-6 ani. Populaţia de vârstă corespunzătoare învăţământului obligatoriu (7-14 ani) se va reduce cu peste 850 mii persoane (-49,4%). Aceeaşi tendinţă este anticipată şi pentru populaţia de 15-24 ani.
Specialiștii INS susțin că această situație este creată pe de o parte de starea economică proastă a țării, dar și din cauza unui sistem de sănătate prost. “Dacă natalitatea este un fenomen extrem de sensibil la schimbările de mare amploare ale factorilor socio-economici şi legislativi, mortalitatea populaţiei are mecanisme cauzale mai complexe, impactul schimbărilor socio-economice asupra fenomenului fiind mai puţin evidenţiat pe termen scurt. Evoluţia mortalităţii se caracterizează printr-o mai mare inerţie şi stabilitate în timp, fiind influenţată, între altele, şi de eficienţa serviciilor sanitare acordate populaţiei”, se arată în studiul efectuat de Institutul Național de Statistică.
Aceștia subliniază că printre factorii de risc deosebit de importanţi sunt creşterea consumului de alcool şi tutun, calitatea hranei şi deprinderile alimentare, poluarea mediului, stresul.