4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialNorul de la Fukushima ajunge în România

Norul de la Fukushima ajunge în România

După o călătorie de peste 17.000 de kilometri, particulele radioactive emise de centrala nucleară avariată de la Fukushima vor ajunge astăzi şi deasupra României. Specialiştii spun însă că acestea nu reprezintă nici un risc pentru populaţie.

Norul radioactiv, cu o dimensiune de 20×500 de metri şi al cărui poluant principal este izotopul radioactiv cesiu 137, a trecut ieri peste Franţa, după ce a traversat două oceane şi America. În următoarele zile va survola Europa, ajungând cel mai probabil astăzi deasupra României. Radiaţia norului este însă de un milion de ori mai mică decât radiaţia naturală la care oamenii sunt expuşi zilnic.

Franţa rămâne calmă

Institutul de Protecţie Radioactivă şi Siguranţă Nucleară al Franţei, IRSN, a anunţat că particulele radioactive nu reprezintă nici un pericol pentru locuitorii Europei. Concentraţia de izotopi radioactivi este prea mică pentru a putea fi detectată de cele 170 de balize de monitorizare a radioactivităţii din spaţiul aerian al Franţei folosite de institut şi nu depăşeşte 0,001 Becquerel pe metru cub de aer (Bq/mc). Drept comparaţie, valorile măsurate în apropierea centralei de la Cernobîl în 1986 erau de circa 100.000 Bq/mc, iar deasupra Franţei au atins între 1 şi 10 Bq/mc. Astăzi, la aproape 25 de ani după accidentul nuclear din fosta URSS, în aerul de deasupra Franţei persistă încă o activitate slabă a izotopului cesiu 137.

Reziduurile radioactive emise la Fukushima şi măsurate deasupra Europei vor fi, prin urmare, de 1.000-10.000 de ori mai mici decât cele observate în urma accidentului de la Cernobîl – din două motive: în primul rând, deoarece explozia centralei de la Cernobîl a propulsat în aer o cantitate mult mai mare de particule radioactive, iar în al dolea rând, din cauza distanţei mari la care a avut loc accidentul de la Fukushima; produsele radioactive prezente în aer au avut astfel mult mai mult timp să se depună în sol sau deasupra mării, iar activitatea lor s-a diminuat o dată cu trecerea timpului.

„Riscul de iradiaţie este neglijabil”

IRSN asigură că prezenţa norului radioactiv nu va avea nici un efect asupra sănătăţii cetăţenilor sau asupra mediului înconjurător, şi anunţă că nu sunt necesare nici un fel de precauţii speciale pentru femeile gravide, copii sau persoane care suferă de boli ale tiroidei – nici chiar în caz de ploaie. De asemenea, IRSN consideră că o contaminare a apelor freatice din Europa este imposibilă.

Declaraţiile foarte clare şi detaliate ale IRSN contrastează puternic cu reacţia oficialilor din Hexagon în urma catastrofei de la Cernobîl; atunci, aceştia asigurau populaţia că radioactivitatea emisă în urma accidentului nu a ajuns în Franţa, norul radioactiv oprindu-se la graniţa germano-franceză – o minciună făţişă, după cum avea să se constate puţin mai târziu.

România este în siguranţă

Pentru România, actualul nor radioactiv nu reprezintă nici un pericol. Agenţia pentru Protecţia Mediului precizează că „radioactivitatea factorilor de mediu (aer, apă, sol şi vegetaţie) este urmărită permanent de către Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului. Pe teritoriul României nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor fondului natural”.

Ministerul Sănătăţii: „Nu luaţi iodură de potasiu fără prescripţie”

Românii nu au nici un motiv să se îngrijoreze, spun şi oficialii Ministerului Sănătăţii. Totuşi, ca urmare a unor articole de presă potrivit cărora românii caută iodură de potasiu (care saturează tiroida, iar aceasta nu mai absoarbe iodul radioactiv) în farmacii, oficialii instituţiei au transmis o atenţionare cu privire la modul corect în care se foloseşte acest medicament.

„Administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv. Ca urmare, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără indicaţie medicală şi în absenţa expunerii”, subliniază comunicatul ministrului.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Oana Grigore, a declarat ieri pentru România Liberă că ministerul va distribui doze de iodură de potasiu, dar aceasta numai dacă se va considera că este într-adevăr nevoie. „Ministerul are o rezervă pentru situaţii de urgenţă. Deocamdată nu este absolut nici un motiv pentru aşa ceva. Nu este nici o radiaţie pe teritoriul României provenită din Japonia”, a adăugat oficialul, potrivit căruia administrarea de iodură de potasiu fără recomandarea unui medic poate dăuna sănătăţii unor persoane.

Aceeaşi recomandare a făcut-o, zilele trecute, şi doctorul Constantin Dumitrache, şef de clinică la Institutul Parhon din Bucureşti: „Orice administrare de iod se face numai în cazul în care autorităţile hotărăsc acest lucru şi la prescrierea expresă a unui medic. Recomand ca nici o persoană să nu folosească iodura de potasiu de capul ei, chiar dacă a reuşit să şi-o procure”.

Cererea de iodură de potasiu a crescut

În ultima săptămână, numărul românilor care au cerut iodură de potasiu în farmacii a crescut uşor, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuliasa. „Cam unul, doi români, pe săptămână, per farmacie. Dar degeaba cer, pentru că nu există în depozite iodură de potasiu. Nu se mai fabrică pentru că nu a existat cerere”, a adăugat oficialul, potrivit căruia această creştere nu înseamnă neapărat că ar exista panică în rândul populaţiei. De aceeaşi părere este şi farmacistul Constantin Ciulu.

„Nu mi-a cerut nimeni şi nici nu cred că se poate. Din câte am înţeles, în afară de zona Cernavodă, n-a prea existat cerere şi nu există acest medicament în alte farmacii”, a spus Ciulu.

Reziduurile radioactive emise la Fukushima şi măsurate deasupra Europei vor fi de 1.000-10.000 de ori mai mici decât cele observate în urma accidentului de la Cernobîl din 1986.

Iodul în exces afectează funcţia tiroidei

Toxicologul Victor Voicu, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, atrage atenţia că nu există nici un motiv ca oamenii să înceapă să ia iodură de potasiu acum, fără recomandarea autorităţilor şi a medicilor. Mai mult, acesta explică faptul că excesul poate afecta sănătatea. „Ar încărca tiroida degeaba. Excesul de iod, ca şi lipsa iodului, produce efecte adverse. Nu trebuie luată fără motiv”, spune toxicologul.

Cele mai citite

Vreme rece și precipitații în toată țara de Crăciun: ploi și ninsori în prognoza ANM

Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână cu ploi și lapoviță în mare parte din țară, iar, începând de duminică seară, temperaturile vor scădea brusc. La...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...
Ultima oră
Pe aceeași temă