16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialNokia dezbina sindicatele

Nokia dezbina sindicatele

» Delegatii germani au parasit reuniunea sindicala de la Bruxelles, "dezgustati" de atitudinea colegilor lor finlandezi.

» Katarina von Schnurbein, purtatoarea de cuvant a comisarului European pentru Munca si Afaceri Sociale Vladimir Spidla, a declarat Romaniei libere ca aparent sindicatul finlandez fusese informat din timp de catre conducerea Nokia in legatura cu inchiderea fabricii din Germania, numai ca sindicatul finlandez a pastrat informatia pentru sine fara sa-si anunte colegii europeni.

Sindicatele din fabricile Nokia din Europa s-au reunit miercuri, 30 ianuarie, la Bruxelles pentru a stabili un set de actiuni comune impotriva firmei finlandeze de telefonie, insa reuniunea s-a sfarsit prin dispute si plecarea demonstrativa din sala a reprezentantei lucratorilor din Bochum, Gisela Achenbach. Reprezentantii sindicatelor din fabricile europene Nokia calatorisera la Bruxelles pentru a ajunge la o pozitie comuna in urma anuntului firmei finlandeze de mutare a fabricii din Bochum, in Germania, la Cluj. La intalnire au participat 30 de lideri sindicali din Finlanda, Germania, Danemarca, Anglia, Spania, Elvetia, Ungaria si Romania. Contrar uzantelor, reuniunea s-a tinut in mare secret, la etajul 10 al impozantului imobil al Confederatiei Internationale a Sindicatelor, presa fiind indepartata si facuta sa astepte jos.
De la bun inceput, pozitiile au fost divergente, delegatul finlandez explicandu-le colegilor sai ca mutarea in Romania a fabricii din Germania trebuie privita "in contextul globalizarii". Romanii au invocat, de asemenea, aceeasi globalizare pentru a-si justifica lipsa de entuziasm in chestiunea lansarii unor actiuni comune impotriva firmei Nokia. Pozitia sindicalistilor finlandezi nu a constituit insa o surpriza. Katarina von Schnurbein, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru munca si afaceri sociale, Vladimir Spidla, a declarat Romaniei libere ca sindicatul finlandez fusese informat din timp de catre conducerea Nokia in legatura cu inchiderea fabricii din Germania, numai ca sindicatul finlandez a pastrat informatia pentru sine, fara sa-si anunte colegii europeni. De altfel, a adaugat Katarina von Schnurbein, sindicatul nu putea sa nu stie, dat fiind ca face parte, conform legislatiei finlandeze, din colegiul de administratie al firmei Nokia. Peter Scherrer, secretarul general al Federatiei Europene a Sindicatelor din Industria Metalelor, care a condus reuniunea de la Bruxelles, spera sa poata obtine crearea unui grup de coordonare care sa organizeze actiuni de protest la nivel european, pentru a obliga conducerea companiei finlandeze sa revina asupra deciziei de a inchide fabrica de la Bochum. O asemenea actiune ar putea fi, de pilda, organizarea unui boicot al produselor Nokia. Scherrer a admis insa ca si sindicatul german aflase despre intentiile firmei finlandeze, dar ca toata lumea credea ca Nokia va muta in Romania numai o parte a productiei sau ca va deplasa acolo doar anumite modele. Confuzia in legatura cu legalitatea deciziei luate de Nokia domneste si in institutiile europene de la Bruxelles, unde oficialitatile contactate de Romania libera nu au putut furniza informatii coerente in legatura cu responsabilitatea Comisiei sau cu posibilitatea ca executivul european sa intervina in afacerea Nokia. Conform legislatiei europene, statele membre sunt obligate sa informeze Comisia atunci cand investesc mai mult de 50 de milioane de euro intr-un proiect si sa furnizeze toate informatiile necesare. In cazul Nokia insa, autoritatile competente afirma ca nu se pot baza deocamdata decat pe cifrele oficiale furnizate de statul roman.

Sindicalismul si globalizarea

prezent la bruxelles din partea filialei Cluj a Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA, Iles Valentin a fost pus in situatia de a-si compatimi colegii germani: "Imi pare foarte rau pentru situatia lor dificila, dar ce putem face? Ne putem oare opune noi globalizarii?". Sindicatul roman, spune el, va face in schimb presiuni asupra firmei finlandeze, cerandu-i sa ridice salariile angajatilor de la Cluj, astfel incat "sa putem ingradi migratia capitalului", altfel zis pentru a impiedica firma finlandeza sa scoata din Romania totalitatea profiturilor suplimentare realizate in urma mutarii fabricii. La intrebarea daca nu se teme ca intr-un viitor previzibil Nokia ar putea sa se mute si din Romania, mergand in Turcia, dl Valentin ridica din umeri si invoca din nou globalizarea. La fel de stanjenit este si cand e intrebat de ce sindicatul roman nu si-a anuntat colegii germani de iminenta mutarii fabricii. "Da, inteleg de ce colegii nostri germani ar putea fi suparati pe noi. Dar noi nu ne-am inchipuit ca Nokia va aduce din Germania intreaga productie."

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

VIDEO. Cornel Dinu a suferit o intervenție chirurgicală

Cornel Dinu, fostul mare jucător și antrenor al echipei Dinamo, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru coxartroză, o boală degenerativă a șoldului. https://www.youtube.com/shorts/HTEwbBulzpk Cornel Dinu...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...
Ultima oră
Pe aceeași temă