12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMotivare: SOV, eliberat condiționat pentru că ”regretă sincer fapta”

Motivare: SOV, eliberat condiționat pentru că ”regretă sincer fapta”

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat condiționat, pentru că a dat dovezi de îndreptare și ”regretă sincer fapta pentru care a fost încarcerat”, se arată în motivarea deciziei Tribunalul Ilfov, citată de Mediafax.

Prin decizia Tribunalului Ilfov din 19 noiembrie 2014, Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat din penitenciar, după ce a executat zece luni din pedeapsa de doi ani de închisoare, primită pentru că l-a favorizat pe Nicolae Popa.

"Tribunalul constată că Vîntu Sorin Ovidiu s-a adaptat la mediul penitenciar, înţelegând să se conformeze regulilor şi rigorilor detenţiei, dând dovezi de îndreptare, iar cu privire la reintegrarea socială, tribunalul are certitudinea, văzând susţinerea de care s-a bucurat din partea familiei pe toată perioada detenţiei şi participarea intensă a acestuia la programele educaţionale, că acest lucru nu va reprezenta pentru condamnat nicio problemă pentru viitor", a scris judecătorul în motivarea deciziei.

Instanţa a arătat că Sorin Ovidiu Vîntu "a respectat întocmai prevederile Regulamentului de Ordine Interioară al arestului", nu a fost pedepsit niciodată, a avut un comportament foarte bun, şi-a îndeplinit cu seriozitate şi responsabilitate toate sarcinile ce i-au fost încredinţate, "fiind conştient că numai astfel poate obţine respectul cadrelor şi al celorlalţi arestaţi". "A dat dovadă de dorinţă de reintegrare socială rapidă şi regretă sincer fapta pentru care a fost încarcerat", a precizat judecătorul.

Instanţa a menţionat că la pedeapsa de doi ani în închisoare a fost contopită şi cealaltă condamnare a lui Vîntu, respectiv un an de închisoare, primită pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi executată în întregime. Sorin Ovidiu Vîntu a început să execute a doua pedeapsă la 25 ianuarie 2014 şi mai trebuia să stea în penitenciar până al 15 ianuarie 2015. Pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată, Vîntu trebuia să execute 2/3 din pedeapsă, respectiv 486 din cele 730 de zile, iar acesta executase 629 de zile până în 4 septembrie 2014, din care 374 zile arest preventiv, 223 zile executate şi 32 zile câştigate ca urmare a muncii prestate, astfel că această condiţie a liberării condiţionate a fost îndeplinită.

De asemenea, din caracterizarea care i-a fost făcută rezultă că Sorin Ovidiu Vîntu a muncit în penitenciar şi a câştigat 32 de zile de închisoare considerate ca executate, şi această cerinţă pentru liberare fiind astfel îndeplinită.

"Condiţia cu privire la disciplină este îndeplinită. Astfel, analizând caracterizarea întocmită condamnatului VSO de Comisia pentru acordarea liberării condiţionate din cadrul Penitenciarului Spital Bucureşti Jilava, rezultă că acesta nu a fost sancţionat disciplinar niciodată pe parcursul executării pedepsei de 2 ani închisoare şi nici recompensat, fiind repartizat pentru executarea pedepsei în regim semideschis; se mai arată că acesta manifestă un «comportament oscilant» fără a se face menţiuni privind împrejurările care au condus la această concluzie, precum şi că în prezent nu participă la programe educative, iar la momentul evaluării nu necesită asistenţă psihologică", a mai notat instanţa în motivare.

Sorin Ovidiu Vîntu a primit şi 131 de credite, în baza cărora i-a fost scăzută o parte din pedeapsă, după ce a scris, în timpul executării primei pedepse, lucrarea ştiinţifică intitulată "România – studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare", publicată în 2012, o copie a acesteia fiind anexată şi la cererea de liberare condiţionată din 2014.

De asemenea, în susţinerea propunerii de liberare condiţionată, Sorin Ovidiu Vîntu a depus la dosar şi un set de înscrisuri medicale, în care a fost notată boala de care suferă, fiind făcută şi menţiunea că la controlul medical efectuat în Penitenciarul Spital Bucureşti- Jilava i-au fost depistate şi alte boli.

"Cu referire la comportamentul condamnatului pe parcursul detenţiei, instanţa constată că petentul condamnat VSO a dat dovezi temeinice de îndreptare în sensul dispoziţiilor art. 59 C. pen. în sensul că a avut o conduită conform regulamentului locului de detenţie, a participat la programe de pregătire pentru liberare, iar în cadrul evaluării psihologice s-a remarcat o personalitate structurată matur cu nivel intelectual ridicat, nefiind identificate elemente de risc pe domeniile asistenţei psihologice generale şi specifice", a scris judecătorul de la Tribunalul Bucureşti în motivare.

Pe de altă parte, instanţa nu a ţinut cont de faptul că lui Vîntu i-a fost întocmit un dosar disciplinar pentru deţinerea unui încărcător de telefon mobil, întrucât, până la rămânerea definitivă a sancţiunii care este posibil să îi fie aplicată, "acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie".

"Având în vedere şi starea de sănătate precară a condamnatului Vîntu Sorin Ovidiu, cât şi faptul că până la executarea efectivă, în întregime, a pedepsei, sunt mai puţin de 60 de zile, tribunalul apreciază că perioada efectiv executată de condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, astfel că va admite contestaţia formulată de condamnat împotriva sentinţei pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, pe care o va desfiinţa şi, rejudecând cauza, va admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnat", conform deciziei judecătorului de la Tribunalul Bucureşti.

Cererea de liberare condiţionată a lui Vîntu, a doua formulată pe numele acestuia, a fost respinsă, iniţial, de Judecătoria Sectorului 4 la 2 octombrie 2014. Sorin Ovidiu Vîntu a contestat decizia la Tribunalul Ilfov, care a decis definitiv eliberarea lui, în 19 noiembrie 2014.

Vîntu se afla în penitenciar din 25 ianuarie 2014, după ce fusese condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul favorizării lui Nicolae Popa. Sorin Ovidiu Vîntu a fost reîncarcerat la începutul anului trecut după aproape nouă luni de la eliberarea, la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, unde a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

La jumătatea lunii iulie 2014, Vîntu a primit o nouă condamnare: şase ani şi două luni de închisoare, în dosarul Petromservice. Decizia nu este însă definitivă.

Sorin Ovidiu Vîntu este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii, fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă