6.3 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialMoscova-Bucuresti, via Chisinau

Moscova-Bucuresti, via Chisinau

Atacul Moscovei la adresa Bucurestiului a fost unul concertat cu autoritatile moldovene, scrie ziarul "Timpul" de la Chisinau in editorialul intitulat "Lavrov, Goebbels si problema cetateniei romane", de astazi, referindu-se la recentele afirmatii ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a acuzat Romania de "trafic de cetatenie".

In opinia ziarului, Kremlinul si-a acceptat astfel rolul de avocat al Chisinaului ca plata pentru serviciile aduse de Vladimir Voronin anul trecut, cand Moscova era acuzata de Occident ca ar recurge la sanctiuni economice pentru a pedepsi fostele republici sovietice pentru cursul lor politic.

Dupa interzicerea vinurilor moldovenesti si georgiene in Rusia, aminteste ziarul citat, presedintele georgian Mihail Saakasvili acuza deschis Moscova ca sanctiunile impotriva Georgiei au caracter politic, in timp ce Vladimir Voronin, dupa intalnirea sa cu presedintele rus Vladimir Putin din 8 august 2006, "a schimbat macazul, criticand nu Rusia, ci… calitatea vinurilor moldovenesti". Declaratiile "prietenului Voronin", adauga ziarul de la Chisinau, au permis atunci diplomatiei ruse sa diminueze criticile Occidentului la adresa Rusiei.

Vladimir Voronin si ministrul sau de externe Andrei Stratan "le-au dat o mana de ajutor rusilor si in recenta disputa a acestora cu Estonia", scrie "Timpul", amintind ca la 11 ianuarie 2007, in Estonia a intrat in vigoare Legea cu privire la mormintele militare, care a deschis calea pentru demontarea monumentelor ostasilor sovietici din aceasta tara, inclusiv a monumentului 'Ostasului-eliberator' din centrul capitalei estoniene Tallinn. Reactia Moscovei, noteaza "Timpul", a fost una furibunda, Tallinnul fiind amenintat cu sanctiuni, dar raspunsul presedintelui eston a fost unul plin de demnitate: "In 1944, Estonia nu a fost eliberata de sub ocupatia fascista de rusi, asa cum pretinde Moscova, ci 'o ocupatie a fost inlocuita cu alta' ", a spus el.

In loc sa profite de disputa dintre Moscova si Tallinn cu privire la Pactul Molotov-Ribbentrop si la consecintele acestuia si sa ceara si ea compensatii pentru cei aproape 50 de ani de ocupatie sovietica, conducerea comunista de la Chisinau "a sarit la gatul Romaniei", remarca "Timpul". La 23 februarie, aminteste ziarul, diplomatia moldoveana si-a exprimat "ingrijorarea in legatura cu decizia organelor judiciare ale Romaniei de a reabilita actiunile maresalului Antonescu din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial si de a recunoaste drept legitima ocuparea de catre Romania a teritoriului RSSM si a Bucovinei de Nord". Iar fractiunea comunistilor din parlamentul de la Chisinau a felicitat "ostasii si toti ofiterii din Republica Moldova cu ocazia Zilei armatei sovietice".
Declaratiile lui Voronin si Stratan au dat argumente Moscovei sa declare ca nu toate tarile afectate de Pactul Molotov-Ribbentrop privesc "eliberarea" drept ocupatie, conchide ziarul "Timpul".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Mai multe fotografii îl contrazic pe Călin Georgescu. Acesta s-a întâlnit cu Horațiu Potra

O serie de fotografii în care Călin Georgescu apare alături de Horațiu Potra au apărut pe reţelele de socializare, în ciuda declaraţiilor făcute în...

Mai multe fotografii îl contrazic pe Călin Georgescu. Acesta s-a întâlnit cu Horațiu Potra

O serie de fotografii în care Călin Georgescu apare alături de Horațiu Potra au apărut pe reţelele de socializare, în ciuda declaraţiilor făcute în...

Campionul mondial la box Mihai Leu salvat de profesorul Irinel Popescu

Fostul campion mondial de box Mihai Leu a transmis, luni, că îşi continuă recuperarea la Institutul Clinic Fundeni, unde a fost internat în urmă...
Ultima oră
Pe aceeași temă