De cand Romania a intrat in UE si a scapat de vize, locul "capsunarilor" pe trotuarele din fata ambasadelor a fost luat de cetatenii din Republica Moldova, obligati sa treaca Prutul cu cererile de viza in dinti, pentru ca tari ca Italia sau Spania inca nu au poposit cu ambasada la Chisinau. Pana sa ajunga sa spuna "ciao", moldovenii mai au insa un hop de sarit: viza de Romania, pentru care asteapta cu lunile.
Daca pe vremea prohibitiva a vizelor romanii luau cu asalt Ambasada Spaniei la Bucuresti, dornici sa faca un ban in agricultura iberica, moldovenii prefera in special constructiile sau muncile casnice si au o alta tinta predilecta: Italia. Majoritatea femei, inghesuite ca sardelele pe trotuarul din fata ambasadei italiene sau asteptand rabdatoare pe bancile din parcul de vizavi, sunt cateva zeci in fiecare zi.
"Romanii nu prea mai au treaba aici, isi rezolva treaba direct in Italia. Majoritatea astora sunt din Republica Moldova. Asta e, noi am intrat in UE, ei mai au de asteptat", iti explica cu un regret superior unul dintre paznicii ambasadei. Intr-adevar, un afis care acum un an ar fi declansat carnaval pe strazile din Bucuresti pune punct corvoadei "capsunarilor" romani: "Incepand cu 1 ianuarie, cetatenii romani nu mai au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul italian". Acum, pe trotuarul ambasadei italiene, unde te intorci auzi numai "davai", toate cuvintele se termina in "a"-uri sonore, iar cand se aprind discutiile oamenii o dau pe ruseste.
Pe rand, incolonarea
"Am venit acum doua zile, pe la 2.30 noaptea si m-am si pus la coada. Am venit fara programare si d-aia a durat asa de mult. In Italia am contract cu o batrana, sa o ingrijesc", spune o femeie pe la 60 de ani, care asteapta inca raspunsul italienilor, anchilozata de cat a stat in picioare si dormind in "rutiera", cum zic moldovenii la masina.
Ca la un semn, un val de oameni traverseaza strada si se lipesc de gardul ambasadei. Portarul le-a dat start: "Pentru depunerea contractelor de munca!". Dar tot el se supara: "Incolonati cate doi, altfel nu va dau drumul". Cu chicoteli, moldovenii se inghesuie cum pot, lipiti de gard, ca sa formeze sirul cate doi. E drept, sunt ajutati si de mana puternica a sefului dispozitivului de jandarmi, care a dat Domnul si azi e ingaduitor: "Vorbiti la persoana a doua, va rog! Aveti noroc ca nu sunt nervos!".
Vizavi a ramas doar tabara celor mai veseli moldoveni de la Ambasada Italiei. Chiori de somn, nebarbieriti, povestesc aventuri de vama si sosea. Sunt soferii care ii aduc si ii intorc pe cei care vin la vize. "Te costa 250 de lei de-ai nostri, adica 55 de-ai vostri, sa te duc la Chisinau. De acolo plecam seara, ajungem aici pe la 5 dimineata, depinde cat te tine in vama", se inghesuie Dorin, Vasilica sau Serioja sa-ti dea detalii, desi se prind dupa accent ca nu le vei fi client. "Cei mai multi pleaca din Cantemir, Nisporeni, Hancesti (n.r. – raioane din Republica Moldova). astia-s cei mai harnici moldoveni, toti pleaca la munca in Italia", rade femeia, iertandu-l pe Vasilica ca nu mai are loc in "rutiera" si pentru ea.
Pana in Italia ii mananca Romania
Nebunia cu basarabenii de la Ambasada Italiei nu e de proportii si nu are loc in fiecare zi, ci in valuri. "Pana acum depuneai si ridicai actele si viza in aceeasi zi. Acum dureaza, pentru ca nu au timp de toti, vin foarte multi moldoveni: pana de Anul Nou au fost vreo 170.000, anul asta sunt in asteptare alti 350.000", explica o doamna bine informata. Pana sa ajunga sa astepte pe trotuarul de la Bucuresti, moldovenii mai au insa o problema: viza de Romania, care, desi e gratis, dureaza cu lunile pana o obtin, "pentru ca e nebunie la Chisinau". Daca te programezi acum la Ambasada Romaniei de la Chisinau pentru viza, o obtii abia in luna aprilie, povestesc abatuti oamenii. Fiind conditionati de programarile italienilor de la Bucuresti, trebuie sa obtina rapid viza romanilor de la Chisinau. Asa ca apeleaza la firme specializate care, pentru 50-250 de euro, ii rezolva cu viza romaneasca in cateva zile. "Sunt firme de turism, cica, iar banii astia ar fi pentru asigurarea medicala si pentru cazarea aici. Aiurea! Pai asta nu e spalare de bani?", se intreaba Jura, care se fereste totusi sa o numeasca spaga.
Jura, om trecut de 50 de ani, care are contract in constructii la italieni, stie si cum se procedeaza daca n-ai contract de munca in Italia, dar vrei totusi sa pleci. "Moldovenii nu pot pleca daca n-au contract, chemare de la cineva de acolo sau isi reintregesc familia. Bine, mai poti sa te invarti pe la consulatul de la Chisinau si sunt baieti care pentru 3.000-3.500 de euro iti fac rost de viza si fara contract."
Nici romanii de la Bucuresti nu-s mai prejos decat cei de la Chisinau cand vine vorba de facut un ban pe seama birocratiei obtinerii unei vize de Italia. Inchiriaza camere moldovenilor care asteapta peste noapte raspunsul ambasadei italiene. "Daca aveti nevoie sa stati peste noapte, am trei camere aproape, cu dus, bucatarie, tot ce vreti. 10 euro de persoana. Stati si voi cate doua, trei in camera, asta e!", le momeste un batranel descurcaret pe moldovence.