2.8 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialMircea Radulian: cutremurul de marţi era previzibil

Mircea Radulian: cutremurul de marţi era previzibil

Cercetătorul ştiinţific Mircea Radulian, de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a oferit pentru ziare.com câteva explicaţii şi lămuriri cu privire la seismul care s-a produs marţi în Vrancea. Radulian a declarat că Vrancea este o zonă seismică atipică, astfel că orice predicţii bazate pe ciclicitatea seismelor sunt destul de greu de făcut.

„Seismul este unul normal pentru zona Vrancei. Există o anumită periodiciatate a seismelor în Vrancea. Seismele de intensitate mică sunt practic zilnice, în timp ce cutremurele cu valori peste 3 grade sunt mai rare. Statistica spune că în Vrancea se produce un curemur cu magnitudine de 4 grade o dată pe lună. Dar nu se întâmplă mereu aşa. Uneori sunt două pe lună, alteori trec câteva luni, până apare unul. Dacă este să vorbim doar despre seismele de peste 2 grade, doar de la începutul lunii iunie au fost două. Primul în data de 1 iunie, al doilea luni, 7 iunie. Ieri (luni N.R.), în Vrancea a fost un seism de 2,8 pe Richter, la o adâncime foarte apropiată de cea unde s-a produs mişcarea de azi”, a spus Mircea Radulian.

Seismolog cu experienţă, Radulian a mai afirmat că acest seism de peste 4 pe Richter „lipsea de la apel” de foarte multă vreme. „Ultimul cutremur de peste 4 a fost în 26 decembrie 2009. Din acel moment şi până acum au fost doar câteva cutremure peste trei şi doar unul care s-a apropiat de patru, de 3.8 pe Richter, în 25 februarie, ceea ce este destul de mult timp. Deci se poate spune că acesta lipsea de la apel”, a spus Radulian.

„Sper să nu fie motive de îngrijorare. Vrancea este destul de imprevizibilă, iar tehnologia pe care o avem în acest moment nu ne permite să apreciem dacă un astfel de seism poate fi considerat un pre-şoc, adică un seism care să anunţe un cutremur de mai mare intensitate. Sună neplăcut dar atâta poate ştiinţă de azi. Putem aprecia despre un seism că a fost un pre-şoc, doar după ce ce avem şi o descărcare ulterioară, superioară ca intensitate. Înainte de sesimul din 1977 cu vreo 5 luni înainte, a fost un cutremur apropiat de şase grade, dar nu a putut nimeni să înţeleagă că acela a fost un pre-şoc decât după cutremurul din 4 martie”, a explicat Radulian.

Specialistul în seismologie a mai afirmat că date mai multe vor putea fi furnizate în următoarele zile dupe ce vor fi făcute toate calculele. „Intensitatea iniţială este cea calculată automat. Dupe ce se fac calculele finale se poate stabili exact şi intensitatea şi adâncimea. În acest caz, intensitatea iniţială a fost 4.8, dar după calcule a fost coborâtă la 4,5. La fel şi adâncimea este 113 kilometri, nu 120”, a concluzionat Mircea Radulian.

Cele mai citite

Hamas propune un armistițiu în Gaza și cere presiuni asupra Israelului din partea viitorului președinte al SUA

Hamas a declarat că este „gata” să accepte un armistițiu în Fâșia Gaza, cu condiția ca propunerea să fie respectată de Israel. Basem Naim, membru...

Numărul cazurilor de rujeolă crește vertiginos la nivel mondial

În 2023, numărul cazurilor de rujeolă la nivel mondial a crescut cu 20% față de 2022, ajungând la 10,3 milioane, conform estimărilor Organizației Mondiale...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...
Ultima oră
Pe aceeași temă