Negocierile purtate de reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Sindicatul „Muntele”, prefectul județului, Sorin Vasilescu, și administratorul special al CEH, Dan Agișan, cu minerii de la Lonea şi Vulcan, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, s-au soldat cu un eşec parţial. Astfel, doar o parte dintre ortaci au acceptat să iasă la suprafață, însă au precizat că nu vor renunța la protest. Totodată, marți, directorul general al CEH, Viorel Stancu, a demisionat, iar conducerea CEH a fost preluată de directorul Minei Vulcan, Cosmin Chiuzan, informează Agerpres.
Delegația a coborât în cursul serii și al nopţii în minele Lonea şi Vulcan, pentru a discuta cu protestatarii blocați în subteran. Astfel, după două ore, aproximativ 60 de mineri de la Lonea au ieşit la suprafaţă, dar au precizat că nu vor renunţa la protest.
„Mineritul va fi susţinut. Acum urmează ca la nivel naţional să vedem modalităţile prin care vom reuşi să păstrăm cât mai mult din această activitate viabilă”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu.
Potrivit prefectului de Hunedoara, situaţia CEH este una complexă, în contextul în care solicitările minerilor ţin de păstrarea a cât mai multe locuri de muncă, dar şi de asigurarea unei protecţii sociale pentru cei care vor fi nevoiţi să plece din sistem.
Citește și: 300 de ortaci de la Mina Vulcan s-au închis în subteran, solidari cu minerii de la Lonea
În subteran au rămas cel puţin 40 de mineri, a declarat preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica. O situaţie similară a fost înregistrată şi la Mina Vulcan, unde minerii au decis să continue protestul.
Liderii Sindicatului „Muntele” nu au exclus posibilitatea ca protestul minerilor să escaladeze în cursul zilei de miercuri, în condiţiile în care salariaţii solicită un răspuns clar în ceea ce priveşte sprijinirea CEH de către Guvern pentru a nu ajunge în stare de faliment, dar şi asupra perspectivei economice a companiei.
Citește și: UPDATE: 300 de mineri de la Mina Lonea s-au blocat în subteran. 17 protestatari, în greva foamei
Minerii de la Lonea şi Vulcan au decis să se blocheze în subteran, luni şi marţi, nemulţumiţi de situaţia economică a CEH, compania fiind în stare de insolvenţă din luna ianuarie 2016. În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi, la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.