6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: 300 de mineri de la Mina Lonea s-au blocat în subteran....

UPDATE: 300 de mineri de la Mina Lonea s-au blocat în subteran. 17 protestatari, în greva foamei

UPDATE 21.30: Aproximativ 300 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea ( Hunedoara) s-au blocat, luni, în subteran, ei fiind nemulţumiţi de starea de insolvenţă în care se află Complexul Energetic Hunedoara. În cursul serii de luni, numărul ortacilor care au început greva foamei la Exploatarea Minieră Lonea a ajuns la 17, un echipaj SMURD aflându-se la poarta minei pentru a interveni în caz de nevoie.

Liderul Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, a declarat, corespondentului Mediafax, că celor cinci mineri care au intrat iniţial în greva foamei li s-au alăturat alţi 12. „Sunt 17 mineri în greva foamei în acest moment. Către Mina Lonea se îndreaptă directorul general al CNH Viorel Stancu şi consilierul Constantin Jujan, iar eu împreună cu un coleg mergem să le ducem câte o conservă, apă şi pâine celor care încă nu sunt în greva foamei”, a spus Nica. Potrivit acestuia, sunt mineri care acuză dureri de cap, însă deocamdată nimeni nu a avut nevoie de intervenţia medicilor.

=====

UPDATE: Ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, a declarat, luni, că discuţiile legate de restructurarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) sunt complicate, însă în final se va ajunge la o soluţie, în contextul în care peste 200 de mineri s-au blocat în subteran, la Mina Lonea, anunțând că vor rămâne acolo până când ministrul va veni să discute cu ei, potrivit Agerpres.

„Discuţiile legate de restructurare sunt complicate şi înţeleg temerile şi îngrijorările oamenilor, dar sunt convins că vom găsi soluţii”, a spus Grigorescu. 

Întrebat ce le transmite minerilor, Victor Grigorescu, prezent la un eveniment pe teme energetice, a declarat: „Complexul Energetic Hunedoara trece printr-o perioadă dificilă. Nu este singura companie, însă acum este nevoie de solidaritate. Este vorba de un proces de restructurare care va fi greu”. 

Mai mult, ministrul a declarat că CE Hunedoara are un management şi administratori care au datorii clare în acest sens. El a mai spus că, în cazul companiilor cu probleme, cei din conducere ar trebui să fie primii afectaţi. 

„La companiile care trec prin perioade dificile, nu se pune problema să fie afectaţi cei din producţie. Primii care trebuie să suporte aceste dificultăţi sunt cei din conducere”, a adăugat ministrul. 

–––––

Aproximativ 200 de mineri de la exploatarea de cărbune Lonea  s-au blocat, luni dimineața, în subteran. Astfel, ei au anunțat că nu vor mai ieși din subteran până când ministrul Energiei, Victor Grigorescu, nu va veni în Valea Jiului, potrivit președintelui Sindicatului „Muntele” de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, citat de Agerpres.

„Până nu vine ministrul în Valea Jiului, să ne spună soarta CEH, minerii spun că nu vor ieşi din subteran”, a declarat Vasile Păduraru. 

Potrivit reprezentantului Sindicatului „Muntele”, activitatea la Mina Lonea a fost oprită şi de angajaţii care lucrează la suprafaţă. 

El a explicat că starea de spirit a oamenilor este una „foarte încinsă” din cauză că se tem de falimentul CEH şi de perspectiva că şi-ar putea pierde locurile de muncă. Totodată, Vasile Păduraru a mai spus că va intra în subteran pentru a se alătura ortacilor săi, urmând să revină la suprafaţă doar pentru a discuta cu minerii care vor veni la schimburile următoare. 

„De marţi, nu voi mai ieşi din subteran, până nu vine ministrul în Valea Jiului”, a conchis Păduraru. 

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania se află în procedură de insolvenţă. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Sondaj INSCOP Research: Marcel Ciolacu 25,3%/George Simion 19,1%

Marcel Ciolacu (PSD) conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, cu 25,3%, urmat de George Simion (AUR), cu 19,1%,...

Vizită la fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat: un nou pas pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România

Vineri, 15 noiembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o vizită de prezentare la șantierul fostei închisori politice...

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă