16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMilitarii acuzati in dosarul furtului de arme vor lucra iar la Ciorogarla

Militarii acuzati in dosarul furtului de arme vor lucra iar la Ciorogarla

Potrivit Legii statutului cadrelor militare, pana cand instanta va da o decizie definitiva si irevocabila, militarii suspectati ca au participat la furtul armelor de la Ciorogarla pot lucra in continuare la aceasta unitate militara.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Constantin Spanu, ne-a spus ca "ministerul nu le face nici o favoare", reincadrarea acestora savarsindu-se in conformitate cu Legea statutului cadrelor militare. Astfel, potrivit lui Spanu, "pentru ca militarii au fost repusi in libertate, ei stau la dispozitia comandantului de unitate care le stabileste atributiile si vor fi retribuiti conform gradului lor, dar la minim". In cazul in care vor fi gasiti nevinovati, militarii vor fi repusi in drepturi, insa in caz contrar vor fi suspendati din toate functiile si trecuti in rezerva. Avocatul militarilor, Alice Draghici, a spus ieri la terminarea sedintei de la Tribunalul Militar Bucuresti ca acestia urmeaza sa aiba, in cadrul unitatii de la Ciorogarla, numai atributii administrative, care nu presupun manipularea armelor sau a munitiilor.

Militarii au mai cerut ieri instantei inlocuirea masurii de a nu parasi localitatea cu interdictia de a parasi tara. Potrivit avocatei acestora, instanta militara a respins adoptarea acestei masuri. Procesul in care militarii sunt judecati pentru disparitia celor 62 de arme de la Ciorogarla s-a amanat pentru data de 25 ianuarie, dupa ce avocatii au cerut ca instanta sa obtina o informare oficiala de la DIICOT ca exista un dosar instrumentat de acest Parchet in care sunt anchetate persoane implicate in furtul de arme. In dosarul instrumentat de DIICOT, Eugen Preda si alte 14 persoane au fost retinute in legatura cu sustragerea armelor de la Ciorogarla, dar si cu o acuzatie de trafic de droguri. Alice Draghici a precizat ca Tribunalul Militar se comporta ca si cum al doilea dosar nu ar exista.

Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a admis, pe 23 decembrie 2009, in recurs, cererile de eliberare conditionata sub control judiciar formulate de cei sapte arestati in dosarul Ciorogarla. Decizia instantei militare este definitiva. Procurorii de la Parchetul General au decis la inceputul lunii martie 2009 trimiterea in judecata a 11 persoane, din care sapte in arest preventiv pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si calcare de consemn. Din probele anchetatorilor reiese faptul ca sergentul Marius Tudorache, sergentul-major Ionut Nicolae Gagea si caporalul Ion Petrica au sustras prin efractie, in noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, 62 de arme militare si alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucuresti, situat in incinta UM 01916 Ciorogarla, cauzand prin aceasta o perturbare deosebit de grava a activitatii celor doua unitati militare. Valoarea totala a armelor si obiectelor sustrase din depozitul de armament este de 34.518 lei.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă