Pietele bucurestene au oferit in acest an o supraoferta de brazi de Craciun. Mii de exemplare splendide de brazi au fost aduse din tarile nordice, iar altele au provenit din padurile romanesti.
Ca niciodata, au fost care mai de care mai frumosi si extrem de multi. Preturile, cu o saptamana inainte de Craciun, erau „usturatoare”, brazii straini costand de la 1.500.000 lei pana la cateva milioane bune. Brazii romanesti se gaseau si pe la 500.000 lei si puteau ajunge la doua-trei sute de mii sau chiar mai putin. Supraoferta de brazi si preturile foarte ridicate ale celor din strainatate au dus la un dezastru comercial. In a doua zi de Craciun mii de brazi nevanduti zaceau prin piete, asteptand sa fie luati si aruncati pe margini de drum sau dati ca lemn de foc.
Nelu Irodica, negustor de brazi in Amzei
In Piata Amzei, inainte de Cra-ciun parea ca s-a mutat o padure de brazi din Scandinavia. Negus-torii erau mandri de marfa lor si nu lasau din preturile de milioane. In cea de-a doua zi de Craciun, uni-cul „negustor” de brazi care mai era prezent in Amzei, pe langa mormanele de brazi nevanduti si abandonati, era Nelu Irodica, zis „Brucele de Amzei”. El povestea ca a fost o jale cu vanzarea brazilor si ne-a dus la una dintre patroanele care adusesera brazii de import. Aceasta, pe nume Gianina, vinde flori in hala, dar cum nu era prezenta am vorbit cu o cumnata de-a sa. „Noi am avut 400 de brazi din Norvegia, din care am vandut 100. Am mers pe experienta anului trecut, cand am vandut foarte bine. Dar asta este o "afa-cere cu risc" si de data asta am iesit in pierdere.” Brazii ramasi in piata erau curatati de crengi si facuti araci. Adica redusi doar la tulpina, urmand sa fie dati ca lemne de foc.
In Crangasi, brazii din Harghita, nevanduti, zaceau in noroi
Un peisaj trist il oferea privirii si Piata Crangasi. Aici este mai mult noroi si locul este mai dezolant. Vali si Mona au vandut brazi din Harghita, pe care i-au luat cu 130.000 lei bucata si i-au dat cu 50.000 sau 100.000 lei. Ei au avut o explicatie pentru aberatia comerciala a brazilor de Craciun din acest an: „Ne-am luat dupa televizor. S-a dat o stire care spunea ca nu sunt suficienti brazi si ne-am grabit sa aducem cat mai multi”.
Un dezastru ecologic
Si in Piata Domenii, ca si in Piata Matache si ca in mai toate pietele din Bucuresti, s-a putut constata ca s-a facut jaf prin padurile de brazi. Pare o enigma cum, mai ales in acest an, cand din cauza defrisarilor s-au petrecut atatea inundatii catastrofale, s-au putut taia atatia brazi cu ocazia Craciunului. Ramasi ai nimanui, minunile de brazi, cei mai tristi brazi de Craciun care s-au vazut prin pietele bucurestene, asteapta camioane cu remorci sa vina sa-i ia ca pe niste gunoaie ramase de la sarbatori. Din Piata Matache cinci astfel de vehicule au strans tot. In urma lor au mai ramas doar cateva crengi de brad.