2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialMedicii, pe picior de plecare

Medicii, pe picior de plecare

» Romania se afla in situatia de a-si pierde medicii.

» Venitul unui medic roman, de cel putin 10 ori mai mic decat cel din UE.

» 1.900 de medici au solicitat certificate de conformitate.

Lipsa de medici la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, precum si conditiile vitrege din Sanatate vor genera un fenomen ingrijorator: migratia corpului medical romanesc. Peste jumatate din medici si trei sferturi din tinerii specialisti vor sa profeseze in tarile Uniunii Europene. Conform Ministerului Sanatatii, la 24 aprilie 2007, aproximativ 1.900 de medici (dintr-un total de 47.383) au solicitat eliberarea certificatelor de conformitate pentru a lucra in alte tari.
De asemenea, 1.100 de asistenti medicali si moase au solicitat acelasi lucru. Ministerul Sanatatii a eliberat pana acum peste 1.200 de astfel de certificate, insa nu exista o evidenta a personalului medical care a plecat deja. In judetul Iasi, de exemplu, din 3.400 de membri ai colegiului, 120 au depus cereri. "Inca din 2003-2004, Romania avea o densitate de medici mai mica decat media tarilor din Europa Centrala. De exemplu, la noua sectii din spitalul Tulcea exista un singur medic anestezist", a declarat prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Prof. dr. Vasile Astarastoaie, secretarul general al CMR, a subliniat ca, in urma unui studiu comandat de Colegiul Medicilor Iasi, mai mult de jumatate din medicii din Romania castiga intre 150 de euro si 300 de euro.
"In ceea ce priveste venitul, 13% din medici au declarat un castig de peste 500 de euro lunar, 12% intre 400 si 500 de euro lunar, 27% intre 150 de euro si 200 de euro, iar 31% intre 200 si 300 de euro", a subliniat profesorul Astarastoaie. De exemplu, in Anglia un medic are un venit mediu de aproximativ 5.000 de lire sterline pe luna.
In Franta, un medic anestezist are un castig mediu de 9800 de euro, iar un generalist chiar 6.000 de euro pe luna. Conform studiului prezentat de conducerea Colegiului Medicilor din Romania, mai mult de jumatate din medicii chestionati sunt de parere ca nu exista reforma in sistemul de sanatate, numai 21% fiind de parere ca sistemul sanitar merge intr-o directie buna. Medicii reclama, in primul rand, lipsa dotarilor, lipsa unui cadru de afirmare a competentelor, coruptia din sistem si incompetenta in sistemul sanitar. In ceea ce priveste migratia fortei de munca, 46% nu doresc sa lucreze in afara, iar 48% ar vrea sa lucreze in U.E.; 1% prefera SUA; 2% – Canada, iar 4% – in alta parte. Motivatia ramane veniturile (in 55% din cazuri); 40% sunt motivati de conditiile de munca si ar putea sa se afirme profesional, iar 5% – de statutul social.

CONSECINTE
» Specialitati deficitare
Specialitati ca anestezia si terapia intensiva si cardiologia invaziva sunt deficitare.

» Diplome
Diplomele de medic specialist sunt recunoscute. Cea mai afectata de lipsa medicilor va fi populatia din orasele mici, si nu din centrele universitare.

PROMISIUNI
» Gratuitati taiate
Autoritatile sanitare au promis acordarea asistentei medicale si medicamente gratuite corpului medical, insa nu s-au tinut de cuvant. In 2007, articolele 1 si 3 din OUG 75 au fost abrogate.

SPECIALISTUL
Migreaza si bolnavii
organismul european, si anume Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, a atras atentia Uniunii Europene ca politica trebuie schimbata in privinta serviciilor medicale si migratiei corpului medical pentru a evita o criza de proportii. Uniunea Europeana se gaseste in fata a doua mari probleme: migratia bolnavilor ale caroror tratamente efectuate in alte tari sunt achitate de sistemul de asigurari din tara de origine si penuria de medici. Asociatiile profesionale trebuie sa se implice activ la noua directie si sa fie ascultate in privinta solutiilor pentru a se evita criza de personal medical si de servicii medicale catre populatie. Esenta este ca banii din sistem sunt din ce in ce mai putini.

Prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania

Cele mai citite

Revoltă la Manchester United. Decizia lui Sir Jim Ratcliffe de a tăia fondurile asociației de caritate provoacă indignare

Sir Jim Ratcliffe, coproprietar al clubului Manchester United, a anulat o donație anuală de 40.000 de lire sterline către asociația de caritate a foștilor...

Radu Drăgușin, gata să joace împotriva lui Wolves după accidentarea din meciul cu Nottingham!

Radu Drăgușin a ieșit accidentat în finalul partidei dintre Nottingham Forest și Tottenham, pierdută de londonezi cu 1-0, dar jurnaliștii englezi anunță că fundașul...

Ana Bogdan și Anca Todoni pe tabloul principal la Brisbane!

Ana Bogdan și Anca Todoni au reușit să se califice pe tabloul principal al turneului WTA de la Brisbane, în urma unor victorii solide. Competiția,...
Ultima oră
Pe aceeași temă