14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMărturii zguduitoare ale pompierilor după incendiul de la azil: Bătrânii imobilizați strigau...

Mărturii zguduitoare ale pompierilor după incendiul de la azil: Bătrânii imobilizați strigau după ajutor, unul era cuprins de flăcări. Clădirea nu avea autorizație ISU

100 de pompierii s-au luptat peste șase ore cu flăcările care au mistuit, sâmbătă, un azil de bătrâni din București, iar acum fac mărturisiri cutremurătoare, informează Digi 24.

Pompierii spun că i-au auzit de-afară pe bătrânii imobilizaţi la pat cum strigau, disperaţi, după ajutor. Pe unul dintre ei nu au reuşit să îl salveze.

A început o anchetă, iar primele informaţii arată că azilul funcţiona fără autorizaţie de la pompieri şi fără o acreditare din partea Ministerului Muncii. Pe tura de noapte, doar două infirmiere aveau grijă de toţi cei 20 de bătrâni cazaţi în clădire.

Alarma s-a dat la câteva minute după ora 6 dimineaţa. Flăcări mari au cuprins cu repeziciune clădirea de patru etaje a căminului de bătrâni.

Ionel Negrescu, pompier: „Strigau, strigau disperaţi, vedeau flăcările la geam, fumul foarte dens, iar ei erau imobilizaţi. Să vezi când acei bătrâni îşi cer ajutorul şi tu practic trebuie să îi evacuezi unul câte unul, nu puteam mai mulţi”.

Pe braţe sau în cearceafuri, pompierii au reuşit să scoată 19 bătrâni din flăcări. La unul dintre ei au ajuns prea târziu.

Ionel Negrescu, pompier: „Am găsit o persoană la etajul doi, în partea, din stânga, era cuprinsă de flăcări, mi-am dat seama că nu mai putem face nimic pentru acea persoană”

În vreme ce bătrânii intoxicaţi cu fum erau duşi la spital, salvaorii luptau să stingă flăcările enorme. Au avut împotrivă nu doar străduţele înguste, ci şi lipsa hidranţilor. Noroc că râul Dâmboviţa era aproape.

Flăcările au atins şi un service auto de lângă azil. Fumul gros al anvelopelor care ardeau acolo le-a îngreunat încă o dată misiunea pompierilor.

Pompierii, poliţiştii şi procurorii au început anchetele. Aşa au aflat că centrul pentru bătrâni nu avea autorizaţie de protecţie în caz de incendiu.

Poliţiştii şi procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Au cerut o autopsie în cazul persoanei care a murit şi au verificat starea răniţilor.

Cele două angajate care erau în azil au fost şi ele audiate. Una a fost întrebată de ziariști dacă azilul funcționa cu autorizație.

"Nu ştiu! Nu mă întrebaţi, nu ştiu! Eu, ca infirmieră, mi-am făcut datoria, am salvat oamenii, care au fost mai pe picioare i-am coborât pe scări, în spate, i-am coborât, restul i-am luat cu ajutorul pompierilor!”".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă