14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialMarius Lazurca, noul ambasador al Romaniei la Chisinau

Marius Lazurca, noul ambasador al Romaniei la Chisinau

Dupa aproape zece luni in care Romania nu a avut un reprezentant la cel mai inalt nivel in Republica Moldova, diplomatul Marius Lazurca (foto) a primit agrementul Chisinaului pentru a-si incepe mandatul acolo.

Numirea lui Marius Lazurca in functia de ambasador al Romaniei in Republica Moldova preceda vizita pe care seful statului roman, Traian Basescu, urmeaza sa o faca saptamana viitoare la Chisinau, prima, de altfel, dupa ce a fost reales presedinte al Romaniei. Sosirea lui Traian Basescu in Republica Moldova, care s-ar fi suprapus celei a lui Igor suvalov, adjunctul premierului rus Vladimir Putin, l-ar fi determinat pe acesta din urma sa-si amane vizita in capitala Moldovei, potrivit unor surse guvernamentale citate de agentia rusa de presa RBK. Deplasarea lui suvalov la Chisinau ar fi fost reprogramata pentru prima decada a lunii februarie, cand urmeaza sa se discute si despre creditul de 150 milioane dolari pe termen de 15 ani pe care Rusia e dispusa sa-l acorde Moldovei.

Marius Lazurca a primit agrementul presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, la scurt timp de la desemnarea sa de catre ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi. Presedintele Republicii Moldova spunea, la inceputul lunii ianuarie, ca ar fi dispus sa reprogrameze vizita pe care urmeaza sa o faca la Chisinau presedintele Romaniei, Traian Basescu, daca cele doua tari nu-si numesc ambasadori – Romania in Republica Moldova si invers.
Marius Lazuca s-a nascut in 1971 in Timisoara si este diplomat de cariera. El ocupa in prezent postul de ambasador al Romaniei la Vatican, detinut anterior si de Teodor Baconschi. De altfel, noul ambasador la Chisinau, care are un doctorat in istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona, corespunde criteriilor stabilite de seful diplomatiei romane, care isi dorea pentru acest post un intelectual.

Agentia spaniola EFE scrie ca Moldova intinde punti catre Bucuresti si permite revenirea ambasadorului roman, precizand ca Romania l-a trimis ca sef al misiunii diplomatice pe Marius Lazurca si acesta il va inlocui pe Filip Teodorescu, declarat persona non grata de catre autoritatile comuniste de la Chisinau dupa evenimentele de anul trecut din aprile.
Inainte de a obtine un credit de la Rusia, premierul moldovean Vlad Filat, aflat intr-o vizita oficiala in Statele Unite, a reusit sa incheie un acord de finantare nerambursabila in valoare de 262 milioane dolari pentru proiecte de investitii destinate infrastructurii agricole, agriculturii si reabilitarii drumurilor. Secretarul de stat american Hillary Clinton a spus sambata, la ceremonia de semnare a documentului, ca aceasta inseamna si un nou capitol in istoria relatiilor bilaterale si ca Administratia SUA este dispusa sa construiasca un parteneriat solid cu Republica Moldova.
Premierul moldovean, Vlad Filat, a avut o intrevedere la Casa Alba si cu vicepresedintele Statelor Unite, Joseph Biden, care a declarat ca SUA vor sprijini Republica Moldova in vederea aderarii la Uniunea Europeana si in procesul de consolidare a statului de drept.

Cele mai citite

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...

Piața RCA a crescut cu 3% în primele șase luni din 2024, însă liderii înregistrează încetiniri

Piața RCA a continuat să crească ușor în prima jumătate a anului 2024, înregistrând un avans de 3% în volumul de prime brute subscrise,...
Ultima oră
Pe aceeași temă