Macedonia asteapta rezultate serioase de la Monica Macovei, noul consilier in lupta impotriva coruptiei al primului-ministru Nikola Gruevski, a declarat, luni, ministrul de Interne, Gordana Jankulovska, dupa intalnirea Monicai Macovei cu premierul si cu mai multi ministri ai guvernului de la Skopje.
"Sper intr-o buna colaborare cu primul-ministru si cu cetatenii, deoarece consilierea mea va fi in beneficiul oamenilor", a spus Macovei, dupa intalnirea cu premierul Gruevski, in prima sa declaratie pentru presa macedoneana, preluata de radioul macedonean.
La intalnirea sa cu premierul Gruevski au mai participat, pe langa ministrul de Interne, si vicepresedintele pentru integrarea europeana Gabriela Konevska-Trajkovska si ministrul Justitiei Mihajlo Manevski.
Purtatorul de cuvant al Executivului macedonean, Ivica Bocevski, a declarat pentru "Balkan Insight" ca reformele judiciare si anti-coruptie ale lui Macovei au ajutat la imbunatatirea imaginii Romaniei, exprimandu-si totodata speranta ca Macovei "isi va transfera aceasta experienta in Macedonia".
"Nu voi fi in stare sa lupt singura impotriva coruptiei. Ma aflu aici ca sa ofer un sfat," a spus Macovei, luni, dupa intalnirea avuta la Guvern.
Numirea Monicai Macovei a fost o surpriza la Bucuresti, unde este admirata ca un profesionist care a facut treaba buna in dezradacinarea coruptiei, practicata pe scara larga in Romania.
"In perioada cat a fost ministru al Justitiei, doamna Macovei a facut din combaterea coruptiei o misiune personala si chiar a obtinut rezultate clare," a declarat analistul politic Cristian Ghinea, pentru publicatia electronica "Balkan Insight".
"Experienta Monicai Macovei si excelentele sale relatii personale la Bruxelles vor ajuta guvernul din Skopje in aceasta lupta impotriva coruptiei."
Macovei a fost numita ministru al Justitiei in decembrie 2004, cand Romania avea urgenta nevoie sa demonstreze Bruxelles-ului hotararea ferma de a compate coruptia. Macovei, 48 de ani, a intrat in Executiv fara a fi membra a vreunui partid. In timp ce castiga sprijinul puternic al Comisiei Europene si al opiniei publice, devenea extrem de nepopulara printre parlamentarii care se temeau de campania ei. Presiunile de a demisiona au inceput imediat dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie. Pe 13 februarie, majoritatea Senatului a aprobat o motiune de cenzura si i-au cerut sa demisioneze. A fost indepartata din Guvern pe 2 aprilie, indepartarea sa fiind precipitata de ruptura coalitiei guvernamentale "Alianta Dreptate si Adevar" dintre Partidul Democrat din care provine presedintele Traian Basescu si Partidul National Liberal al carui presedinte este premierul Calin Popescu Tariceanu.