Lui Constantin Ticu Dumitrescu i se pregateste aducerea in fata unei comisii de disciplina, care ar urma sa-l judece pentru diversele declaratii pe care le-a dat in ultimul an. Memoriul prin care se cere revocarea sa din Colegiul CNSAS este intocmit pe baza unor materiale de presa dintr-un cotidian central. Rezultatul ar putea fi inlaturarea lui din Colegiul CNSAS. Actiunea vine pe fondul unor tentative de "spalare" a generalului Tudor Marcu si a lui Ion Iliescu. Peste o luna au loc alegerile pentru functia de presedinte al Colegiului, vanata de la bun inceput de Corneliu Turianu, omul pus acolo de PD.
La Colegiul CNSAS a ajuns un memoriu facut de Fundatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatorilor Anticomunisti, prin care se cere revocarea din functie a lui Constantin Ticu Dumitrescu. Surse din interiorul Colegiului spun ca memoriul are la baza o serie de afirmatii publice ale lui Ticu Dumitrescu, facute cu ocazia unor conferinte de presa, a unor talk-show-uri sau a discursurilor tinute la Timisoara si la conferinta din 4 februarie a.c. de la Teatrul National. Ele au fost indosariate si prezentate ca material incriminator, cu opt "capete de acuzare".
Surse din CNSAS sustin ca din gruparea care vrea sa-l inlature fac parte Corneliu Turianu, Laurentiu Tanase, Constantin Buchet, Cazimir Ionescu si Florian Chiritescu. Saptamana trecuta, in doua sedinte consecutive "cazul Ticu" a fost luat in discutie. Daca se ajunge la concluzia ca "inculpatul" a incalcat prevederile Legii 187, poate ajunge in fata instantei. Rugat sa comenteze, Constantin Ticu Dumitrescu a refuzat orice declaratie.
Se pregateste "spalarea" lui Iliescu si Marcu
Acum circa zece zile a fost reluat in discutie cazul fostului general de securitate Marcu Tudor, fratele lui Corneliu Vadim Tudor, caruia de peste doua luni CNSAS amana sa-i dea o decizie. Profitandu-se de lipsa lui Mircea Dinescu si Virgiliu Tarau, s-a incercat "spalarea" generalului, caruia i se pregatea o hotarare care ar fi atestat ca nu a facut politie politica. Albirea a fost blocata de Ticu Dumitrescu. Saptamana trecuta, a fost pusa in dezbatere o lista cu 36 de senatori asupra carora Colegiul trebuia sa se pronunte, printre ei si Ion Iliescu, caruia urma sa i se dea o decizie de necolaborare cu Securitatea. Scandalul a fost de proportii, insistandu-se pentru scoaterea lui de pe lista, lucru impiedicat de Ticu Dumitrescu.
Pentru sefia CNSAS se antreneaza Turianu
Reprezentant al PD, venit in CNSAS pe fondul unui imens scandal, prima ocazie in care presedintele Basescu a fost huiduit in strada, Corneliu Turianu a ravnit de la bun inceput la functia de presedinte al Colegiului. La vremea respectiva, a cedat doar la interventia personala a presedintelui, care in felul acesta a dorit sa potoleasca protestele societatii civile. Acum, cand mai este doar o luna pana cand au loc noi alegeri (conducerea este prin rotatie), are un prilej minunat de a-si atinge scopul. Sansele de a-i lua locul lui Claudiu Secasiu sunt destul de mari, iar inlaturarea lui Ticu Dumitrescu nu ar face decat sa i le maximizeze.
Judecat pe baza unui dosar de presa
Interesant este ca majoritatea capetelor de acuzare stranse in memoriul pus pe masa CNSAS sunt de fapt articole publicate intr-un cotidian central, din care sunt selectate diverse declaratii "mai tari", critice la adresa unora dintre membrii Colegiului, care taraganeaza pe criterii politice luarea unor decizii, a dosariadei si campaniei de manipulare duse de unii "jurnalisti si comentatori". Sintagme precum "deconspirarea pestilor mari", "rechinii care au reprezentanti in CNSAS" sau "cosmetizarea cu pixul a cartotecilor" au deranjat intr-o asemenea masura incat sunt pe cale de a deveni probe intr-un proces de inlaturare a lui Ticu Dumitrescu. Acestora li se adauga critici la adresa celor care "au cerut deconspirari masive, diluand si abatand atentia de la tintele principale prevazute de lege" sau a celor care "fac liste negre in care, sub diferite acuzatii si scenarii, condamna la gramada ceea ce astazi inseamna adevaratele repere morale sau care reprezinta elita intelectuala a Romaniei". Aluzia este prea putin transparenta, spun surse din Colegiu, fiind vorba de Asociatia Civic Media, a carei aparitie Ticu Dumitrescu a salutat-o, dar de care s-a distantat in timp, pe masura ce aceasta a pus in circulatie insinuari si acuze neprobate. Aceasta poate fi explicatia faptului ca memoriul trimis la CNSAS se bazeaza aproape exclusiv pe materiale publicate intr-un anumit cotidian central, desi aceleasi declaratii aparusera si in alte ziare.