7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialLovitura pentru "baietii destepti"?

Lovitura pentru „baietii destepti”?

» In caz de forta majora, contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice s-ar putea suspenda temporar.

» Varujan Vosganian a anuntat ca Romania este pregatita sa produca energie alternativa pe baza de gaz metan.

» Romgaz are acoperite inmagazinarile pentru perioada de iarna in proportie de peste 80%, fiind pregatit sa preia aprovizionarea productiei suplimentare de energie electrica bazate pe gaz metan.
Romania ar putea suspenda temporar contractele de furnizare a energiei electrice ieftine, in cazul in care seceta s-ar prelungi si ar duce la declansarea situatiei de forta majora cu privire la furnizarea acesteia catre populatie, a anuntat sambata, la Cluj, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.
"Nu este declansata procedura de seceta hidrologica si forta majora, dar, in situatia in care se va declansa, avem pregatite proceduri pentru suspendarea temporara a contractelor bilaterale, astfel incat sa nu exportam curent electric si sa nu existe nici un pericol pentru aprovizionarea populatiei. In situatii de forta majora, am luat decizia sa nu permitem furnizarea de energie ieftina prin contractele bilaterale existente pe piata, pentru ca exista procedura", a declarat Vosganian in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit lui Vosganian, in aceste cazuri Romania nu ar suporta consecinte juridice, deoarece ar invoca situatia de forta majora. "Aceasta poate fi declansata de autoritatea de profil care anunta seceta hidrologica, apoi Camera de Comert si Industrie a Romaniei defineste conceptul de forta majora in baza caruia noi, impreuna cu Hidroelectrica, am decis sa suspendam pe perioada secetei hidrologice contractele bilaterale", a explicat ministrul procedura.
Ministrul considera ca sistemul energetic poate functiona normal, chiar daca seceta ar duce la oprirea activitatii reactorului nuclear de la Cernavoda si la reducerea productiei de energie in hidrocentrale. "Pot sa va asigur ca, daca vom ajunge in situatia din 2003, de a inchide reactorul 2 de la Cernavoda si productia hidro se va reduce, s-au asigurat resursele necesare pentru functionarea sistemului energetic in conditii de securitate. In sistemul energetic si in baza reglementarilor, exista o rezerva de capacitate la dispozitia Dispeceratului Energetic National pentru situatii de urgenta. In caz de seceta prelungita, capacitatile de productie din sistemul energetic national vor prelua necesarul de productie, iar eventualele diferente de costuri, data fiind situatia extraordinara, vor fi absorbite de sistem", a afirmat Vosganian.
Acesta a mai subliniat ca, la ora actuala, Romania este pregatita ca, in cazul in care seceta se va prelungi, sa produca energie pe baza de gaz metan, ca alternativa la energia produsa de hidrocentrale. "Romgaz are acoperite inmagazinarile pentru perioada de iarna in proportie de peste 80%, fiind pregatit sa preia aprovizionarea productiei suplimentare de energie electrica bazate pe gaz metan", a declarat ministrul Economiei si Finantelor. De asemenea, Ro-mania nu are nevoie nici sa treaca la angajarea unor capacitati suplimentare, a incheiat Vosganian.

INFORMaRI
» Premierul si presedintele stiu

Vosganian a declarat, sambata, ca atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si presedintele Traian Basescu au primit informari cu privire la detaliile contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice ieftine.

nORMALITATE
» ProducTia nu se reduce

Estimarile hidrologice din ultima perioada arata ca Nuclearelectrica si Portile de Fier nu vor avea probleme in aceasta luna, iar Romania nu este nevoita sa isi reduca productia de energie electrica din cauza secetei.

SPECIALISTUL
Nu vor fi consecinte comerciale
"As vrea sa va asigur ca, in situatii de forta majora, nu voi permite furnizarea de energie ieftina prin contractele bilaterale existente pe piata. Exista o monitorizare continua a debitelor de apa, iar in conditiile in care Agentia Nationala a Apelor Romane va constata stare de seceta hidrologica, Registrul Comertului emite un certificat de forta majora in baza caruia contractele bilaterale pot fi suspendate temporar, fara consecinte comerciale. Legat de complexurile energetice, in discutiile pe care le-am avut in bazinul Oltenia, am aflat ca toate unitatile de interventie sunt pregatite. In legatura cu faptul ca acestea nu-si pot mari capacitatile, noi stiam acest lucru. In programul de interventie in caz de seceta nu aveam in vedere reintroducerea unor cantitati suplimentare de energie de la complexurile energetice. Avem in vedere alte surse."
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă