12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialLegea privatizarii cinematografelor a fost adoptata

Legea privatizarii cinematografelor a fost adoptata

Deputatii au adoptat, astazi, cu 199 de voturi "pentru", 1 vot "impotriva" si 12 abtineri, proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea reglementarilor din cinematografie, act normativ care prevede initierea de catre Ministerul Culturii si Cultelor, impreuna cu Regia Autonoma Romaniafilm, a unui program de reabilitare a vietii culturale a colectivitatilor locale.

Legea vizeaza asigurarea unor solutii pentru alcatuirea fondului cinematografic, obtinute prin vanzarea salilor si gradinilor de spectacol, prin cresterea de la 20% la 50% a procentului din vanzari care merge catre productia de film.

Deputatul PNL Emilian Francu a pledat, joia trecuta, in favoarea actului normativ precizand ca, prin acesta, publicitatea facuta filmelor romanesti nu mai este considerata publicitate comerciala si, implicit, nu mai intra in minutele limita impuse televiziunilor.

Termenul pana la care cinematografele si terenurile aferente pot fi trecute in domeniul public este 20 iunie, potrivit proiectului legislativ, termenul starnind, insa, nemultumirea unora dintre deputati.

Conservatorul Petru Calian a criticat derularea inceata a trecerii patrimoniului de la stat in zona administratiei publice locale si a atras atentia ca, de exemplu, la Cluj-Napoca, cinematografele se afla intr-o stare deplorabila.

In schimb, vicepresedintele Comisiei pentru cultura, deputatul PD Petre Strachinaru, a explicat ca Ministerul Culturii a acceptat, dupa o serie de negocieri, trecerea a 18 cinematografe din administrarea Regiei Romaniafilm in administrarea locala, dar lucrurile s-au blocat.
"In urma unor neintelegeri intre Ministerul Culturii si fosta conducere a societatii Romaniafilm s-a creat, din senin, un sindicat care a atacat in contencios hotararea de Guvern respectiva, inclusiv aceasta ordonanta si totul s-a blocat. Intre timp, aceasta ordonanta repara si da posibilitatea ca pana la noul termen sa se revina la normal", a explicat Strachinaru.
Deputatul PD a facut un apel la conducerea Ministerului Culturii si Cultelor ca noul termen, de 20 iunie, sa fie respectat.

Aceeasi solicitare a avut-o si deputatul UDMR Marton Arpad care a reclamat ca multe dintre cinematografele din tara servesc drept discoteci si unitati de administratie publica, in loc sa fie valorificate, prin vanzare, pentru sustinerea productiei de film romanesc.

Legea a fost adoptata de Senat, iar deputatii au avut votul decizional.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...
00:04:36

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă