Legăturile controversate dintre frații Mazăre și Israel

de Cristian Hagi , 18 februarie 2016 - stire actualizata la ora 07:42, 19 februarie 2016
Legăturile controversate dintre frații Mazăre și Israel

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fratele său, senatorul PSD Alexandru Mazăre, au conturi ascunse în statul evreu, potrivit Agenției Naționale de Integritate.

Inspectorii Agenției NAționale de Integritate (ANI) au constatat în cazul senatorului PSD Alexandru Mazăre existența unei diferențe în cuantum de aproximativ 210.775 euro  între averea dobândită și veniturile realizate în perioada exercitării mandatului de senator. ”Diferența identificată de către inspectorii de integritate a rezultat din constituirea, de către persoana evaluată, a unor depozite bancare în cuantum de 160.775 euro la o unitate bancară de pe teritoriul Statului Israel, precum și din achiziționarea unui imobil pentru care a fost achitat prețul de 50.000 euro”, au precizat reprezentanții ANI. Agenția a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Constanța, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Alexandru Mazăre Acesta nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Legăturile fraților Mazăre cu statul Israel sunt mai adânci decât lasă să se vadă comunicarea ANI. Alexandru Mazăre a mai fost acuzat, în 2014, că în declarația de avere depusă în mai 2012 nu ar fi menționat un cont bancar de 80.000 de euro deschis la o bancă din această țară. Banii ar fi reprezentat, potrivit procurorilor DNA, o parte din sumele primite, cu titlu de mită, de către fratele său, Radu Mazăre, în schimbul efectuării de către acesta de demersuri în vederea câştigării licitaţiei organizate pentru construirea de locuinţe modulare în campusului social ”Henri Coandă”.

Radu Mazăre, aproape 800.000 de euro

Inspectorii ANI au anunțat, în trecut, că și Radu Mazăre are conturi în Israel. Vorbim despre sume mai importante: 779.057 de euro, reprezentând mai multe depozite într-un cont deschis la o unitate bancară din Netanya, oraș aflat în partea de nord a Israelului, la 30 de kilometri de Tel Aviv. Depozitele nu au fost menționate în declarațiile de avere, iar Radu Mazăre a precizat la momentul respectiv, pentru România liberă, că nu a declarat banii deoarece ”erau parte a unei înțelegeri financiare, nu trebuiau declarați în declarația de avere“.

Cu sau fără legătură cu cele de mai sus, este de observat că mai multe firme din Israel au derulat afaceri importante în Constanța. De fapt, Radu Mazăre a declarat în mai multe rânduri că este prieten cu oameni de afaceri din statul evreu, printre care se numără Elan Schwartzenberg. Primul contract a fost obținut de firma Saphire, care a asflatat stațiunea Mamaia, la trei ani după ce Radu Mazăre a devenit primar. Contractul a fost extins, iar israelienii au asfaltat o bună parte din municipiul Constanța timp ce circa un deceniu. ”Fac una dintre cele mai bune lucrări din toată ţara. Lucrează la o calitate foarte bună”, explica primarul în iunie 2010. Saphir a participat și la licitația pentru construcția locuințelor pentru tineri, un proiect marca Mazăre, aplaudat de Mircea Geoană, la vremea respectivă președinte PSD. Firma a construit o parte din cele zece blocuri din Constanța. Tot Saphir a câștigat și licitația pentru realizarea containerelor din cartierul social Henri Coandă. Acest ultim contract i-a adus lui Radu Mazăre un nou dosar la DNA. Procurorii anticorupţie îl acuză că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern, directorul firmei Shapir Structures, pentru a ajuta compania să câştige licitaţia şi pentru a majora, ulterior, valoarea contractului. Cei doi au stat o perioadă și în arest preveniv în acest dosar. Intermediar ar fi fost un apropiat al celor doi, Elan Schwartzenberg.

Acesta din urmă apare și într-una dintre cele mai controversate afaceri din Constanța: mall-ul City Park Mall, construit în parcul Tăbăcărie. Mall-ul a fost ridicat de Neocity Grup România, companie condusă atunci de israelianul Elan Schwartzenberg. Clădirea a fost inaugurată în 2008, cu o zi înaintea alegerilor locale. Neocity a vândut apoi afacerea.

Metodă: contul escrow

Radu Mazăre spunea că, de când a început să facă afaceri, a descoperit contrul escrow. Din comunicatele DNA reiese că Elan Schwartzenberg funcționa asemenea unui cont escrow între acesta și asociați, fapt care explică și de ce banii au fost depozitați în bănci din Israel. ”A fost ales Schwartzenberg Emilian pentru a facilita transferul banilor întrucât acesta se bucura de încrederea atât a lui Morgenstern Avraham, cât şi a lui Mazăre Radu Ştefan, fiind astfel un garant că fiecare dintre cei doi îşi va îndeplini „obligaţiile” asumate. Mecanismul folosit seamănă cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale. Acest mecanism a fost probabil propus de primarul Mazăre Radu Ştefan care, într-o convorbire din martie 2012 cu Schwartzenberg Emilian, îşi arată preferinţa pentru utilizarea contului escrow (altceva să-ţi spun şi cu asta încheiem discuţia: escrow! eu de când am învăţat să fac bussines am învăţat să lucrez cu contul escrow”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Shapir Structures, de la profit de milioane la faliment

Shapir este cea una dintre cele mai mari firme private din domeniul construcţiilor din Israel. SC Shapir Structures SRL a fost înfiinţată în anul 2000. Asociat unic este SC Larton Consultant Limited din Nicosia, Cipru, iar administratori sunt Chris Gheorghiades şi Thomas Christodoloiu, ambii cetățeni ciprioți. Are puncte de lucru în Constanța, Teleorman, Maramureş, Suceava. În 2012, firma a avut o cifră de afaceri de 181.200.591 lei și un profit net de 1.176.575 lei, la un număr de 455 de angajați. În 2013 înregistra o pierdere brută de 33.723.906 lei, la o cifră de afaceri de 232 milioane lei. Acum, aceasta este în procedură de faliment, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Loading...

Comentarii

 • balagiu florian

  19 februarie 2016 19:40

  Anuntul 12Lucru pentru toti, simplu si repede! Suntem un fenomen in continua crestere! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de emailfbalagiuyahoo.com

  raspunde comentariului
 • sa vedem da cineva lege

  19 februarie 2016 12:35

  Treaba e simpla. Premierul sa dea ordonanta de urgenta care sa devina lege, ca oamenii politici si rudele acestora, inclusiv prietenii apropiati sa nu aibe voie sa detina conturi in strainatate , cu pedeapsa de 25 ani inchisore si excluderea din viata politica.

  raspunde comentariului
 • jidani nu va bagati in apele tulburi din Romania --DACA ATI INVATAT CEVA DIN ISTORIA VOASTRA :

  18 februarie 2016 22:11

  Cine ascunde banii proveniti din coruptie unde sunt implicati politiceni si alte tipuri de demnitari romani in tarile lor devin dusmani ai poporului roman. Nu este acceptabil sub nici o forma sa se ascunda bani murdari ai altor minjiti din strainatate in Romania ..

  raspunde comentariului
 • Ubafka

  18 februarie 2016 20:58

  Pe langa consilierii americani V Ponta a mai avut doi din Israel , implicati in mari scandaluri de coruptie pe teritoriul tarii noastre .Asa se explica desele deplasari ale lui Dragnea si Ponta in Israel pentru a incerca sa puna nisip pe foc .Cum si cu cat a fost platita aceasta armata de consilieri , doar Ponta stie .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design