17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialLe Monde: Somalezii pazesc vacile in satele din Maramures

Le Monde: Somalezii pazesc vacile in satele din Maramures

Cotidianul francez Le Monde prezinta in editia de ieri povestea unui somalez care, inselat de calauzele sale, a ajuns in Romania in loc sa ajunga in Germania, dar care, dupa ce a reusit sa se integreze printre romani, isi doreste sa se stabileasca aici definitiv. La fel ca el mai sunt si alti imigranti afgani, indieni sau irakieni, care ajung la centrul de la somcuta Mare crezand ca sunt, de fapt, intr-un satuc din Germania.

Kasim, un tanar somalez in varsta de 29 de ani, a facut mii de kilometri incredintandu-si viata in mainile calauzelor care l-au transportat din Somalia in Ucraina si de acolo in Romania, in urma cu cateva saptamani, scrie cotidianul francez Le Monde in editia de ieri. Ca si ceilalti 50 de imigranti cazati la sfarsitul lunii iunie in centrul pentru refugiati din somcuta Mare, din judetul Maramures, Kasim isi dorea sa ajunga in Europa Occidentala, pe care si-o imagina ca pe un paradis pentru care merita sa riste totul. Kasim le-a povestit jurnalistilor francezi ca somajul, criza economica sau dificultatea de a-si gasi un loc in Occident pier in fata neajunsurilor din Somalia. "In Europa ai cel putin sansa sa supravietuiesti", spune tanarul, adaugand ca acest lucru este foarte important pentru cei care isi doresc sa plece din tara lor de bastina. Cu toate ca in somaleza "Kasim" inseamna "cel care controleaza ingerii", tanarul recunoaste ca a cam pierdut controlul, de aceea se afla in Romania.

De fapt, Kasim pare sa fi gresit inca de la inceput, cand, dorindu-si sa ajunga in Europa Occidentala, a avut incredere intr-o retea de calauze care i-au promis, in schimbul unei sume mari de bani, sa-l duca in Germania, scrie Le Monde. Calatoria din Ucraina in Romania i s-a parut scurta, insa dorinta de a ajunge in Germania era atat de puternica incat nu a realizat ca a ajuns in alta parte. Primul contact cu satele din Romania nu corespundea cu imaginile pe care tanarul le stia de la televizor despre Germania. Dar, respectand sfatul dat de calauzele sale, Kasim l-a salutat pe fiecare satean pe care il intalnea, in speranta ca l-ar putea duce la centrul pentru refugiati.

Primarul din somcuta Mare, amuzat de situatie, povesteste cum "toti saluta in germana. Iar atunci cand vedem un african sau un asiatic sosind aici, stim deja ca o sa ne spuna «Guten Tag» (n.r. – buna ziua). Toti spun acelasi lucru, crezand ca au ajuns in Germania". In fiecare dimineata, somalezul merge la ferma, se joaca putin cu baiatul fermierului, care il invata romana, si apoi pleaca pe camp cu vacile. Seara povesteste, folosindu-se de putinele cuvinte pe care le stie in romana, istorii din tara sa. Kasim se gandeste sa ramana definitiv in Romania, mai ales ca recent a cerut-o in casatorie pe una dintre satencele romance.

Le Monde scrie ca oficial sunt 65.000 de imigranti in Romania, dar aceasta cifra este in continua crestere. Acest nou val de imigranti africani, indieni, afgani sau irakieni este generat si de existenta centrului de refugiati de la somcuta Mare. Statul roman le asigura imigrantilor masa, cateva haine, dar ca bani de buzunar refugiatii nu primesc decat 80 de eurocenti pe zi, adica 3,4 lei. Pentru a mai castiga un ban, refugiatii muncesc pentru sateni. Dorin Buhaiu, un crescator de vaci din zona, le-a spus jurnalistilor francezi ca este multumit de munca imigrantilor, pentru ca "muncesc chiar mai bine decat romanii".

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

A fost deschis primul cabinet de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei, situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional...
Ultima oră
Pe aceeași temă