5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportLabirintul creat de Ponta pentru a rămâne avocat: Baroul București așteaptă decizia...

Labirintul creat de Ponta pentru a rămâne avocat: Baroul București așteaptă decizia unei instanțe privind contestația față de retragerea titlului de doctor

Baroul București nu poate lua o decizie în privința excluderii liderului PSD din tagma avocaților până când o instanță judecătorească nu va da o sentință definitivă în privința contestaţiei acestuia împotriva retragerii titlului de doctor.

Baroul de avocaţi București a luat pentru prima oară, în luna august, în discuție o cerere a Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din avocatură. Cererea are la bază retragerea titlului de doctor după ce CNATDCU a constatat că fostul premier a plagiat în teza sa de doctorat. „România liber“ a scris, în exclusivitate, că fostul premier a intrat în Barou fără să dea un examen extrem de complicat și doar pe baza acestui titlu de doctor, retras între timp.

După două ședințe în care au fost audiați atât Victor Ponta, cât și Monica Macovei, Baroul București a decis să suspende  luarea unei măsuri până când instanța de judecată va pronunța o decizie definitivă și irevocabilă. După decizia CNATDCU de plagiat în cazul tezei de doctorat, liderul PSD a făcut contestație în instanță, urmând ca judecătorii să se pronunțe pe această speță.

Europarlamentarul Monica Macovei a mers iniţial, pe 6 septembrie, la Baroul Bucureşti pentru a-şi susţine solicitarea. Aceasta  susţinea atunci că Baroul ar putea decide să îi retragă lui Victor Ponta scutirea de examen cu care a intrat în Barou, iar fostul premier ar trebui astfel să dea examen, “ca alţi avocaţi”. “Victor Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul Bucureşti pentru că avea titlul de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Învăţământului; ca atare, nu mai poate să rămână avocat. O soluţie juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să îi retragă scutirea de examen şi atunci, automat, nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea şi el examen ca alţi avocaţi. (…) Ponta, ca întotdeauna, minte şi încearcă să se victimizeze, a atacat şi ordinul ministrului Educaţiei. Deci, până la toamnă o să se tot victimizeze pe asta şi pe altele”, a declarat Monica Macovei.

După decizia de ieri, Daniel Fenechiu, care este și membru al Consiliului Baroului Bucu­rești, a declarat pentru „România liberă“ că aceasta s-a luat cu majoritatea membrilor prezenți. „După cum se știe, Victor Ponta a făcut o cerere de suspendare a ordinului Ministrului Educației prin care i s-a retras titlul de doctor. În momentul în care asupra împrejurărilor care pot sta la baza unei decizii există un litigiu, regula de normalitate este aceea de a aștepta reglementarea litigiului. Una este să iei o măsură pe baza unei decizii confirmate în instanță și alta este să iei o măsură pe baza unei decizii administrative (de retragere a titlului de doctor  – n.noastră), care poate fi sau nu confirmată în instanță. Cine va plăti despăgubirile la care ar fi fost obligat Baroul București în cazul în care Ponta ar câștiga în instanță?”, a precizat Daniel Fenechiu.

Acesta a amintit că Victor Ponta este oricum ­suspendat din Baroul București din 2012, de când a devenit premier.

Istoria unui plagiat

7 ianuarie 2005: Victor Ponta devenea avocat în Baroul Bucureşti.

18 iunie 2012: Revista știin­țifică „Nature“ publică un articol în care arată că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat.

29 iunie 2012: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare decide că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat.

1 iulie 2012: Victor Ponta: Acuzația de plagiat este o „exe­cuţie mafiotă”, nu voi renunţa la titlul de doctor şi nici nu voi demisiona.

19 iulie 2012: Consiliul Național de Etică (din cadrul Ministerului Educației) decide că premierul nu a plagiat.

20 iulie 2012: Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat 115 pagini din 297.

16 decembrie 2014: Premierul Victor Ponta anunță că intenționează să renunțe la ti­tlul de doctor.

29 decembrie 2014: Guvernul dă o ordonanță care să permită titularului unui doctorat să renunțe unilateral la această distincție.

7 ianuarie 2015: Baroul Bucu­rești confirmă pentru „România liberă“ că Victor Ponta a intrat în rândul avocaților fără să susțină un examen, ci exclusiv pe baza titlului de doctor.

27 iulie 2016: Verdict oficial al CNATDCU: Ponta a plagiat.

7 august 2016: Ministru Educației semnează ordinul de retragere a titlului.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă