2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialKovesi il vaneaza pe Dan Voinea

Kovesi il vaneaza pe Dan Voinea

» Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut destituirea procurorului militar Dan Voinea din functia de adjunct al sefului Sectiei Parchetelor Militare, desi printre dosarele finalizate de acesta se numara si cele in care au fost condamnati definitiv generalii Victor Stanculescu si Mihai Chitac.

» Teodor Maries, presedinte al Asociatiei 21 Decembrie 1989, declara ca Voinea este cel care a avut curajul sa inceapa urmarirea penala  a celor cu adevarat responsabili in dosarele revolutiei si mineriadei.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut destituirea generalului magistrat Dan Voinea din functia de adjunct al sefului Sectiei Parchetelor Militare (SPM), pentru management defectuos, invocand o nota de inspectie a CSM, care nu pomeneste de destituire. Mai mult, din cuprinsul acelei note de inspectie rezulta ca Voinea este procurorul care a avut cele mai multe dosare penale in instrumentare, cu trimiteri in judecata urmate de condamnari. De asemenea, in nota se mentioneaza si deficientele obiective care au dus la tergiversarea cauzelor, precum legislatia mereu schimbatoare, mii de persoane audiate, refuzul institutiilor statului de a colabora cu anchetatorii sau neimplicarea multor procurori in anchete.

Voinea si procurorii Romeo Balan, Viorel Siserman si Vasile Doana au instrumentat cel putin patru mari dosare ale revolutiei, in care au fost condamnati definitiv generalii Victor Stanculescu, Mihai Chitac, Iulian Topliceanu si multi altii. In aceste dosare au fost audiate peste 10.000 de persoane: victime, martori, autori, conducatori – militari si civili. Tot generalul Voinea este cel care a descoperit cenusa victimelor din decembrie 1989 din Timisoara, a facut dosarul care a fost conexat cu celebrul dosar "Timisoara". Autorii masacrului si ai incinerarii au fost condamnati definitiv.

Inca din anul 2000, Voinea a trimis in judecata dosarele crimelor de la mineriada din iunie 1990, dar legislatia penala mereu schimbatoare a blocat practic judecarea acestor cauze, inchise definitiv de subalternii capabili ai procurorului general Kovesi. Pe langa aceste dosare ale mineriadelor,  Voinea a instrumentat fraude economice, de exemplu cluburile sportive Steaua si Dinamo (dosarele Otelea si Ianul). De asemenea, Voinea a trimis in judecata inalti ofiteri SRI pentru disparitia manuscriselor disidentului Gheorghe Ursu, iar dosarul privind implicarea generalului de Securitate Nicolae Plesita (alaturi de celebrul terorist Carlos sacalul) in atentatul de la postul de radio Europa Libera este in faza de finalizare.

Cei care au iesit sifonati la control au fost procurorii de la Parchetul Curtii Militare si multi dintre cei de la SPM care n-au instrumentat in viata lor un dosar penal, dar sanctionarea acestora nu a fost ceruta de procurorul general Kovesi.
Sectia pentru procurori a CSM si-a insusit cu majoritate de voturi raportul de control privind activitatea Sectiei Parchetelor Militare, a Parchetului Curtii Militare de Apel si a celorlalte unitati din subordine.
La mijlocul lunii decembrie 2007, Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis efectuarea unui control de fond privind activitatea Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, admitand solicitarea procurorului general al Romaniei, Codruta Kovesi.

Generalul Dan Voinea ne-a declarat ca nu poate comenta solicitarea de destituire formulata in CSM de procurorul general Kovesi, deoarece el nu a fost instiintat oficial. "Ca sa pot comenta, trebuie sa cunosc motivele procurorului general, care nu mi-a spus nimic. Am citit raportul CSM, dar acolo nu mi se cere sanctionarea. Dosarele mineriadei au fost inchise in 1993 fara sa se faca nici o ancheta, iar victimele nici macar nu au fost instiintate. Am redeschis aceste dosare dupa 1997, cand am fost numit sef al Parchetelor Militare. Tot ce stiu e ca mi-am facut datoria", ne-a declarat generalul Voinea.

Teodor Maries, presedinte al Asociatiei 21 Decembrie 1989 si victima a mineriadei din iunie 1990 (arestat abuziv, torturat), sustine ca destituirea lui Voinea a fost ceruta ca razbunare pentru condamnarea generalilor Stanculescu si Chitac in dosarul revolutiei de la Timisoara. "Kovesi este doar un instrument care executa ce i se ordona. Noi suntem foarte multumiti de Voinea. Este singurul procuror care a avut curajul sa inceapa urmarirea penala a celor cu adevarat responsabili in dosarele revolutiei si mineriadei. Ceilalti n-au facut nimic. Generali grei au fost condamnati definitiv – acesta este rezultatul unui procuror cu adevarat competent. Voinea trebuia pedepsit de sistem pentru ca a indraznit sa-si faca datoria. E penibil sa vii sa spui despre un procuror ca este incompetent, cand acel procuror a obtinut chiar in acel moment o condamnare definitiva a generalilor Stanculescu si Chitac.

 

Ceilalti asa-zisi procurori competenti alearga de un an cu elicopterele dupa o singura victima – Elodia – si ii pun NUP lui Iliescu, iar dosarele cu mii de morti si raniti, chiar daca sunt finalizate si se obtin condamnari definitive, nu impresioneaza pe nimeni. Sistemul de valori e total rasturnat in Romania, iar coruptia este endemica", ne-a declarat Maries.

» Mii de audieri, recunoasteri si confruntari, in doar doi ani
Intre anii 2005 si 2007, in dosarul mineriadei din zilele de 14 si 15 iunie 1990 – instrumentat de Dan Voinea – au fost identificate si audiate 806 victime si s-a facut dosar pentru fiecare parte vatamata; au fost audiati 563 de martori; s-au facut 626 de recunoasteri din filme si albume foto; pentru identificarea victimelor (care in 1990 au facut plangeri, nesolutionate pe vremea celor trei mandate prezidentiale ale lui Iliescu) s-au facut 3.769 de verificari (unii s-au mutat, altii au murit etc.) si alte 532 de activitati de cautare in teren a victimelor;   s-au operat 122 de ridicari de persoane din teritoriu, s-au trimis 3.054 de adrese institutiilor statului, s-a facut expertiza financiara a pagubelor facute de mineri; s-au ridicat documente, casete video, foto, s-au trimis mii de citatii si mandate de aducere,   s-au facut audieri in teritoriu pentru a nu-i plimba pe martori si pe simplii excutanti ai ordinelor conducatorilor mineriadei.

Cele mai citite

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă