16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialKelemen Hunor: In sistemul propus de presedintele Basescu se invata mult mai...

Kelemen Hunor: In sistemul propus de presedintele Basescu se invata mult mai repede limba romana

Presedintele executiv al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat, joi, ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind modul de invatare a limbii romane ca pe o limba straina de catre copiii maghiari sunt foarte importante, intrucat, pana in prezent, UDMR nu a avut sustinerea Partidului Democrat in aceasta privinta.

In opinia presedintelui executiv UDMR, prin aceasta declaratie a sefului statului "PD va primi un impuls in plus pentru sustinerea acestor deziderate".

"Un om politic cu un instinct extraordinar a venit si a dat aceasta declaratie. Este cam tardiva, dar niciodata nu e prea tarziu. Presedintele Basescu nu a descoperit ceva nou. Presedintele si-a dat seama ca este o cerinta reala, o solicitare foarte bine argumentata si nu ceva extravagant care vine din partea UDMR", a declarat Kelemen Hunor, citat de Rompres.

El a reiterat faptul ca, inca de la inceputul anilor 90, UDMR a sustinut acest sistem, reusind prin modificarea legii invatamantului sa il introduca pentru clasele I-IV.

"In sistemul propus de presedinte se invata mult mai repede limba romana decat dintr-un manual", a explicat Kelemen Hunor.

Presedintele executiv al UDMR a tinut sa precizeze ca, in urma cu un an, formatiunea sa a pregatit un program pentru clasele VIII-XII, care este in curs de acreditare, cu profesori universitari de limba romana din Bucuresti si cu profesori din Transilvania.

Totodata, Kelemen Hunor a declarat ca unul dintre motivele pentru care UDMR a militat pentru adoptarea Legii minoritatilor nationale este si faptul ca elevii apartinand minoritatii maghiare ar putea invata mai usor limba romana.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca ar trebui introdus in scoli un nou sistem de predare a limbii romane pentru minoritatile nationale, ca pe o limba straina, pentru ca membrii acestor comunitati sa deprinda mai usor limba oficiala a statului.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Nicolae Ciucă cere autorităților să fie pregătite pentru viitura care vine pe Dunăre

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut un apel, joi seara, la autorităţile centrale şi la cele locale din judeţele dunărene să se pregătească pentru...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă