25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialJudecatorii pentru Europa se decid astazi

Judecatorii pentru Europa se decid astazi

Premierul Calin Popescu Tariceanu a transmis ieri o invitatie adresata membrilor Comisiei de evaluare a candidatilor pentru Curtea Europeana de Justitie sa-i prezinte rezultatele selectiei. Reuniunea va avea loc astazi la Palatul Victoria. Aceasta intrevedere are loc cu o intarziere de o saptamana, dupa ce Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, a acuzat procesul de evaluare de lipsa de transparenta.

Conform legislatiei in vigoare, Romania va trimite doi juristi pentru ocuparea a doua posturi de judecatori – unul la Curtea de Justitie a Comunitatii Europene si altul la Tribunalul de Prima Instanta.
Comisia de evaluare este formata din Monica Macovei, ministrul Justitiei, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe si Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene.
Cei doi judecatori care vor fi nominalizati astazi vor trebui sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel, candidatii trebuie sa fie licentiati in drept, nu trebuie sa aiba cazier fiscal, trebuie sa se bucure de o buna reputatie profesionala si morala, trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere conform careia nu au colaborat cu fosta Securitate, trebuie sa demonstreze ca sunt buni cunoscatori ai limbii franceze si ca vorbesc o alta limba oficiala a UE.
Pana la data-limita de 15 octombrie, s-au inscris 10 candidati, insa pentru protejarea identitatii acestora, numele candidatilor nu au fost facute publice.
A urmat un interviu care a avut ca scop evaluarea cunostintelor privind Uniunea Europeana si a principiilor pe baza carora functioneaza, chestiuni specifice sistemului judiciar european, cunostintele de limba franceza, precum si profilul candidatilor din perspectiva conditiilor prevazute de Tratatul CE.
In urma interviurilor, comisia de evaluare a selectat 3 persoane.
Conform unor surse neoficiale, doua dintre cele trei persoane selectate ar fi Renate Weber, presedintele FSD si judecatoarea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Camelia Toader.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă