6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialPreședinta Asociației Magistraților din România, sancționată de CSM

Președinta Asociației Magistraților din România, sancționată de CSM

Judecătoarea Gabriela Baltag, președinta Asociației Magistraților din România (AMR), a încălcat normele de conduită reglementate de Codul deontologic  al judecătorilor și procurorilor, a decis ieri Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. CSM a menținut, astfel, decizia Secției de judecători a Consiliului.

Gabriel Baltag mai are o cale de atac la Înaltă Curte de Casație și Justiție, care va da decizia definitivă. Sesizarea a făcut-o Inspecția Judiciară, care a constatat că președintă AMR, judecătoarea Gabriela Baltag, a încălcat prevederea conform  căreia ”judecătorii și procurorii nu își pot exprimă părerea cu privire la probitatea profesională și morală a colegilor lor”. 

Concret, președinta Asociației Magistraților din România a atacat-o pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stânciu, cerându-i demisia din funcție, pentru că a făcut plângere penală împotrivă unei persoane (Mariana Rarinca).

Într-o scrisoare deschisă, Gabriela Baltag susținea despre președintă Livia Stânciu: “Prezența dumneavoastră în fruntea celei mai reprezentative instanțe, un etalon al dreptății, pune în pericol credibilitatea magistraților, iar în ochii unui observator obiectiv sunteți o persoană care nu mai poate beneficia de respectul acestei înalte demnități! Dovediți onoare, doamnă judecător, așteptăm demisia dumneavoastră!”.

Reamintim că Mariana Rarinca, fostă colaboratoare a soțului decedat al președintei ÎCCJ, a fost inculpată pentru  șantaj. Aceasta a fost acuzată că i-a cerut niște sume de bani judecătoarei, susținând că îi erau datorați de către soțul decedat al acesteia. Mariana Rarinca a amenințat că, dacă nu îi plătește banii, va face dezvăluiri presei (la Antena3) și a fost arestată preventiv de DNA, trimisă în judecată, condamnată de Tribunalul București la doi ani cu suspendarea executării, iar la Curtea de Apel a fost, inițial, achitată fără respectarea Codului de Procedura Penală, de către completul condus de judecătoarea Risantea Gagescu, motiv de sancțiune disciplinară și de anulare a deciziei judecătorești.

DNA a apelat la calea extraordinară de atac. Achitarea a fost anulată exact pe motivul nerespectării Codului de Procedura Penală, cauza s-a rejudecat, iar pentru Mariana  Rarinca instanța a menținut pedeapsa dată de Tribunalul București, respectiv doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Ulterior, Inspecția Judiciară a deschis acțiune disciplinară împotrivă judecătoarei Risantea Găgescu pentru că a achitat-o pe Marinca Rarinca fără a respectă normele Codului de Procedura Penală. Mai precis, inspectorii au constatat că în instanță de apel, judecătoarea Găgescu nu avea voie să se pronunțe asupra modului în care s-au administrat probele, atribut care revine exclusiv camerelor preliminare de judecată, în acest caz de la Tribunalul București și apoi de la Curtea de Apel București. Judecarea doamnei Risantea Gagescu de către CSM încă nu s-a finalizat.

În paralel, Inspecția Judiciară a constatat nerespectarea Codului Deontologic al Magistraților de către magistrata Gabriela Baltag, când a criticat-o dur pe președintă Înaltei Curți și a sesizat  CSM. Judecarea acesteia  s-a finalizat marți, prin constatarea încălcării Codului Deontologic. 

Contactată de România liberă, Gabriela Baltag ne-a transmis prin sms: ”Voi face tot ce-mi pune legea speciala și Constituția la dispoziție”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă