3.3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialIoan Niculae, privilegiatul tuturor guvernelor

Ioan Niculae, privilegiatul tuturor guvernelor

Controversatul om de afaceri Ioan Niculae a fost în ultimii cinci ani principalul beneficiar al achiziţiilor de gaze naturale ieftine din producţia internă, pentru combinatele de îngrăşăminte chimice pe care le are în proprietate, după cum a relatat „România liberă”. Omului de afaceri i s-a permis să acumuleze o datorie de peste 350 de milioane de lei către Romgaz, în condiţiile în care acesta a ameninţat de mai multe ori că îşi mută afacerile în Bulgaria sau Pakistan, pentru că statul nu l-ar ajuta să-şi ţină afacerile rentabile.

 

Gaz ieftin pentru Niculae, gaz scump pentru români

Printre persoanele implicate acum în dosarul privind subminarea economiei naţiona-le prin favorizarea lui Ioan Niculae se numără foştii secretari de stat din Ministerul Economiei, Darius Meşca, Tudor Şerban, Viorel Palaşcă, Victor Alesandru Dan – apropiat al lui Ion Niculae şi vicepreşedintele ANRE, Eugen Georgescu, precum şi membri din conducerea Romgaz, potrivit Mediafax. România liberă a relatat în ediţia de ieri că 40 de persoane sunt anchetate de procurori într‑un dosar de subminare a economiei naţionale, pentru că ar fi fost de acord să acorde gaz ieftin, din producţie internă, combinatelor chimice controlate de Ioan Niculae, deşi aceste fabrici aveau datorii la stat. Asta în condiţiile în care populaţia a primit gaz natural scump, din import. De asemenea, „activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către ROMGAZ a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemului Energetic Naţional”, se arată în dosar.

SNTR – lovitură marca Niculae

Ascensiunea lui Ioan Niculae a fost monitorizată şi de Ambasada SUA, potrivit telegramelor interceptate de WikiLeaks. Diplomaţii americani îl includeau pe omul de afaceri din Zimnicea într-un top cinci al oligarhilor români care „după 1989, conectaţi la informaţii provenite din fosta Securitate au reuşit să profite de marile privatizări„. De asemenea, telegramele afirmau că Ioan Niculae are legături cu toate partidele mari şi guvernele politice. De altfel, omul de afaceri a recunoscut că a fost în tinereţe ofiţer de securitate, iar până la Revoluţie a lucrat în comerţul exterior.

Evoluţia în afaceri a lui Ioan Niculae se bazează în special pe afaceri cu statul, în principal cu privatizările, arăta „România liberă” în martie 2010. Omul de afaceri din Zimnicea a fost primul patron al fostei Societăţi Naţionale a Tutunului Românesc (SNTR), după ce a câştigat în 2000 licitaţia de privatizare, cu numai 10 milioane de dolari, un preţ despre care s-a spus la vremea aceea că a fost mai mic decât marfa pe care o avea firma în depozite.

Invocând o serie de nereguli, contracandidatul lui Niculae a obţinut în instanţă anularea tranzacţiei. Dar cum Ministerul Agriculturii nu i-a dat înapoi omului de afaceri avansul plătit deja pentru companie, omul de afaceri a cerut executarea silită a statului şi a obţinut sechestru pe acţiunile SNTR. Astfel, Ioan Niculae a redobândit 53% din societate, cu obligaţia de a investi 40 de milioane de dolari. Autorităţile au considerat că omul de afaceri nu a investit banii, aşa încât SNTR ajunge din nou la stat, ocazie cu care a fost scutită de plata unei datorii de 5.000 de miliarde de lei vechi.

Ulterior, societatea a fost cumpărată de un nou investitor, în spatele căruia era, potrivit presei din 2004, tot Ioan Niculae.

„Reţeta secretă”

Ioan Niculae a fost surprins, în filmul documentar „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, realizat de Alexandru Solomon cum se pregătea să intervină la un secretar de stat din Ministerul Agriculturii pentru o licitaţie pe care omul de afaceri a pierdut-o. Nemulţumit că a fost depunctat de comisia de licitaţie, Ioan Niculae îi cere unui angajat de-al său să afle numele funcţionarului care se ocupă de rezolvarea contestaţiilor, pentru a lămuri situaţia, potrivit Hotnews. „Să-mi spună cine aprobă. Vorbesc cu secretarul de stat. Dar repede să‑mi spună„, afirmă omul de afaceri în respectivul documentar.

Cele mai citite

SCM Râmnicu Vâlcea, aproape de grupele European League după o victoria împotriva echipei maghiare DVSC Schaeffler!

SCM Râmnicu Vâlcea a obținut o victorie importantă în prima manșă a turului al treilea preliminar al EHF European League, impunându-se cu 33-31 în...

Olaf Scholz va relua „curând” dialogul cu Vladimir Putin privind conflictul din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz intenționează să reia "în curând" discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin pentru a aborda evoluția conflictului din Ucraina, a informat...

Noua regulă pentru amenzile contravenționale: Doar Fiscul poate executa, nu și executorii judecătorești

Amenzile contravenționale trec pe mâna executorilor fiscali, potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție Avocatul Poporului a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă