0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialInundaţiile de la Hârșova, salvatoare pentru Galaţi

Inundaţiile de la Hârșova, salvatoare pentru Galaţi

Viitura de pe Dunăre a ajuns în zona Galaţi-Brăila, dar dacă în urmă cu câteva zile creşterile de nivel erau de aproximativ 10 cm în 24 de ore, acum nivelul Dunării creşte cu câţiva centimetri pe zi.

Această „ponderare” a viiturii are loc după ce luni şi marţi au fost inundate mai multe suprafeţe de terenuri agricole, pădure şi păşuni din judeţul Constanţa, în special din zona Hârşova. Ieri, la Galaţi, debitul fluviului a depăşit valoarea de 14.000 mc/s, iar nivelul apelor a ajuns la Galaţi la 609 cm, urmând ca nivelul maxim al viiturii să fie înregistrat vineri, când apele vor ajunge la 611 cm, cu 11 cm peste cota de atenţie. Începând de sâmbătă, nivelul Dunării va fi în scădere, hidrologii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) prognozând că marţea viitoare nivelul va scădea sub cota de inundaţie, la 594 cm. La Galaţi a fost inundată parţial aleea de pe faleza inferioară în mai multe zone, fiind inundate, la un nivel de 20-30 cm, şi câteva terase situate chiar pe malul Dunării. Au mai fost inundate mai multe zone ale cheiului de armare şi o hală din Şantierul Naval Damen. O sută de navalişti au construit un dig din saci pentru a apăra de inundaţie mai multe secţii şi ateliere. Un dig din saci a fost construit şi pe cheiul Portului Galaţi.

Important este să reziste digurile

Nivelul de 610-611 cm nu reprezintă un risc de inundaţie pentru Galaţi şi nu va pune mari probleme în ţinerea situaţiei sub control de către municipalitate şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Probleme ar putea să apară din partea digurilor de apărare, acelea construite din pământ, care vor trebui să reziste presiunii apei. Pe digul Măcin-Smârdan a fost interzisă circulaţia autovehiculelor de peste 7,5 tone, iar la digurile din Insula Mare a Brăilei şi de pe terasa Brăilei, între Galaţi şi Chiscani, au apărut infiltraţii.

Nu se va ajunge la situaţii riscante

La Galaţi ar apărea riscuri de inundare a zeci de societăţi de pe Platforma Industrială Est, inclusiv şantierul naval, dacă nivelul apelor ar ajunge la 650 cm. În 2006, când debitul Dunării a ajuns până la 14.220 mc/s, iar apele fluviului au atins cota de 657 cm, a fost inundat Șantierul Naval Damen în proporție de 80%. În iulie 2010, când nivelul Dunării a urcat în apropierea cotei de 690 cm, a fost inundată Cala de Montaj – Dunăre, dar a fost posibilă protejarea cu un dig din saci cu nisip a celorlalte secţii ale şantierului naval. Nu se va ajunge în situaţii critice pentru că, potrivit prognozei, AFDJ Galaţi sunt creşteri de 8 cm la Hârşova şi 5 cm la Cernavodă, după care se cam termină cu viitura, pentru că, pe întreg sectorul de la Călăraşi la Baziaş, nivelurile Dunării sunt staţionare sau în scădere cu până la 35 cm.

Pagube în Constanța

În județul Constanța, ca urmare a creșterii nivelului Dunării, în baza datelor furnizate din teritoriu de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, au fost afectate 1.231 hectare teren agricol, 62,5 ha pădure, 153 ha pășune și 23 grădini. Cea mai afectată localitate a fost, cum spuneam, Hârșova, cu 1.200 ha teren agricol, 105 ha pășuni și fânețe, 53 ha pădure (puieți) inundate. Inundații însemnate s-au produs și în Topalu – 24 ha pășune și 6 grădini, Ghindărești – 24 ha pășune și 5 grădini, Seimeni – 30 ha teren agricol și 4 grădini. În zona Hârșova sunt în funcțiune cele două stații de desecare ale ANIF. Există însă și vești bune. Ieri au fost înregistrate primele scăderi ale nivelului Dunării, care vor continua și în următoarele zile.  

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă