La mai putin de trei luni dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana, aparenta de buna purtare si de unitate dintre politicienii sai s-a spulberat, iar coalitia aflata la guvernare este in pragul colapsului, scrie in editia sa de ieri cotidianul The International Herald Tribune.
Luni, premierul roman Calin Popescu Tariceanu a declarat ca tara sa 'este martora decesului' coalitiei de centru-dreapta aflata la guvernare.
Marti, ministrul justitiei, Monica Macovei, a carei lupta impotriva coruptiei a contribuit la aderarea Romaniei la UE la termenul stabilit de 1 ianuarie 2007, a confirmat ca mentinerea sa in postul de ministru este sub semnul intrebarii, in cazul in care se va produce o remaniere guvernamentala, asa cum este asteptat.
"Ma simt multumita de munca pe care am facut-o", a declarat Macovei intr-un interviu care a avut loc la sediul ministerului sau.
"Oamenii spun ca am fost naiva sa nu ma astept la asta. Nu m-am asteptat sa se intample atat de devreme", a precizat ministrul justitiei.
Analistii locali sunt de parere ca o remaniere guvernamentala poate fi asteptata inca de miercuri.
Tensiunile politice din Romania au escaladat semnificativ din momentul in care presedintele Traian Basescu a telefonat luna trecuta, in cadrul unui talk-show live la care participa premierul, acuzandu-l pe acesta ca a mintit.
Presedintele si premierul se afla in relatii proaste inca din vara, atunci cand premierul Tariceanu a declarat ca doreste sa retraga trupele romanesti din Irak, iar Basescu s-a opus.
Saptamana trecuta, o comisie parlamentara dominata de opozitie a recomandat ca Basescu sa fie pus sub acuzare, in vederea destituirii, pentru presupuse incalcari ale Constitutiei.
Conflictul – considerat de analisti ca demonstrand ca Romania s-a intors la obisnuita politica balcanica dupa ce si-a asigurat locul in clubul european – a obstructionat activitatea guvernului.
Romania nu a avut ministru de externe dupa ce Mihai Razvan Ungureanu a demisionat luna trecuta, iar numirea persoanei nominalizate de premierul Tariceanu pentru acest post a fost blocata de Basescu. Acest impas diplomatic a lasat Romania fara ambasadori in capitalele importante ale lumii, printre care Londra, Paris si Washington.
Activitatea legislativa a fost, de asemenea, intrerupta. In ultima luna, coalitia la putere formata din Partidul Democrat al presedintelui Basescu si Partidul National Liberal al premierului Tariceanu – scrie IHT – s-a aflat intr-un impas legislativ, refuzand sa-si aprobe unul altuia decretele si actele legislative.
Soarta ministrului Macovei in particular este atent monitorizata la Bruxelles, unde ministrul este extrem de apreciat in calitate de voce independenta si vigilenta care a ajutat Romania sa combata coruptia si sa se impace cu trecutul.
"Cred ca (aceasta situatie) este extrem de daunatoare pentru credibilitatea noastra in Europa si in lume", declara Mircea Geoana, presedintele Partidului Social Democrat, de opozitie, intr-un interviu.
"Basescu vrea sa aiba mai multa putere decat ii este data prin constitutie", adauga presedintele PSD. Geoana a negat zvonurile ca ar putea negocia in privinta unei posibile participari la un nou cabinet.
Confruntarea deschisa si personala dintre presedinte si premier ofera un subiect de discutie pentru mass-media – si pentru dezbaterea publica – de luni de zile. Cu toate acesta, unii analisti nu leaga aceasta disputa de personalitatile celor doi politicieni, ci de o fisura mai adanca a sistemului politic din Romania.
"Nu este vorba de un conflict psihologic, ci de o incompatibilitate institutionala", declara Dorel Sandor, directorul Centrului pentru Studii Politice si Analiza Comparativa.