UPDATE 15.11: Înalta Curte a admis solicitarea fostei soții a lui Liviu Dragea, Bombonica Prodana, privind sesizarea Curții Constituționale a României, în cazul acuzației de abuz în serviciu, informează Mediafax.
„Admite cererea formulată de inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 Cod penal anterior, art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperire şi sancţionarea faptelor de corupţie", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
14.44: Instanţa supremă a cerut procurorilor anticorupție să precizeze, în scris, până la termenul din 25 aprilie, care este legislaţia încălcată de fiecare dintre inculpaţii din dosarul de abuz în serviciu în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, informează News.ro.
Judecătorii au arătat că, în 2 martie, Bombonica Dragnea a depus o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale privind definiţia abuzului în serviciu pe două aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei „îndeplineşte în mod defectuos" dacă nu există stabilit un prag minim valoric pentru ca o infracţiune să fie definită ca abuz în serviciu. Faţă de acest aspect, judecătorii au decis să se pronunţe prin încheierea de şedinţă dacă sesizează sau nu Curtea Constituţională.
Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată s-a opus acestei cereri şi a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale s-au mai pronunţat în trecut pe speţe similar care aveau acelaşi obiect.
„Cerem respingerea sesizării Curţii Constituţionale ca inadmisibilă. Curtea Constituţională a analizat deja constituţionalitatea reglementărilor pe abuz în serviciu. Noi am explicat legislaţia primară încălcată de inculpaţi, în rechizitoriu. Curtea Constituţională nu poate modifica conţinutul unei legi prin impunerea unui cuantum al pagubelor pentru ca o fapta să fie considerată abuz în serviciu. Relevant este că Înalta Curte s-a pronunţat pe 20 martie, exact pe aceste aspect”, a arătat procurorul.
În replică, avocaţii inculpaţilor au arătat că este nevoie de sesizarea Curţii Constituţionale „pentru stabilitate în societate”, precizând că CCR va spune dacă procesul mai poate continua. Aceştia au susţinut că cererea este admisibilă şi se impune trimiterea acesteia la Curtea Constituţională.
13.16: Ultimul termen al procesului va avea loc în 25 aprilie, potrivit News.ro.
12.55: „Ceea ce constat, eu, de fapt, este că marea problemă în România rămâne abuzul în serviciu”, a spus șeful PSD, la ieșirea de la Instanța supremă.
Femeia scoasă din sală i-a dat lui Liviu Dragnea un cadou: „Sunteți cel mai rezistent membru USL”, a spus femeia, care i-a oferit o foaie pe care scrie „#rezist”. El a reacționat întrebând-o „Sunteți colegă cu Victor Ponta?”
O altă femeie i-a cerut demisia, în fața sediului Înaltei Curți.
„Dvs. și cei din spatele dvs. nu doriți demisia dintr-o funcție anume. Cred că dvs. doriți demisia mea din viață. Sunt foarte mulți din cei care vă susțin, care sunt din ce în ce mai deranjați”, i-a spus el femeii.
12.18: Înainte de începerea procesului, o femeie care purta o insignă cu mesajul „#Rezist”, s-a dus lângă șeful PSD, Liviu Dragnea, și i-a șoptit să își dea demisia, informează News.ro.
Femeia a fost văzută de jandarmul care asigura paza, astfel că a fost scoasă din sală și ameninţată cu amenda maximă.
Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, marți, un nou termen în dosarul în care șeful PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de abuz în serviciu, în dosarul privind angajările de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, informează Digi24.
La termenul din 14 februarie, Liviu Dragnea le-a spus judecătorilor că nu vrea să fie judecat prin procedură simplificată, pentru că se consideră nevinovat, precizând că nu se prevalează de dreptul la tăcere, ci vrea să fie audiat. Totodată, el a cerut audierea de martori noi.
În luna iulie, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana. Potrivit sursei citate, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, a cerut Curţii Supreme să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu abuzul în serviciu. Susţine că fapta de care e acuzată este neconstituţională pentru că nu există un prag valoric de la care să fie anchetată.
Șeful PSD este acuzat de procurorii anticorupție de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, fapte care ar fi fost săvârșite în perioada în care ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman. Fosta soție, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu.
Potrivit DNA, Liviu Dragnea că ar fi intervenit pentru mentierea în funcții a unor persoane în cadrul Direcției Generale de Asistentă Socială și Protecția Copilului Teleorman, persoane care, în realitate, ar fi prestat servicii la sediul PSD Teleorman. Bombonica Prodana ocupa, la acea vreme, funcțiile de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.
Știre în curs de actualizare.