18.8 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialInlocuitoarea lui Morar la sefia DNA, respinsa de CSM

Inlocuitoarea lui Morar la sefia DNA, respinsa de CSM

Candidatul ministrului Justitiei la functia de procuror-sef al DNA, Monica serbanescu, a fost respins de CSM. Votul este consultativ, decizia finala apartinand presedintelui Traian Basescu.

 

Sectia de procurori a CSM a analizat ieri propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de sef al DNA, respectiv consiliera sa, Monica serbanescu. Dupa discutii ce au durat pret de cateva ore, procurorii s-au pronuntat: patru voturi  impotriva si trei pentru. Drept de vot au avut, pe langa membrii CSM, si ministrul Justitiei, care s-a pronuntat pentru, si procurorul general, care a respins propunerea venita din partea lui Predoiu. Ministrul Justitei a declarat ca nu intelege votul dat in cadrul CSM in conditiile in care prestatia candidatei sale "a fost impecabila". "A fost doar o diferenta de viziune. Eu in continuare imi sustin parerea referitoare la DNA", a mai spus ministrul. In schimb, procurorul general Codruta Kovesi a sustinut ca a votat impotriva candidatei ministrului, pentru ca "nu m-a convins ca poate sa conduca aceasta structura specializata a procurorilor".

 

"Am luat aceasta decizie dupa ce am analizat proiectul de management si dupa ce i-am consultat pe sefii ierarhici ai doamnei serbanescu", a adaugat Kovesi. Procurorul general a mai spus ca proiectul de management nu cuprinde decat termeni generali, nu sunt cuprinse nici probleme, nici metode pe care serbanescu le-ar fi putut intreprinde in cadrul DNA. In timpul audierilor, serbanescu a fost supusa unui adevarat tir de intrebari, cele mai dure venind din partea procurorului general Codruta Kovesi, care a intrebat-o inclusiv de sanatate. Kovesi a intrebat-o direct: "Veti face fata unor sedinte de lunga durata?". serbanescu a raspuns ca este capabila sa faca fata acestei functii si ca nu ar putea fi afectata activitatea sa daca ia un distonocalm. In prezentarea sa in fata procurorilor de la CSM, Monica serbanescu s-a caracterizat a fi "un procuror incomod de corect", integru, independent si curat, vorbind despre "probitate si bune intentii care vor ajuta DNA sa satisfaca cerintele societatii civile si ale comunitatii internationale".

 

Ea a afirmat ca in cariera sa nu a fost decat procuror, cu exceptia cand a fost numita consilier al ministrului Predoiu, de la 1 iulie anul acesta pana in prezent. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si-a laudat consiliera, candidata la functia de sef al DNA: "Mi-as dori sa aiba un astfel de CV ca al doamnei serbanescu majoritatea magistratilor. Are o bogata experienta profesionala, unele caracterizari le-am primit chiar de la CSM".
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat pe data de 11 august ca va propune CSM numirea consilierului sau, Monica serbanescu, la sefia DNA, in locul lui Daniel Morar, fapt care a generat o serie de critici din partea societatii civile si a oficialilor europeni. Mandatul lui Morar, care expira la 12 august, a mai fost prelungit temporar pentru 90 de zile de catre procurorul general  al Romaniei, pana la finalizarea procedurilor de numire.

Cele mai citite

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă