Bucharest Pride, festivalul dedicat drepturilor și culturii persoanelor gay, lesbiene, bisexuale și trans (LGBT), începe luni în Capitală. În această săptămână, oamenii vor putea vedea proiecții de filme, dezbateri și expoziții. Festivalul, ajuns la cea de-a 12-a ediție, se va încheia cu Marșul Diversității, care va avea loc duminică.
Membrii comunității LGBT atrag atenția că, în ultimele șase luni, strângerea semnăturilor pentru modificarea definiției familiei în Constituție a dus la marginalizarea persoanelor gay și la instigarea la ură.De aceea, ediția de anul acesta se va desfășura sub semnul familiei.
”Familia pe care 3 milioane de români încearcă să o redefinească, limitându-i sensul. Familia pe care ei vor să ne-o interzică. Dreptul la viață intimă, privată și de familie e garantat de Constituție și de toate tratatele internaționale și europene la care România e parte. La fel și dreptul la nediscriminare. Cu toate acestea, ultimele şase luni au însemnat pentru persoanele din comunitate o confruntare zilnică cu ura şi intoleranţa celor care strângeau semnături „împotriva homosexualilor,” nicidecum pentru prezervarea familiei tradiționale. Semnăturile au fost strânse fără considerație sau respect pentru demnitatea persoanele LGBT, care sunt deseori vecinii, colegii de muncă și școală, enoriașii sau chiar prietenii celor implicați. Demersul i-a afectat și pe heterosexualii ce nu se încadrează în tiparul promovat de Coaliția pentru Familie, cărora li s-a spus iar și iar că relațiile și afecțiunea ce îi leagă nu merită recunoaștere şi protecție”, se arată în comunicatul organizatorilor, remis redacției.
Citește și: De ce are şanse de succes iniţiativa de modificare a Constituţiei
Amintim că, în 23 mai, Coaliția pentru Familie a depus, la Parlament, trei milioane de semnături pentru modificarea Constituției. Susținătorii și membrii coaliției vor ca, în Constituție, să fie stipulat că o căsătorie poate fi încheiată doar între un bărbat și o femeie. Precizarea, însă, se găsește și în Codul Familiei. Pe de altă parte, atunci, sociologul Mircea Kivu a atras atenția că modificarea articolului 48 din Constituție ar duce la încălcarea unui alt articol din legea fundamentală, și anume a articolului 152: ”Nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”
Totodată, membrii comunității LGBT au mai atras atenția că ”decizia limitării drepturilor și libertăților civile poate îndrepta România într-o direcție de dreapta radicală, din ce în ce mai comună în zonă. Fie că vorbim de Ungaria, Polonia, Rusia sau Turcia, vedem diverse societăți alunecând spre autoritarism. România este printre ultimele state din UE, împreună cu alte 5 țări – toate din regiune – ce nu oferă persoanelor de același sex posibilitatea oficierii unui act civil prin care să își unească destinele”.
Festivalul Bucharest Pride, organizat de asociațiile ACCEPT, MozaiQ și PSI-România, are loc între 20 și 25 iunie. Parada gay este organizată în 25 iunie, pe traseul Arcul de Triumf – Piața Victoriei, de la 15.30.